Erdoğan ile Bahçeli EYT için Anlaştı

Erdoğan ile Bahçeli EYT için Anlaştı

Erdoğan ile Bahçeli EYT için Anlaştı

ERDOĞAN-BAHÇELİ ZİRVESİNDE EYT DETAYI
Toplantıda Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili rakamları paylaştı ve bunun ekonomiye vereceği zararı anlattı. Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü buna ayırdı ve grup toplantısında verdiği örneklerin benzerini Bahçeli'ye de aktardı.


EMEKLİLİKTE YAŞ SAYILARI
Elindeki istatistikleri de paylaşan Erdoğan, tartışma kapsamına giren çalışan sayısının 6 milyonu aştığını, bunun toplam maliyetinin 750 milyar lira olacağını tekrarladı. Erdoğan, 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişinin 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacağı örneğini verdi. Türkiye'de ortalama emeklilik yaşının 52, Avrupa ülkelerinde ise 65 olduğu aktarıldı. Bilgilendirmenin ardından Bahçeli, bu konuda Erdoğan'ın kaygılarına katıldığını dile getirirken Cumhurbaşkanı da yakın çevresine "Bahçeli ikna oldu" görüşünü iletti.


BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT İÇİN NE DEMİŞTİ?
Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor.

Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.


Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.


Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.


TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU'NDAN EYT KARARI
Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülen emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik getiren yasa teklifi AK Parti, MHP ve HDP tarafından kabul görmedi.AK Parti ve MHP söz konusu maddenin tamamen teklif metninden çıkarılması için önerge verdi. AK Parti ve MHP tarafından verilen önergenin gerekçesinde "Teklif edilen madde korucuların emeklilik süreçleri ile ilgili düzenleme içermektedir. Komisyon görüşmelerinde diğer çalışanların emekliliğine ilişkin de önergeler verilmiştir. Bu sebeple emeklilik konusuna ilişkin hususların ve tekliflerin ilgili komisyonda görüşülmesi düşüncesiyle bu maddenin teklif metninden çıkarılması öngörülmektedir" ifadesi kullanıldı. AK Parti ve MHP EYT teklifinin başka komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi.


İbrahim Kalın bir basın mensubunun 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilişkin öneriye kabinenin bakış açısı nedir?' sorusunu yöneltti. İbrahim Kalın'ın soruyu yanıtlaması ile birlikte çok sayıda kişi EYT ile ilgili araştırmalar başladı. İşte Kalın'ın o sözleri...


"Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."


EYT ile ilgili bir hamle de MHP'den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM'de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum