Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Son Durum

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Son Durum

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Hakkında Son Durum

Erken emeklilik adına yeni düzenleme geliyor. Peki yeni düzenlemede erken emeklilik için ne gibi şartlar var? Kimler yararlanabilecek? Yeni düzenleme kimleri kapsayacak?

Bu konuyla ilgili merak edilenleri Sabah Gazetesi Yazarı Faruk Erdem tek tek açıkladı. Faruk Erdem, "Askerlik yapan sigortalılar iki yılı bulan erken emeklilik imkanına kavuşuyor. Er ve erbaşlar için farklı uygulama varken yedek subaylar memur statüsünde değerlendirilip işe başlangıç tarihleri öne çekiliyor." dedi.

ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJI

Sabah Gazetesinden Faruk Erdem'in aktardıklarına göre erken emeklilik adına önemli avantajlar geliyor. Peki erken emeklilik avantajı hangi şartlar altında geçerli olacak? Kimler yararlanacak? Kadın ve erkek vatandaşların erken emeklilik için ne gibi hakları ve avantajları var? Asgari ücretin gündemde bu dönemde erken emeklilik meselesi de merak edilen konular arasında yer alıyor.

Emeklilik hesaplamaları yapılırken hem kadın hem de erkek sigortalılar için bazı avantajlar bulunuyor. Kadınlar doğumları sayesinde 6 yıllık prim kazanırken erkekler de askerlik sürelerini kullanarak 2 yıla kadar erken emeklilik imkanına kavuşuyor. Askerlik ile erken emeklilik sisteminde er ve erbaşlar farklı değerlendirilirken yedek subaylar için memurluk sistemi devreye giriyor. Askerlik süresini borçlananlar işe giriş tarihlerini borçlandıkları gün kadar geriye çekebiliyor ve 1 yıl erken emekli olabiliyor.

ASTEĞMENLİK DE PRİM YATIYOR


 
Yedek subay olarak askerlik yapanlar da yedek subay okullarında geçen süreleri borçlanarak prim kazanabiliyor. Ancak asteğmen olarak görev yaptıkları süreler ise onların emeklilik hesabında kullanılıyor. Askerliği yedek subay olarak yapanlar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı (4C) kapsamında sigortalı sayılıyor. Dolayısıyla bu süreler emeklilik hesabında kullanılıyor.
TARİH ÇOK ÖNEMLİ

Askerliklerini asteğmen olarak yapanların hesaplamalarında iki türlü dönem ortaya çıkıyor. Askerliğin sigortadan önce ve sonra yapılması hesapları da değiştiriyor.

1- Önce işe girenler: Yedek subaylıktan önce SSK'lı olanların işe giriş tarihleri asteğmenlik süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülüyor. Yani 12 ay asteğmen olan bir sigortalının işe giriş tarihi 3 ay geriye çekiliyor. Böylece işe giriş tarihine göre 1 yıl erken emekli olma imkanı kazanılabiliyor. Ayrıca primler de toplam primlerin üzerine ekleniyor.

2- Sonra işe girenler: Önce yedek subay olup sonra SSK'lı olunmuşsa bu kez farklı hesaplamalar gündeme geliyor. 4C'li oldukları yani asteğmen oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Yani burada 3 aylık Fiili Hizmet Zammı (yıpranma) uygulanıyor.

ÖRNEK HESAPLAMA

Ayrıca ödenen primler de toplam prime ekleniyor. Bunu bir örnekle açıklayalım: Okurumuz Ahmet beyin 4C'li olduğu (asteğmenlik) tarih 15.08.1991. 12 aylık asteğmenlik süresinin dörtte 1'i kadar da bu tarihi geri götürebiliyoruz. Dolayısıyla ilk sigorta olduğu tarih 15.05.1991 oluyor.

Buna göre Ahmet beyin emeklilik şartları 25 yıl 52 yaş ve 5525 gün oluyor. Oysa ilk asteğmenlik tarihinde kalsaydı 53 yaşında emekli olabilecekti. Yedek subaylığı dikkate alınmasaydı bu kez ilk işe girdiği tarihe göre hesaplama yapılacak ve yaş şartı daha da yükselecekti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum