Emekli, öğretmen, avukat, doktor, 4/D işçi , Taşeron herkesi kapsıyor.

Emekli, öğretmen, avukat, doktor, 4/D işçi , Taşeron herkesi kapsıyor.

.SGK milyonlarca kişi için harekete geçti.

Emeklilere yönelik aylık bağlama bilgilendirme yazılarının e-Devlet ve SMS üzerinden ulaşmasının sağlanmasına, yönelik çalışmaların 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.

Doğrudan etkili ve uygulanabilir bir teşvik sistemi için Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SGK ortak olarak çalışacak. Cumhurbaşkanlığı'nın 2020 yılı programı Resmi Gazete'de yayımlandı

Ekonomiden sağlığa, ithalattan ihracata, kişisel gelişimden yeni eğitim sistemine kadar her alanda detaylı hedef ve projeler içeren programda sosyal güvenlik alanını inceledik ve bu konuda önümüzdeki yıllarda bizi nelerin beklediğini sizler için derledik. BES yerine TES geliyor, tasarruf ilkokuldan başlayacak!

2012 Yılında hayatımıza giren BES sistemine, bu yıllarda katılımcı sayısı 3,1 milyon seviyesindeyken 2019 tarihi itibariyle katılımcı sayısı yayımlanan rapora göre 6,8 milyona ulaştı. Bu rakama ayrıca bir de 2017 yılında otomatik katılım sistemiyle dahil edilen 5,3 milyon kişi de eklenince toplam 12,1 milyon kişi BES sistemine katıldı diyebiliriz. Cumhurbaşkanlığı yıllık raporuna göre, BES sistemi geliştirilerek ‘bireysel’ kavramı ‘tamamlayıcı’ olarak değiştiriliyor. Yani önümüzdeki yıllarda BES yerine TES sistemine dahil olacağız.

Sistemden çıkmak yerine kişilerin acil nakit ihtiyaçlarında bu sistemden bir kısmını karşılaması amaçlanacak. Eğitim, sağlık, evlilik ve ev alma durumlarında sistem üzerinden kişiler birikimlerinin bir kısmını kullanabilecek. Bu sisteme devlet katkısı daha da arttırılacak. İlk, orta ve yüksekokullarda öğrenciler tasarruf bilinci ile yetiştirilecek. Anket sistemi ile BES sisteminden neden çıkıldığı araştırılacak ve diğer önlemler alınacak. Sigortalı rakamları yüksek seviyelerde! Cumhurbaşkanlığı raporunda ülke genelinde tüm sigortalılara ilişkin rakamsal veriler de yayınlandı. Yayınlanan rakama göre aktif ve kayıtlı sigortalılarda büyük artışlar gözlendi.

Kamu Çalışanları Toplam Sayısı 11.806,642 Aktif Sigortalılar 3.033,301 Aylık Alanlar 2.056,280 Bağımlıları 6.717,061 Hizmet Akdine Tabi Çalışan Sayısı 41.883,170 Aktif Sigortalılar 14.252,069 Aylık Alanlar 254,525 Bağımlıları 45,384 Bağımsız Çalışanlar 15.347,489 Aktif Sigortalılar 2.137,124 İsteğe Bağlı Sigortalı 151,481 Tarımdaki Aktif Sigortalı 696,175

SADE, ETKİLİ VE ANLAŞILIR İSTİHDAM TEŞVİKİ SİSTEMİ GELİYOR!

İşverenler için onlarca karmaşık teşvik yerine sade, etkili ve istihdama doğrudan etki edecek teşvik sistemi hayata geçirilecek. Program dahilinde işverenler faydalanıyorsa otomatik olarak sistemsel teşvikler uygulanacak. Doğrudan etkili ve uygulanabilir bir teşvik sistemi için Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SGK ortak olarak çalışacak.

2020 Yılında kayıtdışı istihdamın önlenmesi için tüm denetim tedbirleri alınacak. Öyle ki bir trafik çevirmesinde kolluk kuvveti çevirdiği şirket aracında tespit ettiği kişiyi hem GİB, hem İŞKUR hem de SGK’ya bildirecek. SGK firma aracında tespit edilen şahsın şirket çalışanı olup olmadığına bakarak uygulama yapacak. Kayıtdışı istihdamın fazla olduğu inşaat, turizm ve küçük ölçekli işletmeler ayrıca denetime tabi tutulacak. Buralara ceza ve yaptırımlardan ziyade kayıtlı çalıştırma özendiriciliği kazandırılacak. Bu firmalara yıl içerisinde ayrıca rehberlik ve danışmanlık yapılacak, tabi buna bağlı olarak ayrıca denetlenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, 33 bin işyerine kayıtdışı ve eksik ücret denetimi yapmaya hazırlanıyor.

Programda geçtiğimiz yıl başlatılan prime esas kazançla ilgili uygulamalara da yer verildi. 2019 yılı programına alınan önlemle, prime esas kazancı düşen sigortalılara bu durum bir uyarı mesajı olarak atılmaya başlanmıştı. Programa göre, prime esas kazancı yüzde 20’in üzerinde azalan sigortalalılara bildirim yapıldı ve bu şekilde atılan uyarı mesajlarının toplamı 926 bin 469’a yükseldi. 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı programına alınan ve uygulanan düzenlemeyle, kişilerin bilgisi olmaksızın, prime esas kazançlarının eksik yatırılması önlenmeye çalışılmayı hedefleniyor. Özel sektörde çalışan sigortalıların prime esas kazancının bir önceki aya göre yüzde 20 ve üzerinde azalması durumunda bilgilendirme amaçlı kısa mesaj gönderilecek. Yapılan analizler sonucunda doktor, mühendis, avukat, sporcu ve öğretmen meslek gruplarındaki sigortalıların kazançlarının eksik bildirildiği tahmin edilen işverenlere yönelik bilgilendirme amaçlı mektup gönderilecek. Bu kapsamda mağdur olan çalışanlara da elektronik ortamda bilgilendirme yapılacaktır.

Emeklilere yönelik aylık bağlama bilgilendirme yazılarının e-Devlet ve SMS üzerinden ulaşmasının sağlanmasına, yönelik çalışmaların 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Esnaf Ahilik Sandığı Sigortası primlerinin takip ve tahsilatının yapılabilmesine yönelik program çalışmalarının 2019 yıl sonuna kadar tamamlanarak 1/1/2020 tarihinde kullanıma girmesi planlanıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.