Erdem: Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Adım Atılacak

Erdem: Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Adım Atılacak

Erdem: Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Adım Atılacak

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem geçtiğimiz günlerde bir TV programına katıldı ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşların son durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında açıklamalar yapan MHP İstanbul Milletvekili Arzı Erdem'in "Emeklilikte yaşa takılanlar öz evlatlarımızdır. Önce bizim öz evladımıza sahip çıkmamız gerekiyor. iNANIYORUM Kİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ADIM ATILACAKTIR" sözleri gündeme damga vurdu. 

"İKTİDAR PARTİSİNİN BUNU DÜZENLEMESİ GEREKİYORDU"

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem açıklamalarında "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili öncelikle 1.11.2016 tarihinde yazılı soru önergesi, 20.06.2016 tarihinde kanun teklifi ile bu konuyu işledik. EYT'lerin erken emeklilik talebi yok. Onların hakları var. İktidar partisinin bunu düzenlenmesi gerekiyordu. EYT'lerle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Yapılan kanuni düzenleme ile bir süreç vardı.

ESKİ HABER

Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) ülkemizde yüzbinlerle ifade edilen bir topluluğu oluşturuyorlar. Sosyal güvenlik reformu ile birlikte yapılan değişiklik sonucunda emeklilik hakkını kazanmasına rağmen yaşa takılarak emekli olamayan yüzbinlerce vatandaş bulunuyor. Sosyal medya platformlarında örgütlenen emeklilikte yaşa takılanlar, yeni Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na da taleplerini dile getiriyorlar.

Emeklilikte yaşa takılanlar yıllardır sürdürdükleri hak mücadelesinde yeni bir sürece girecekler. Her bir bakan değişikliği yeni bir umut ve yeniden hak mücadelesinin filizlenmesi anlamına gelmektedir.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Jülide Sarıeroğlu'nun atanmasının ardından emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni bir çalışma yapıp yapmayacağı merak konusu oldu. Mağdurlar çeşitli platformlarda seslerini yeni bakana duyurmaya çalışacaklar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 2017 yılı öncesi müjde bekliyor. Bakanlık  tarafından yapılan açıklamalar ise bu konuda bir düzenleme yapılamayacağına işaret ediyor. Ekonomide karşılaşılan  zorluklar, yaşa takılanların beklentilerini karşılamayacak gibi  görünüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın Jülide Sarıeroğlu'nun olması ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile taşeron işçiler yeni bakandan isteklerini sıraladılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun masasında duran taşeron işçiye kadro ve emeklilikte yaşa takılanlar konusu öncelikli sorun olarak göze çarpıyor. Her iki konuda da yıllardır süregelen bir talep ancak bir türlü çözümlenemeyen bir durum bulunmaktadır. 

EYT'lilerin beklentisi çözüme kavuşacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yöneltilen ''Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından bu süreçte bir değişiklik ihtiyacı görüyor musunuz?'' şeklindeki soru üzerine olumsuz yanıt alınmıştı. Umutsuzluğa kapılan emeklilikte yaşa takılanlar grubu yeni bakanın atanması ile yeniden ümitlendiler. Emeklilikte kademeli geçiş döneminin mağduriyetler yarattığını ancak bunun da olmasının normal bir durum olduğunu savunan, daha önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun gerekçe olarak sunduğu Türkiye'deki emeklilerin ortalama yaşının şu anda 52 olması ve bu sistemin sürdürülemez olduğu açıklaması ile umudunu yitirmeye başlayan emeklilikte yaşa takılanlar bakan değişikliği ile yeniden umut taşımaya başladılar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Bazı Soru ve Cevaplar

* Ocak 1990 yılında askere gitmeden önce sigorta başlangıcım oldu. Şimdi günüm doldu, fazlası var. Yaş beklemekteyim. Yeni bir yasa ya da emekli olmak için bir çözüm var mı?

