Erdoğan’dan sır gibi düşünce : Toryum

Erdoğan’dan sır gibi düşünce : Toryum

Erdoğan’dan sır gibi düşünce : Toryum

0 Kasım 2007’de Isparta’da halen neden düştüğü tam olarak aydınlatılamayan uçakta Türkiye’nin en kıymetli toryum beyinleri hayatını kaybederken, onların izinden yürüyen genç Türk mühendisler toryumu enerjiye çevirecek projeler için düğmeye bastı.

Yeni nesil nükleer santrallerin en temiz yakıtı olarak tanımlanan toryumun Sinop ve Trakya’da yapılması planlanan nükleer santralde kullanılması hedefleniyor.

REZERVLERİN YARISI TÜRKİYE’DE
Türkiye’nin rezerv bakımından dünyada ikinci sırada olduğu toryum, yeşil nükleer enerji kaynağı olarak gösteriliyor.

Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin ton olurken Türkiye’de ise yaklaşık 790 bin ton rezerv mevcut.

Isparta’da 30 Kasım 2007’de meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden mühendis ekibinin başında yer alan Prof. Dr. Engin Arık, toryum rezervinin enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti.

 

Türkiye’den fışkırıyor! Değeri 120 trilyon dolar!

Türkiye, dünyadaki rezervin yarısına sahip olduğu toryum için harekete geçti. Toryumun, Sinop ve Trakya’da planlanan nükleer santrallerde kullanımı hedefleniyor. Temiz enerji kaynağı toryum sayesinde hem karbon ayak izini küçültmek hem de enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmek için nükleer teknolojiye sahip olunması büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin rezerv bakımından dünyada ikinci sırada olduğu toryum, yeşil nükleer enerji kaynağı olarak gösteriliyor.

 

Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin ton olurken Türkiye’de ise yaklaşık 790 bin ton rezerv mevcut. Isparta’da 30 Kasım 2007’de meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden mühendis ekibinin başında yer alan Prof. Dr. Engin Arık, toryum rezervinin enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti.

Neden düştüğü henüz tam olarak aydınlatılamayan Isparta uçağında Türkiye’nin toryum projesi üzerinde çalışan Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydan, Doç. Dr. İskender Hikmet, Özgen Berkol Doğan, Mustafa Fidan ve Engin Abat şehit düşmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Enerjide çok daha farklı alanlar açılacak” diyerek sinyallerini verdiği alanlardan birinin de geleceğin enerji kaynağı toryum olduğu öğrenildi..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.