EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMAMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMAMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

EMEKLİLİKTE KADEMELİ YAŞA TAKILMAMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı Mehmet Müezzinoğlu tarafından da 72 yaşında emeklilik gündeme getirilerek gerek emeklilikte yaşa takılanlar EYT , gerekse staj mağdurlarının sorunları göz ardı edilmişti. Peki yaşa takılmamak için ne gerekiyor?

Emeklilikte yaşa takılanlar EYT ile Staj sürelerinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi için uğraşan çalışanların mücadeleleri göz ardı edilerek emeklilik yaşının 72’ye çıkartılması gündemden bir türlü düşürülmüyor.

Emeklilikte yaş tartışmaları da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından sürekli olarak gündemde tutularak yaşın arttırılması yönünde beyanatlar verilmesine rağmen emekliliği hak ettikleri halde (EYT), öğrencilik dönemlerinden çalıştıkları halde (Staj Mağdurları) bir türlü gündeme getirilmiyor!
2008’de devreye giren yasa ile de emeklilik yaşı kademeli olarak artış sağlayacak ve sağlıyor da. Bir müddet sonra 65’e çıkacak olan emeklilik yaşının maalesef daha da fazlaya çıkarılması isteniyor. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler 5000 prim günü ile emekli olabilirlerken bu tarihten sonra girenler için emeklilik yaşında artış oluyor.

30 Nisan 2008 itibarıyla 7000 prim gün sayısına çıkan emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler için kademeli yaş şartından etkilenmeden bu sürede tutmak için 7200 prim gün sayısını 1 Ocak 2036’ya kadar tamamlamak gerekiyor. 1 Ocak 2036’ya kadar 7200 prim gün sayısı tamamlanmadığı takdirde 65 yaşına kadar emeklilik yaşı artabilecek.

Bugün işe giren bir çalışan 20 yıl sonra 7200 günlük prim gün sayısını tamamlarsa kadınlarda 59, erkeklerde 61 olacak şekilde emekli olabilecek. Yani her geçen yılın büyük bir önemi var ve her geçen yıl emeklilik yaşı artarak 65’e çıkacaktır.
Önemli olan bir husus da Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları ve staj mağdurlarının sorunları artık göz ardı edilmeyerek zaman geçmeden hak ettiklerinin kendilerine verilmesidir.SGKhaber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.