Emekli olamayan 'primlerinin' iadesini isteyebilecek

Emekli olamayan 'primlerinin' iadesini isteyebilecek

Emekli olamayan 'primlerinin' iadesini isteyebilecek

Emeklilik yaşı dolmasına rağmen, primlerini tamamlayamadığı için bu hakka kavuşamayanlar, biriken parasını alacak. Bunun için belirli gün sayısında prim ödemesi ve belirli yaş şartlarını sağlaması gerekiyor. Çalışanların emekli olup, emekli aylığına hak kazanabilmeleri için prim gün sayısı ile yaş sınırı şartını yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının verdiği bilgiye göre, emeklilik şartlarının tamamını yerine getiremeyenler, prim olarak ödediği parasını alabilecek. Çalışma imkanı bulamayan, yaşı veya sağlığı çalışmaya uygun olmayanlar prim gününü dolduramıyor. Sabah'ın haberine göre, bu şekilde emeklilik şartını tamamlayamayan milyonlarca vatandaşa primleri toplu olarak ödendiğini hatırlatan yetkililer, memurlarda ise ödemenin kesenek iadesi şeklinde olduğunu ifade ediyor.

ÖLENLERİN HAKKI DA VAR

Toplu para almak için 2 şart gerekiyor. Bunlardan ilki çalışıyor ya da kendi işini yapıyor olmamak. İkincisi ise, erkekler için en az 25, kadınlar için 20 yıl şartını tamamlamış olmak. Bu durumda olan hak sahiplerinin kanuni mirasçıları da dul veya yetim maaşı bağlanmamış olması şartıyla aynı haktan yararlanabiliyor. SGK bu işlemi kendiliğinden yapmadığı için dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Kurum, gerekli şartları taşıyanlara ödeme yapıyor.

SGK’dan prim iadesi  almanın şartları
Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenen primler belirli şartların sağlanması halinde geri iade edilebiliyor. Bu şartları açıklayalım: 
Birden çok işyerinde çalışanlar 
İşçinin bir ay içerisinde birden çok işyerindeki çalışmasından dolayı ödediği sigorta prim miktarı asgari ücretin 6.5 katından (10 bin 705.5 TL’den) fazla ise işçinin ödemiş olduğu primler kendisine iade edilir. Bunun için işçinin ilgili SGK birimine baş vurarak fazla ödediği primlerin iadesini istemesi gerekiyor. Örneğin İşçi Ahmet Bey, A işyerinden aylık 6.000 TL, B işyerinden aylık 4.000 TL ve C işyerinde aylık 5.000 TL olmak üzere toplam 15.000 TL ücret alıyorsa Ahmet Bey, tavanı geçen 4.294.5 liranın  prim iadesini bir dilekçe ile SGK’dan isteyebilir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmiyor. Primler, talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödeniyor. 
Yanlış ve yersiz alınan primler 
Yanlış veya yersiz alınmış olduğu tespit edilen primler, alındıkları tarihten on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara veya genel sağlık sigortalılarına veya hak sahiplerine kanunî faizi ile birlikte geri veriliyor. Kanunî faiz, primin Kuruma yatırıldığı tarihi takip eden ay başından, iadenin yapıldığı ayın başına kadar geçen süre için hesaplanıyor. Bu durumda olanların bir dilekçe ile SGK’na başvurmaları gerekiyor.  
Emeklilik için prim eksiği olanlar 
Emekli olabilmek için  gerekli yaş şartını doldurdukları halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar primlerinin iadesini isteyebilirler. 

Buna göre 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri kapsamındaki eski SSK’lı ve Bağ-Kurlu  sigortalılar ile  ilk defa (c) bendi kapsamında memur  sigortalı olanlardan, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlara talepleri halinde sigorta primleri iade ediliyor. Bu kapsamda olanlardan SSK’lı olanlar ve memurlar kendi adlarına bildirilen  primleri, Bağ-Kurlular ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarını isteyebilecek. 
Örneğin Ayşe Hanım  01.01.1991 tarihinde çalışmaya başlamış ise 52 yaşını doldurması ve 5 bin 525 gün prim ödemesi yapması durumunda emekli olacak. Ancak Ayşe Hanım'ın prim ödemesi 1000 gündür. Bu durumda Ayşe Hanım yaşı doldurduğu halde priminin yeterli olmamasından dolayı emekli olamayacak. Ayşe Hanım istemesi halinde 1000 günlük  ödenen sigorta priminin kendi hissesine düşen miktarının iadesini SGK’dan isteyebilecek. 
Geri ödenecek primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde primler iade edilecek. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILAN YÜZBİNLERCE MAĞDUR FACEBOOKTAN SEÇİM MÜJDESİ BEKLİYOR

EYT SORUNLARI VE GELİŞMELERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BİZİ FACEBOOKTAN TAKİP EDİN TIKLAYIN

MEMURLARA HABER.COM ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.