Emekliye büyük müjde! Zam.

Emekliye büyük müjde! Zam.

Emekliye büyük müjde! Zam.

2018'nin ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklileri, artış oranını Temmuz ayı başında öğrenecek. Ancak uzmanların tahminleri zammın ipuçlarını veriyor. Uzmanlara göre, 2018'in ilk yarısında enflasyon, yani emeklilerin zam oranı yüzde 4, yüzde 4.5 ya da yüzde 5 seviyesinde olabilir. Bu tahminler gerçekleşirse, emeklilerin maaşında 224 liraya varan artış yaşanacak. Temmuz'da ayrıca maaşlarla birlikte ek ödemeler de artacak. Maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i oranında ödenen ek ödeme, Temmuz'da yeni aylık üzerinden hesaplanacak. Bu da ek ödeme tutarını yükseltecek. Halen 4 bin 481 lira 26 kuruş maaş alan emekliye aylık 179,25 ek ödeme veriliyor. Eğer bu maaş 4 bin 705 lira 32 kuruşa yükselirse, ek ödeme de 188,21 liraya çıkacak. Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonu da bu seviyede gerçekleşirse, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına Ocak'ta yüzde 5.01 zam yansıtılacak. Halen en yüksek SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde. Bu maaş, Ocak zammı yüzde 3.5 çıkarsa 148 lira zamla 4 bin 388 liraya, yüzde 5.01 olursa 212 lira yükselerek 4 bin 452 liraya ulaşacak.

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi Temmuz zammını merakla bekliyor.SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı için uzmanların öngörüleri tutarsa maaşlarda 224 liraya varan artış yaşanacak. PRİM borcunu ödeyerek ya da askerlik-doğum borçlanması yaparak emekli olabilecek Bağ-Kur'lu esnaf ve çiftçilere kredi imkanı başlarken, kapsamın genişletilmesi bekleniyor. Emekli adayları, Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin kredi imkanından yararlanamadığını, başvurularının olumsuz sonuçlandığını belirterek, "Başvuru yapanlara 'Siz SSK'dan emekli olacaksınız' deniliyor. Bizlere de emeklilik kredisi yolu açılsın. Bağ-Kur'lu olduğumuz dönemin prim borçlarını ödeyebilelim" çağrısı yaptı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin de kredi imkanından yararlanmasını gündeme taşımıştı.. Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonu da bu seviyede gerçekleşirse, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına Ocak'ta yüzde 5.01 zam yansıtılacak. Halen en yüksek SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde. Bu maaş, Ocak zammı yüzde 3.5 çıkarsa 148 lira zamla 4 bin 388 liraya, yüzde 5.01 olursa 212 lira yükselerek 4 bin 452 liraya ulaşacak.

EK ÖDEME DE ARTACAK

Temmuz'da ayrıca maaşlarla birlikte ek ödemeler de artacak. Maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i oranında ödenen ek ödeme, Temmuz'da yeni aylık üzerinden hesaplanacak. Bu da ek ödeme tutarını yükseltecek. Halen 4 bin 481 lira 26 kuruş maaş alan emekliye aylık 179,25 ek ödeme veriliyor. Eğer bu maaş 4 bin 705 lira 32 kuruşa yükselirse, ek ödeme de 188,21 liraya çıkacak.

?SSK'YA GEÇENE DE EMEKLİLİK KREDİSİ VERİLSİN

PRİM borcunu ödeyerek ya da askerlik-doğum borçlanması yaparak emekli olabilecek Bağ-Kur'lu esnaf ve çiftçilere kredi imkanı başlarken, kapsamın genişletilmesi bekleniyor. Emekli adayları, Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin kredi imkanından yararlanamadığını, başvurularının olumsuz sonuçlandığını belirterek, "Başvuru yapanlara 'Siz SSK'dan emekli olacaksınız' deniliyor. Bizlere de emeklilik kredisi yolu açılsın. Bağ-Kur'lu olduğumuz dönemin prim borçlarını ödeyebilelim" çağrısı yaptı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin de kredi imkanından yararlanmasını gündeme taşımıştı..

SGK VE BAĞKUR EMEKLİLERİN YENİ MAAŞI

Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonu da bu seviyede gerçekleşirse, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına Ocak'ta yüzde 5.01 zam yansıtılacak. Halen en yüksek SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde. Bu maaş, Ocak zammı yüzde 3.5 çıkarsa 148 lira zamla 4 bin 388 liraya, yüzde 5.01 olursa 212 lira yükselerek 4 bin 452 liraya ulaşacak.

