En düşük 1420 ve en az 10 ay ödenecek !

En düşük 1420 ve en az 10 ay ödenecek !

İşsizlere en düşük 1420 ve en az 10 ay ödenecek !

İŞKUR, açıkladığı şartları karşılayan kişilere işsizlik ödeneği fırsatı sunuyor. İşsizlik ödeneğine, sigortalı olan ve işten çıkarılan kişiler başvuruda bulunabiliyor. Yeni yılda asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde zam yapılmasıyla birlikte işsizlik ödeneklerinde artış yaşandı.İşsizlik ödeneği, İŞKUR tarafından sigortalı olmasına karşın işten çıkarılan kişilere ilgili yasada belirtilen şartları karşılamaları durumunda yapılan aylık ödemelerdir. İşsizlik ödeneği, tüm şartları karşılayan ve başvurusu onaylanan kişilere en fazla 10 ay ödenir.

İşsizlik ödeneğinin, süresi ve tutarı belirli kriterler doğrultusunda farklılık göstermektedir. BAŞVURU ŞARTLARI


İşsizlik ödeneğine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlara İŞKUR tarafından belirli kriterler sunulmuştur. İŞKUR’un işsizlik ödeneği için başvuruda bulunacak kişilerden talep ettiği şartlar şu şekilde:Başvuruda bulunacak kişi kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalmış olmalıdır,akdi sona erdirilen kişi, işsiz kalmadan önceki son 120 günlük süre boyunca çalıştığı alana dair tüm şartları karşılamış olmalıdır,
Hizmet akdi sona erdirilen kişinin son 600 günlük süre boyunca işsizlik sigorta primi yatırılmış olmalıdır,

Hizmet akdi sona erdirilen kişi, işsiz kaldığı günden sonraki 30 günlük süre içerisinde en yakın İŞKUR birimine durumunu bildirmelidir,İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?Sunulan şartların tümünü karşılayan bireyler en yakın İŞKUR birimine veya kurumun resmi internet sayfası üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunacak kişilerin, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 günlük süre içerisinde İŞKUR’a durumu bildirmesi gerektiğini, haklı bir gerekçesi olmadıkça ilgili süre boyunca başvuruda bulunmayan kişilerin başvurularının geçersiz olacağını hatırlatalım.


İŞKUR, işsizlik ödeneğinden faydalanan bireylere belirli haklar tanımıştır. İşsiz durumdaki vatandaşların her ay ödenen işsizlik ödeneklerinin yanı sıra Genel Sağlık Sigortası Primleri kurum tarafından karşılanır, en kısa sürede istihdam sağlamaları için mesleki eğitim kursları verilir, yeni bir iş bulmaları için kurum tarafından teklifler sunulur.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR SÜREYLE ÖDENİR? İşsizlik ödeneği belirli kriterlere göre farklılık göstermektedir. İşsizlik ödeneğinin yapıldığı süreler şu şekilde açıklanmıştır:İŞSİZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR?İşsizlik ödeneği aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’inden fazla olmamak kaydıyla, sigortalının hizmet akdinin feshinden önceki son 4 aylık süreçte prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır.

image-11jhhjhl.png

2021 yılı itibarıyla işsizlik ödemeleri şu tutarlarda yapılır: İŞSİZLİK ÖDENEĞİ 2022 YILINDA NE KADAR OLACAK?
Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zamla birlikte işsizlik ödemelerinde de yükselme yaşanacak. En düşük işsizlik ödeneği 2 bin 130 lira olurken; en yüksek işsizlik ödeneği ise 4 bin 260 lira olacak. Böylece en düşük işsizlik ödeneğine 700 liranın üzerinde zam yapılmış olacak.İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KESİLİR Mİ? İŞKUR tarafından işsiz durumdaki vatandaşlara belirli şartları karşılamaları durumunda yapılan işsizlik ödemeleri, belirli durumlarda kesilebilir. İŞKUR’un duyurduğu şu durumların oluşması durumunda yapılan ödemeler kesilecektir:

Çalışılan süre boyunca alınan aylık ücretin ve çalışma koşullarının benzeri olacak şekilde İŞKUR tarafından sunulan iş tekliflerinin haklı bir gerekçe olmadıkça kabul edilmemesi,İşsizlik ödeneği alınan süreçte işsiz vatandaşın kayıtsız bir şekilde bir yerde çalıştığı tespit edilmesi,
Emeklilik aylığı gibi aylık ücretlerin alınması durumunda,İŞKUR’un sunduğu mesleki eğitimlerin haklı bir gerekçe gösterilmeden kabul edilmemesi, mesleki eğitimlere katılım gösterilmemesi durumlarında işsizlik ödeneği kesilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.