Ömer SEVİM Ömer bey sizin durumunuzda çok sayıda sigortalı bulunuyor. 'Emeklilikte yaşa takılanlar' adıyla da anılıyorlar. Maalesef bu arkadaşlarımız için birçok kez çalışmalar yapıldı. Onlar için değişik formüller de gündeme geldi, fakat netice çıkmadı. Çalışma bakanları bu konuyla ilgili sorulara da hep olumsuz cevap verdiler. Dolayısıyla internetlerde dolaşan 'yasa çıktı' söylentilerine itibar etmemek gerekiyor. Şu anki mevzuata göre emekli olabilmek için getirilen yıl, prim ve yaş şartlarının üçünün de tamamlanması gerekiyor. Emeklilik yaşının düşürülmesi söz konusu olmadığı gibi önümüzdeki dönemde kademeli olarak artarak 65'e kadar çıkıyor. Sizin için de emeklilik yaşı 51'inci yılınız tamamlanmış. Priminiz de tamam ise yaşınız dolduğunda emekli olacaksınız. Şu anda bunun dışında bir alternatif bulunmuyor.

* 01.12.1963 doğumluyum. 01.09.1988 sigortalı girişim var SSK'lı olarak 1931 iş günüm var. Yurtdışında 1020 günüm var. Askerlik borçlanması da yapsam, 3600 günden emekli olabilir miyim?

Şehmus PEKTEZEL

9 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenlerin 15 yıl ve 3600 günden emeklilik hakları bulunuyor. Tabi erkekler için 55 yaş 15 yıl ve 3600 günü doldurma şartı var. Bunlardan en son hangisi tamamlanmışsa ona göre de emeklilik yaşı belirleniyor. Sizin henüz 55 yaş ve 3.600 gün dolmamış. Bu iki şartı da tamamlarsanız 60 yaşında emekli olabilirsiniz. 3.600 günü doldurmak için yurtdışı ve askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Ancak görünen o ki bunlar da yetmeyecek. Çalışarak ya da isteğe bağlı sigorta ile primlerinizi doldurmanız gerekiyor. Ardından da yaşınızın dolmasını beklemeniz lazım. * 1976 doğumluyum 1990 yılında sigortalı oldum, 2300 günüm var. Malulen emekli kaç yaşında olabilirim? Normal emekli olmak için 5400 gün mü gerekiyor?

Emral ULUSAN İşe giriş tarihinize göre 51 yaşında ve 5450 günle normal emekli olabilirsiniz. Priminiz de yaşınız da müsait değil tamamlanması gerekiyor. Malulen emeklilik için ise iş yapabilme kaybınızın en az yüzde 60 olması gerekiyor. Böyle bir rahatsızlığınız mevcut ise SGK'ya müracaat ederek bir hastaneye sevkinizi isteyebilirsiniz. Heyet raporunun SGK'dan da onaylanması durumunda malulen emekli olabilirsiniz. Malulen emeklilik için hastalığınızın doğuştan kaynaklanan bir engellilik olmaması gerekiyor. Daha sonradan çalışırken ortaya çıkmış bir rahatsızlık olması isteniyor. Eğer doğuştan bir engeliniz varsa ve en az yüzde 40 vergi indirimi alabilirseniz bu kez de erken emeklilik imkanları bulunuyor. * 2001 yılında staj ile sigorta girişim oldu. SGK başlangıcı ise 2007. % 40 engelli raporu aldım. 3254 günüm var. Ne zaman emekli olurum. 1 çocuğum var. (İsmi saklı) Normal emeklilik için 58 yaş 7 bin gün gerekiyor. Eğer yüzde 40 engeliniz dolayısıyla vergi indirimi alabilirseniz bu kez şartlarınız 20 yıl ve 4400 gün yapar. Yaşa bakılmaz. Çocuk sigortadan sonra ise borçlanıp 720 gün kazanabilirsiniz. *1992 yılı Ocak ayında sigortalı oldum. Toplam prim günüm 3777. Çocuklarımın bir tanesi sigortadan sonra doğdu. 48 yaşımdayım ne zaman emekli olabilirim?

(Nurdan) 20 yıl 48 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız dolmuş ama prim eksik. Bir çocuk size 720 gün kazandırır. Primi tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Babam 1988 girişli 1996 çıkışlı 8 yıl SSK'lı. 2 yıl pirim ödesek 3600 günden emekli olabilir mi? 62 yaşında. Babanız, 2 yıl prim ödeyip primi 3.600 güne tamamlarsanız 60 yaş şartıyla emekli olabilir. Ancak bu primleri toplu ödeme imkanı yok. İsteğe bağlı ya da çalışarak ödeyecek.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR FACEBOOKTA ÖRGÜTLENİYOR TIKLA ARAMIZA KATIL!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum