Erdoğana şok

Erdoğana şok

CUMHURBAŞKANINA ŞOK PROTESTO

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a protesto

Konya Ilgın’da termik santrale kömür temin etmek için tarım arazilerinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırılmasına yönelik yöre halkının tepkisi devam ediyor. Köylüler geçtiğimiz günlerde Çavuşçugöl’de eylem yaparak kamulaştırma kararlarını protesto ettiler. Tarlaları kamulaştırılan Çavuşçugöl köylüsü Sıtkı Mavuş, iki yüz hektarlık tarım arazisinin DSİ’nin olumsuz görüşüne rağmen kömür işletmesi yapılmak istendiğini belirtti.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ, ARKEOLOJİK SİT, GÖL HAVZASI
Bölgede 2006 yılından bu yana bir kömür işletmesinin olduğunu söyleyen Sıtkı Mavuş, işletmenin daha sonra zarar ettiği gerekçesi ile kapatıldığını aktardı. 2014 yılında bu işletmeyi devralan başka bir şirketin Kasım ayında köyün içinde sayılan bir yerde ki arazileri almak için kendilerine teklifte bulunduğunu belirten Mavuş, “Bölge Konya’da birinci sınıf tarım arazisi olarak ‘Altınova projesi’ kapmasına giriyor. 20 Mart 2020’de Cumhurbaşkanının onayıyla birinci derece sit alanı ilan edilmişti. Arkeolojik olarak höyükler vardı. Heyetlerle 3-4 kez inceleme yapıldı sonra onayladı bu koruma kararları. Burada Milli Park var, doğal göl var aynı zamanda” dedi.

DSİ OLUMSUZ GÖRÜŞ VERMİŞ AMA…
Şirketin ÇED başvuru dosyasında araziyi tarım dışı olarak gösterdiğiniz ifade eden Mavuş, “Raporu masa başında veriyorlar besbelli, burada bir inceleme yapılarak verilmiyor. Burada inceleme yapıldığı zaman tarım arazisi olduğuna dair raporlar var. TKİ’nin DSİ’den kasım 2019 tarihinde bu araziyi kömür ocağı yapmak için istediğine dair yazıya DSİ’nin verdiği yanıta dikkat çeken Mavuş, “DSİ’nin Ocak 2020 tarihinde verdiği yanıta kamulaştırılıp kömür ocağı yapılmak istenen arazilerin halen yol, kanal ve göl sahası olarak kullanıldığı belirtilerek devrinin uygun bulunmadığı dile getirilmiş. Bu duruma, bizim arazileri satmak istemeyişimize rağmen hiç haberimiz olmadan halen ekili olan arazilerimize iş makinelerini soktular. Tarlalarda arpa, buğday, haşhaş, pancar, meyve ekili, yazık bu ürünlere, emeklerimize” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.