Emeklilik hayalleri kuranlar, artık hayal kurmayı bırakabilirsiniz...

Emeklilik hayalleri kuranlar, artık hayal kurmayı bırakabilirsiniz...

Emeklilik hayalleri kuranlar, artık hayal kurmayı bırakabilirsiniz...

Emeklilikte yaşı boşuna beklemeyin
SGK Başkanı, ya erken emeklilik için ilave kaynak bulunması gerektiğini ya da emekli maaşını yarı yarıya azaltmaya ihtiyaç olduğunu belirterek “Mevcut sisteme devam” dedi

SGK Başkanı, ya erken emeklilik için ilave kaynak bulunması gerektiğini ya da emekli maaşını yarı yarıya azaltmaya ihtiyaç olduğunu belirterek “Mevcut sisteme devam” dedi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı, emeklilik yaşının aşağı çekilebilmesi ya da yaşı bekleyenlerin erken emekli edilebilmesi için ya bir yerlerden 200 milyar liranın bulunması ya da emekli maaşının yarı yarıya indirilmesi gerektiğini söyledi.
Bağlı, “Böyle bir şey olmayacağına göre, mevcut sisteme devam” dedi. Başkan Bağlı, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Emeklilik yaşının aşağı çekilmesi, yaşa takılanların erken emekli edilmesi ve intibak gibi konularda SGK'ya sürekli baskı geldiğini belirten Bağlı, bu konularda mutfakta bir çalışmalarının olmadığını ifade etti.

EMEKLİLİK 65'E GİDİYOR
Bağlı, Türkiye'de yetişkin ömrünün (52 yaş ve sonrası) 36 yıl olduğunu ve bunun 33 yılının emeklilikte geçtiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“SGK olarak emeklilere ayda 18 milyar, yılda 216 miyar lira maaş ödüyoruz. SGK'nın dengesini erken emeklilik bozdu. İnsanlar 36-37 yaşında emekli edildiği için bugün emeklilere düşük maaş vermek zorunda kalıyoruz. Talepler çok; çıraklığı emeklilikten sayalım, stajda geçen süreyi emekliliğe sayalım… Bunlar emekli yaşını aşağı çekmek ve emeklilik sisteminin altını oymaktır. Tam aksine emeklilik yaşı 58-60'tan 65 yaşa doğru gidiyor. Bir yerde 200 milyar lira varsa buyurun emekliliği değiştirelim. Mevcut sigorta primlerini yüzde 100 artıralım, emekli maaşlarını yüzde 50 düşürelim, o zaman olur, maliyet düşer. Ama bunu da herhalde hiç kimse istemez.”
MAAŞ NASIL ARTAR?
Başkan Bağlı, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık iyileşmenin SGK'ya 2 milyar lira gelir sağladığını belirtirken,“Kayıt dışı istihdamı ne kadar çok düşürürsek emekli maaşını o kadar artırırız ve daha da kaliteli bir sağlık hizmeti sunabiliriz” dedi. Bağlı, patronların işçisini ya sigortasız çalıştırarak ya da ödediği maaşı düşük göstererek kayıt dışılığa neden olduğunu ifade ederken, bazı işverenlerin çalışanlarına bankadan 3 bin lira maaş yatırıp bin 500 lirasını elden geri aldığını ifade etti. Bağlı, “Böyle bir durumla karşılaşan olursa ALO 170 hattını arasın, hemen müfettiş göndereyim” çağrısında bulundu.
SİSTEMİ VEKİL BOZMUYOR

Selim Bağlı, milletvekili emekliliklerinin SGK sistemini bozduğuna ilişkin ellerinde bir veri olmadığını söyledi. Emekliliğe hak kazanma konusunda milletvekilleri ile vatandaş arasında fark olmadığını belirten Bağlı, herkesin 2 yıl çalıştıktan sonra yeni tabi olduğu şartlardan emekli olabileceğini ifade etti.
Bağlı, emekliye promosyon kapsamında anlaşmalı bankalar ile PTT tarafından 9 milyon 621 bin kişiden taahhüt alındığını, 9 milyon 297 bin emekliye ise yaklaşık 3.5 milyar lira promosyon ödemesi yapıldığını dile getirdi. Böylece 11 milyonu aşkın emekli ve hak sahibinin yaklaşık yüzde 83'üne promosyon ödendiğini belirten Bağlı, kamu emeklilerinin 30 yılı aşan sürelerine ikramiye verilmesi kapsamında da 198 bin 813 kişiye toplam 1 milyar 22 milyon liranın ödendiğini bildirdi.SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum