Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verilen kanun teklifleri ilgili komisyona gönderilmedi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verilen kanun teklifleri ilgili komisyona gönderilmedi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verilen kanun teklifleri ilgili komisyona gönderilmedi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verilen kanun teklifleri ilgili komisyona gönderilmedi.

"EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR TEKLİFİMİZ YOK EDİLDİ"

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerini sunduklarını ancak tekliflerinin yok edildiğini, ortada olmadığını savunan Özel, bu kanun tekliflerinin hiçbirini Meclis Başkanlığının ilgili komisyona sevk etmediğini öne sürdü.

Özgür Özel, CHP'nin verdiği en eski teklifin 17 Ağustos 2018 tarihli olduğunu belirterek, "Sevk dediğin bir-iki günlük iştir. Meclis Başkanlığı ne bizim ne başka partinin tekliflerini, ilgili komisyona göndermemiş, elinde tutuyor." dedi.


TEKLİFLER KOMİSYONA GÖNDERİLMEDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis'te söz alarak EYT kanun tekliflerinin Meclis Başkanlığınca ilgili komisyona havale edilip gönderilmemesine tepki gösterdi.

Ememklilikte yaşa takılanlar için verdikleri yasa tekliflerine değinen Özel Meclis Başkanlığının EYT yasa tekliflerinin hiçbirisinin ilgili komisyona göndermediğini söyledi.

17 AĞUSTOS'TAN İTİBAREN 5 KANUN TEKLİFİ

Özel konuşmasında "Elimde emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili partimiz tarafından ilki 17 Ağustos günü -Ömer Fethi Gürer tarafından- verilmiş bugüne kadar 5 kanun teklifi var. İYİ PARTİ'nin, Milliyetçi Hareket Partisinin, Halkların Demokratik Partisinin bu konu kanun teklifleri var, hiçbirisi ilgili komisyonlara havale edilmemiş." dedi.

EYT İÇİN BÜYÜK BİR BİRLİKTELİK VAR

45 günlük komisyon süresinin başlamadığını söyleyen Özel "Emeklilikte yaşa takılanlar -ki bütün gruplar bu konuda hassasiyet gösteriyor bu örnek- komisyona geldiğinde Adalet ve Kalkınma Partisi dışında büyük bir birliktelik var, herkesin gözü burada, fiilî olarak yasama hakkımız gasbediliyor, kırk beş günlük süre başlamamış oluyor, komisyonu toplantıya çağırsan komisyonun gündeminde bu yok ama bugün AK PARTİ'nin verdiği teklif var. Bu nasıl oluyor? Bu nasıl eşitlik? Bu nasıl demokrasi? Bu nasıl hakkaniyet? " diyerek tepki gösterdi.

Özel bu yaşanan durumun incelenmesini ve kanun tekliflerinin komisyonlara havale sürecinin açıklanmasını talep ederek "Bir gün iki gün değil, üç aydır bekleyen teklif var; bir günde havale olan teklif var. Binali Bey buna ne diyor bilmiyorum ama böyle tarafsızlık olmaz, böyle Meclis Başkanlığı olmaz. Bu konuda sizin tarafınızdan konunun incelenip ivedilikle bir açıklamanın -Meclis Başkanının sorumluluğunda olan bu konu için- Genel Kurula ve gruplara yapılması gerekmektedir." diyerek sözlerini tamamladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

TBMM İçtüzüğü’nün 37. maddesi Meclis'e sevk edilen tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılmasını öngörüyor.

45 günlük sürenin sonunda şayet komisyon kanun teklifini görüşmez ve gündeme almaz ise teklif sahipleri doğrudan tekliflerini Meclis Genel Kuruluna getirebiliyorlar.

İçtüzükte inceleme süresi şöyle düzenlenmiş;

"Komisyonlarda inceleme süresi"

MADDE 37- Tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren en geç kırkbeş gün içinde sonuçlandırılması gerekir. Bu sürenin bitiminde, tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamenin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını Hükümet veya teklif sahipleri isteyebilirler."

DOĞRUDAN GENEL KURUL GÜNDEMİ OLABİLİYOR

İçtüzükten açıkça anlaşıldığı gibi şayet kanun teklifleri Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı tarafından gündeme alınıp toplantı gerçekleşmez ise doğrudan Genel Kurul gündemine getirilebiliyor.

GENEL KURULDA NE OLABİLİR

Teklif sahibi partiler ve destek açıklaması yapan siyasi parti grupları desteklerini sürdürürlerse teklif yasalaşabilir ve konu çözüme kavuşmuş olur. Muhalefet partilerinin toplam 306 milletvekili var ve şayet destek devam ederse AK Parti'nin desteği olmasa da yasa Meclis'ten geçebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.