 

Hem SSK’lı hem Bağ-Kur’lu olana yüksek emekli maaşı

2011’de yapılan değişiklik sonrası kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem de Bağ-Kur’lu olması ve iki tarafa da prim ödenebilmesi mümkün hale geldi. Bu durumda kişi SSK’lı sayılıyor ve yüksek emekli aylığı fırsatı kazanıyor. 

5 SORU 5 CEVAP

Soru: Kendi adıma bir şirketim var ancak proje alamıyorum. Başka bir şirkette çalışmak istiyorum ancak kendi şirketimi de hemen kapatmayacağım. Sigortalı çalışmam sorun olur mu? (Semih Kaya)

İKİ TARAFA DA PRİM

Cevap: 2011’de yapılan değişiklik sonrası kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem de Bağ-Kur’lu olması halinde hem işveren tarafından SSK’ya, hem de kendisi tarafından Bağ-Kur’a prim ödenmesi mümkün hale geldi. Bu durumda iki tarafa da prim ödeniyor ancak kişi SSK’lı sayılıyor. Bunun kişiye katkısı ise emekli aylığının yüksek olması oluyor. Sizin de şirketinizi kapatmanıza gerek yok. Başka bir şirkette SSK’lı çalışabilirsiniz, kendi şirketinizden de Bağ- Kur’lu olabilirsiniz. İleride kendi şirketinizi kapatırsanız Bağ-Kur’a prim ödeme zorunluluğunuz da kalmaz.

2- Günü tamamlamak şart 

Soru: 1989’da sigorta girişim var, 72 gün çalıştım. 2 çocuk olduğu için işe devam edemedim. 2013’te 4 yıl daha çalıştım ve devam ediyorum. 1970 doğumluyum. Yaşım tutuyor ancak günüm yok. Nasıl emekli olabilirim? (Müge Başel)

Cevap: 1989’daki sigorta girişiniz 23 Mayıs ve öncesi ise 45 yaşında 5.300 günle, sonrasında ise 46 yaşında 5.375 günle normal emekli olabilirsiniz. İki çocuk için borçlanma yaparak 1.440 gün kazanabilirsiniz. 6.5 yıl daha prim ödemeniz gerekiyor. 58 yaşında 3.600 günle de emekli olabilirsiniz. Bunun için de iki yıllık bir çalışmaya ve 58 yaşını doldurmaya ihtiyacınız var. Gün tamamlanmadan aylık bağlatamazsınız. 3

3- Kalıcı malullük  aylığı bağlanabilir

Soru: Yüzde 80 kanser hastasıyım, yüzde 82 de engelli raporum var, 18 aydır malulen emekliyim. Ağustosta bitiyor. Malulen emekliliğim devam eder mi? 

Cevap: Ağustosta çalışma gücünüzün en az yüzde 60 kaybedildiği raporla tespit edilirse kalıcı malullük aylığı bağlanabilir. Malullük aylığı için, malullüğe konu rahatsızlığın çalışmaya başladıktan sonra gerçekleşmesi şart. Engelli emekliliğinden faydalanmanız da mümkün.

4- Cenaze ödeneği alma hakları var

Soru: Geçen ay iş arkadaşımız kalp krizi geçirip vefat etti. Bir hafta önce işten ayrılmıştı. Eşi ve çocukları cenaze ödeneği alamadı. Dava açarak alabilirler mi?

Cevap: Geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi için ölen kişinin ölüm tarihinde sigortalı olması gerekmez. Ölen kişi adına 360 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmişse, ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile ödenek alınabilir.

5- Askerlik borçlanması vergi indirimi de getirir 

Soru: Askerlik borçlanması yaptım. İşyerime borçlanmaya ilişkin tutarı ödemesi için getirdim. Ödemeyeceklerini söylediler. Dava açarak alabilir miyim? (Oktay Fırat)

Cevap: Askerlik borçlanması borçlanma yapan kişi tarafından ödenir. İşverenin borçlanmayı ödemek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Ancak borçlanma yapan kişi, bu sırada çalışıyorsa, SGK’ya ödenen borçlanma tutarını gelir vergisinden indirim konusu yapabilir. 2018’de 18 ay askerlik borçlanması olarak ödenen 11 bin 691 TL için toplamda 1.753 TL vergi indiriminden faydalanılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.