DUL VE YETİME TOPLU MAAŞ şartları

DUL VE YETİME TOPLU MAAŞ şartları

DUL VE YETİME TOPLU MAAŞ

Yasaya göre, dul, evlilik birlikteliği içinde eşini kaybedenlere deniyor. Bu tanım daha çok kadınlar için kullanılıyor. Ancak, sosyal güvenlik mevzuatında dul kavramı kadın ve erkek içinde geçerli. Her iki cinsiyete sağlanan haklar aynı. Ancak mevzuatın karmaşıklığı nedeniyle bu konudaki haklar tam olarak bilinmiyor.

KİMLER YARARLANABİLİR? Eşi vefat edenlere dul maaşı bağlanması için bazı kriterleri yerine getirmek gerekiyor.

Bunlardan birincisi vefat eden eşin, mevzuatta yer alan prim gün sayısına sahip olması gerekiyor. Yasa gereği, sigortalının vefatı halinde en az 900 gün primi varsa ve beş yıldır sigortalı ise hak sahiplerine talepleri halinde maaş bağlanır.

1 EKİM 2008'DEN SONRA...

Sigortalının vefatı 1 Ekim 2008 sonrası ise her türlü borçlanmalar dahil en az 1800 gün prim ile maaş bağlanır. Sigortalının vefatı 1 Ekim 2008 öncesi ise dul maaşının bağlanması için, her türlü borçlanmalar dahil en az 900 gün ve 5 yıllık sigortalılık süresi olması gerekiyor. Aksi durumda maaş bağlanmıyor.

ZAMAN SINIRI YOK Dul maaşı almak için bireylerin öncelikle başvuruda bulunması şart. Bir çok kişi bu haklardan habersiz olduğu için mağdur. Dul maaşı almak için başvuruda zaman sınırı yok. Maaş taleplerinde ve sosyal yardımlarda hakkın doğduğu tarihten itibaren talep edilmeyen maaş, cenaze yardımı gibi gelirler talep tarihi itibariyle geriye dönük 5 yıllık olarak alınabilir

BEŞ YILIN TAMAMINI ALIR Örneğin, dul maaşı hakkınız olduğunu yeni öğrendiniz, eşiniz gün ve sigortalılık süresi şartlarını da taşıyor ise geriye dönük beş yıl toplu olarak birikmiş maaşınızı alabilirsiniz. Burada önemli olan geri kalan eşin medeni halidir. Medeni halde bir değişiklik olmadığı sürece dul maaşı almaya devam edilir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.