Emeklilikte yaşa takılanlar Adalet istiyor

Emeklilikte yaşa takılanlar Adalet istiyor

Emeklilikte yaşa takılanlar Adalet istiyor

SK’lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerdeise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar veBağ-Kur’lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.

1999 yılında, büyük depremin hemen sonrası zamanın (DSP+MHP+ANAP) hükümetince 4447 sayılı, emekli olmak için yeni şartlar getiren bir yasa kabul edildi. Bu yasaya göre daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58 e, erkeklerde 43 olan emeklilik yaşı da 60 a çıkarıldı.

Bu düzenleme ile de yetinilmeyip 1976 yılına kadar geriye dönük olarak uygulanmak üzere “kademeli yaş” şartı getirildi.
Konu zamanın muhalefeti (Fazilet Partisi) tarafından “yasaların geriye dönük uygulanamayacağı” gerekçesiyle anayasa mahkemesine taşındı.
Anayasa mahkemesi muhalefeti haklı bularak yasanın “kademe” kısmını reddetti.
Ve meclise konuyu düzeltmesi için 6 aylık süre verdi.

Meclis süresi içerisinde “kademe” şartını biraz yumuşatarak tekrar kabul etti.
Anayasa mahkemesi de yeni durumu adil, makul ve ölçülü buldu.
Emeklilikte nasıl yaşa takılındığının kısa özeti bu.

Yüz binlerce çalışanın beklediği erken emeklilikte yaş probleminin ortadan kaldırılması için yeni düzenleme olup olmadığı meselesi yeniden gündemde. Geçtiğimiz aylarda değişen bakanlıklardan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na talepler iletiliyor. Bundan evvel Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na iletilen EYT sorununa ilişkin düzenleme beklentisine cevap olumsuz gelmişti. Bakanın değişmesi ile beraber aynı soru geçtiğimiz günlerde  Jülide Sarıeroğlu’na da yöneltildi. Gündemde olan erken emeklilikte yaş problemine ilişkin yeni bir düzenlemenin olmadığı sinyalleri verildi. Ancak yeni yılda pek çok vatandaş bu soruya cevap aramaya devam ediyor. Şu ana kadar erken emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme için umut vadeden bir açıklama olmamasına karşın, yeni bir açıklama geldiği vakit haberimizde yer alacaktır.

 

BAKAN SARIEROĞLU’NDAN FLAŞ AÇIKLAMA!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarının mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ-Kur Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunundaki hükümlere göre belirlendiğini söyledi.

Yaşa takılan yüzbinlerce mağdur’un olduğu düşünüldüğünde,Hükümetin buna sessiz kalamayacağı ve gerekli düzenlemelerin yapılarak bu mağduriyeti ortadan kaldıracağı inancındayız.2019’da yapılacak seçimler öncesi, Hükümetin böyle büyük bir kitleyi karşısına almayacağı, yapılmış olan yanlıştan dönerek mağdurların haklarının geri verileceği inancındayız.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL ÖĞRETMEN MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

2018 KPSS PERSONEL ALIMLARI FACEBOOK SAYFAMIZI HEMEN BEĞENİN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.