EKONOMİK KRİZ YUVA YIKIYOR

EKONOMİK KRİZ YUVA YIKIYOR

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge merkezinin yaptığı araştırmada 2002 – 2013 yılları arasında gerçekleşen evlenme ve boşanma rakamları ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırma; özellikle ekonomik kriz dönemlerinde ve ekonomik olumsuzluklarda yeni evlenenlerin sayısında düşüş, boşanma rakamlarında ise ciddi artışlar olduğunu gözler önüne serdi.

EVLİLİKLER EKONOMİK KRİZLERDE DÜŞÜYOR, BOŞANMALAR ARTIYOR

TÜİK verilerine dayanılarak yapılan çalışmada, 2001 ekonomik krizinin ardından evlenme sayısının düştüğü, boşanmaların ise arttığı görülürken, ekonomik krizin etkilerinin ortadan kalkmaya başladığı 2003 yılı ile birlikte evlenme sayısında artış, boşanmalarda ise düşüş olduğu rakamlara yansıdı. Buna göre son 12 yılda evlilik rakamları 2005 yılında 641 bin 241’e ulaşırken, boşanma rakamı ise en düşük 2004 yılında 91 bin 22 olarak gerçekleşti

2008’de başlayan ekonomik krizle birlikte evlenen çift sayısı, 2009 yılında 591 bin 742’ye gerilerken, boşanan çift sayısı da 114 bin 162’ye yükseldi. 

2013’DE BOŞANMALAR TARİHİ REKOR KIRDI

2013 yılına gelindiğinde ise özellikle boşanma rakamındaki ciddi artış tarihi bir rekor olarak karşımıza çıktı. 2002 yılına göre nüfusun artmış olmasına karşın evlenme sayısındaki düşüş dikkat çekti.

Türkiye’de bir kriz ortamı olmadığı söylemleri ve ekonomide çizilen pembe tablolara rağmen 2013 yılında evlenme rakamı 2005 ve 2008 yıllarının da gerisinde kalarak 600 bin 138 oldu. 2013 yılı boşanmaların tavan yaptığı yıl olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl 125 bin 305 çift çeşitli nedenlerle boşandı.

2002 yılında boşanan bir çifte karşılık 5,3 çift evlenirken; bu oran 2013 yılında 4,78’e geriledi. Bu bilgilerden hareketle, günümüz rakamları 2002 yılı ile karşılaştırıldığında evlenen sayısı %17,6 oranında artarken, boşanan çift sayısı ise %31,5 oranında artış göstermiştir.

KONCUK: EKONOMİK KRİZ YUVA YIKIYOR

2002 – 2013 yılı arasındaki evlenme ve boşanma rakamlarına yönelik olarak bir değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bizi bir arada ve ayakta tutan aile kavramımız çöküyor” dedi. Araştırmada yeni evlilikler yapılması ve aile birliğimizin korunması noktasında ekonominin birincil derecede önem arz ettiğinin ortaya çıktığını ifade eden Koncuk, “Milletimizin en temel değerleri olan çekirdek aile tablosunun son 12 yılda ciddi bir sarsılma içinde olduğunu yaptığımız bu çalışma ortaya koymuştur. Bu çalışma özellikle 2008 sonrasında ekonomide yolunda gitmeyen gelişmeler yaşandığının, sosyolojik olarak da ispatıdır. Bu milletin geleceği olan genç çiftlerimizin özellikle ekonomik sıkıntılar noktasında yaşadıkları problemler onları toplumun temeli olan aile kavramından hızla uzaklaştırmış ve boşanma yolunu seçmelerine neden olmuştur. Son 12 yılda toplumsal dokunun ciddi biçimde bozulduğu aşikârdır. Son dönemde kitle iletişim araçlarının bizlere sunduğu haberlerin büyük bölümünü oluşturan gasp, cinayet, tecavüz, boşanma, darp vs. haberleri artık ne acıdır ki hepimizin kanıksadığı normal haberler haline gelmiştir. Bu şekilde devam edecek toplumsal bir yaşam ülkemizin geleceğini her şeyden daha çok tehdit etmektedir. Unutulmamalıdır ki, aile kavramı bizi ayakta tutan ve birbirimize bağlayan en önemli dinamiktir. Bu kavramın yerle yeksan olması gelecekte bu milletin ve sahip olduğu değerlerinin de yerle yeksan olması anlamına gelecektir. Bu milletin ferdi olarak yaşadığımız bu kara tablonun sorumluları derhal açıkladığımız rakamların üzerinde çalışmalı ve toplumda yaşanan bu infial haline dur demeyi kendilerine görev addetmelidirler.” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.