EMEKLİ  MAAŞLARI HER YIL ERİYOR!

EMEKLİ MAAŞLARI HER YIL ERİYOR!

EMEKLİ MAAŞLARI HER YIL ERİYOR!

Emekliye yeni maaş!

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü Ocak zammında. Temmuz'da maaşları yüzde 5.89 artan emeklilerin; Ocak zammının ipuçları gelmeye başladı.

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı Ağustos ayı beklenti anketinde cari yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 9.46 oldu. Bu tahmine göre, Ocak zammı yüzde 3.37 olacak.

TAHMİN DEĞİŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 5.89 çıktı.

Buna bağlı olarak da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına Temmuz'da yüzde 5.89 zam yansıtıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bir sonraki zammı da Ocak'ta alacak.

Bu zammı da 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek.

Merkez Bankası, dün, ekonomistlerle gerçekleştirdiği 2017 yılı Ağustos ayına ait beklenti anketinin sonuçlarını açıkladı. Buna göre; cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9.49 iken, bu anket döneminde yüzde 9.46 oldu.

NE KADAR OLACAK?

Bu tahmine göre, 2017'nin ikinci yarısında enflasyon yüzde 3.37 olarak gerçekleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı da buna göre yüzde 3.37 olacak.

Eğer Ocak zammı yüzde 3.37 olarak gerçekleşirse, halen 2 bin lira olan emekli maaşı Ocak'ta 67,40 lira artacak. Emeklinin yeni maaşı 2 bin 67 lira 40 kuruş olacak.

Halen en düşük emekli maaşı 785 lira seviyesinde bulunuyor. Bu maaş, yüzde 3.37 artışla 814,82 liraya ulaşacak.

Halen en yüksek emekli maaşı ise 4 bin 240 lira seviyesinde bulunuyor. Artış yüzde 3.37 olursa, en yüksek maaş 142 lira artışla 4 bin 382 liraya ulaşacak.

ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ AYLIĞI YILDA 40 LİRA DÜŞÜYOR

Dünyada sosyal güvenlik sistemleri normalde sigortalıları olabildiğince aktif çalışma hayatının içinde tutmayı hedefler. Bu amaçla, ne kadar çok prim ödenirse o kadar yüksek emekli aylığı bağlanması sağlanır. Böylece hem prim gelirleri toplanmaya devam edilir, hem de daha geç emekli aylığı bağlanmak suretiyle sistemden para çıkışı geciktirilir.

2008'de yapılan değişiklik dolayısıyla, dünyadaki uygulamaların tersine, Türkiye'de, prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler açısından ilave çalışılan her 360 gün için emekli aylığı 40 liraya kadar azalıyor. Halbuki, çalıştıkça artması gerekir. Beş yıl bu şekilde çalışanın emekli aylığı 200 lira azalıyor

ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞÜYOR
Şu anda yeni emekli olacaklar, 1999 yılından sonra emekli olmuş olanlardan daha az emekli maaşı alıyorlar. Eski emekliler daha çok, yeni emekliler daha az maaş alıyor. Çünkü çalıştıkça emekli maaşları düşüyor. Bazen 1 yıl fazladan prim ödemek emeklilerin 100 lira zararlarına neden olabiliyor. Yani 5-6 bin lira ödüyorlar ama emekli maaşları 100 lira aşağıya düşüyor. Belli bir rakamdan aşağıda prim ödedikleri, maaş aldıkları durumda her ay emekli maaşları düşüyor.

Mantık almakta zorlanıyor, o yüzden bir örnek verelim: Diyelim ki, iki kişi var. 1985 yılında işe başlamış olsunlar. İkisi de kadın olsun. Biri 1999 yılında işten ayrılmış olsun; emeklilik gününü doldurdu, yaşını bekliyor. Diğeri de emekli olacağı son güne kadar çalışmış olsun. Birisi 1999’da çalışmayı bıraktı, diğeri 10 yıl daha çalıştı 2009'da çalışmayı bıraktı. Yeni sistem gereğince, 10 yıl daha fazla çalışan -1999’da çalışmayı bırakandan- daha az emekli aylığı alıyor.

ÇALIŞTIKLARI AY BAŞINA MAAŞ 2,25 TL DÜŞÜYOR
Eski sistem taban aylığıyla, yeni sistem taban aylığı arasında yüzde 25 kadar fark var. Bu nedenle ücretleri 2.200 liradan az olanlar, çalıştıkça emekli maaşlarını düşürüyorlar. Her çalıştıkları ay başına maaşları 2,25 TL düşüyor. En son 224 liraya kadar düşüyor." YANİ BU YASA DEĞİŞMEZSE ÖNÜMÜZDEKİ ON YIL SONRA SSK EMEKLİ MAAŞLARI BUGÜNÜN PARASIYLA 224 LİRA OLACAK. ŞAKA GİBİ AMA GERÇEK!

2018 EMEKLİLİK GELİŞMELERİ VE EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR TAŞERONLAR BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN GELİŞEMELERİ KAÇIRMAYIN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.