Emekliler ne kadar zam alacak?

Emekliler ne kadar zam alacak?

Emekliler ne kadar zam alacak?

Emekliler 2016 yılının ikinci yarısında zamlı maaş alacak? SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuzda alacağı zam farklı, memur emeklilerinin farklı. İşte ayrıntılar...
Hem çalışan hem de emekliler, iki yılda bir imzalanan toplu sözleşme gereği, ocak ve temmuz olmak üzere, senede iki kere zam alıyorlar. 2015’de yapılan toplu sözleşme çerçevesinde de alınacak zam oranları belli. Sözleşme gereği memurlara, bu yılın ocak ayında yüzde 6, temmuz ayında da yüzde 5 zam verilecek ve 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa bu da maaşlara yansıtılacak.

ENFLASYON FARKI OLACAK MI?
Hürriyet'in haberine göre 2016 Ocak ayında memur ve emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam, üzerine bir de yüzde 0.90 enflasyon farkı aldılar. Yani, ocak ayından itibaren maaşlarda yüzde 6.90 artış oldu. 2015 yılında ise emeklilere ocak ayında yüzde 3, temmuz ayında da yüzde 3 zam uygulanmış, ayrıca yüzde 1.76’lık enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılmıştı.
Bu temmuz da ise toplu sözleşme gereği yüzde 5 zam kesin. Peki, ocaktaki gibi enflasyon farkı alacaklar mı? Eğer, 4 Haziran’da açıklanacak ocak-haziran enflasyonu, yüzde 6’nın üzerinde çıkarsa, memur ve emeklileri, enflasyon farkı da alacak. Açıkçası, bu konuda pek de umut yok sayılır. Çünkü ocak-mayıs, yani 5 aylık enflasyon, yüzde 3’ün biraz üzerinde.


6 aylık enflasyonun ise yüzde 6’nın üzerinde çıkması gerekiyor ki, maaş zamlarına enflasyon farkı yansısın. Bu da maalesef zor gözüküyor. Ama temmuzda yüzde 5 zam cepte ve 1 Temmuz’dan itibaren maaşlara yansıyacak. Böylece, en düşük memur emeklisinin maaşı, vergi iadesi hariç, bin 700 liraya; en yüksek emekli maaşı da yine vergi iadesi hariç, 10 bin 350 liraya yükselecek.
Son yapılar açıklamayla da, Ziraat Bankası’ndan maaş alan memur emeklileriRamazan Bayramı’ndan bir gün önce, yani pazartesi günü maaşlarını alabilecekler 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum