EYT Son Gelişmeler 26 Ekim 2018

EYT Son Gelişmeler 26 Ekim 2018

EYT Son Gelişmeler 26 Ekim 2018

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu'nun açıklamaları oldu. İşte, birçok kişinin anlık gelişmelerini takip ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında bazı detaylar
EYT'de son gelişmeler, mecliste yaşanan önerge gündeminin ardından takip edilmeye başlandı. AK Parti tarafından gelen açıklamaların yanı sıra, MHP, CHP, HDP ve önergeyi meclise sunan İYİ Parti yetkilileri konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. İşte, EYT için merak edilen bazı detaylar

MHP'Lİ CEMAL ENGİNYURT'UN EYT AÇIKLAMASI: 'İKNA EDİLMESİ GEREKİYOR'

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda Genel Kurulda yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan MHP Milletvekili Cemal Enginyurt, bu konuda 1999 yılında yürürlüğe giren yasanın çalışanları hak gasbına uğrattığını, bu hakkın iade edilmesi gerektiğini kaydetti. 

MHP'nin, mağduriyetlerin giderilmesine yönelik girişimde bulunarak, kanun teklifi verdiğini hatırlatan Enginyurt, "Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda AK Parti'ye rağmen muhalefetle işbirliği yapacak mısınız?" sorusuna da "AK Parti ikna edilmediği sürece teklif komisyondan Meclise inmiyor. Öyleyse bu konudaki hak gasbının sona ermesi, kanun teklifinin Genel Kurula inmesi için AK Parti'nin ikna edilmesi gerektiğine inanıyoruz." yanıtını verdi. 

Enginyurt, bu konuda MHP'nin, AK Parti'nin ikna edilmesinde köprü vazifesi göreceğini de dile getirdi.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MÜSAVAT DERVİŞOĞLU'NDAN EYT AÇIKLAMASI

 

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili de açıklamalarda bulundu. 20 milletvekilinin imzası ile araştırma önergesi verdiklerini, iktidar partisinin dışında bütün muhalefet partilerinin oyları ile emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümüne yönelik verilen önergenin ilk önce Meclis’te kabul edildiğini anımsatan Dervişoğlu, "Bu durum çok büyük bir sevinç yarattı ama emeklikte yaşa takılanların umudu bir telefon talimatına takılarak karartıldı" diye konuştu. Dervişoğlu "Biz millete ne söz verdiysek İYİ Parti olarak arkasında duracağımızı her fırsatta söylüyoruz. Emeklilikte yaşa takılanların siyasete kurban edilmesine büyük bir üzüntüyle yaklaşıyorum. Onlar umutlarını kaybetmesinler. İYİ Parti var. Onların hakkını ve hukukunu sonuna kadar savunacak siyasi irade TBMM’de görev başında" dedi.

HAYATİ YAZICI'DAN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili Meclis’te komisyon kurulması önerisinin reddedilmesinin Cumhur İttifakı’nın devam ettiğinin somut göstergesi olduğunu savundu. Yazıcı NTV’de “Gerek Meclis’te gerek Meclis dışında bu birlikteliği sürdürme gayretindeyiz. Bunun somut bir örneğini erken emeklilik önerisinde yaşadık. Sayın Bahçeli müdahalesini radikal biçimde gerçekleştirdi. Cumhur İttifakı konusunda kararlı olduğunu göstermek için davranışını gerçekleştirdiği düşüncesindeyim” dedi.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN EYT AÇIKLAMASI

 

Adana'da bulunduğu ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Türkiye ekonomik ve çalışma hayatıyla ilgili gerçeklerinin ortada olduğunu ifade etti. 

İnsanların artık 38, 40, 48 yaşlarında emekli olmalarının Türkiye'nin bugünkü şartları itibariyle kaldırabileceği bir durum olmadığına işaret eden Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Biz de isteriz ki vatandaşlarımız mümkün olan en erken yaşta emekli olsun ama böyle bir dünya yok. Böyle bir imkan yok. Böyle bir Türkiye'nin ekonomik gücü yok. Aslında dünyanın hiçbir ülkesinin de sosyal güvenlik sistemlerinin hassasiyetleri bakımından böyle bir imkan yok. Tam tersine dünyadaki genel eğilim emeklilik yaşının mümkün olduğu kadar ileriye çekilmesi ve emeklilik sisteminin rahatlatılmasıdır. İnsanların çok erken yaşlarda emekli olması, 30 sene bazı zaman daha uzun süre emekli maaşı alması demektir ki bunun kaynağı nerede? Yani havuza ne koyduk da o havuzdan o kaynağı bir şekilde insanlara vereceğiz. Biz de bunu isteriz. 

Biliyorsunuz AK Parti çeşitli alanlarla milleti rahatlatacak destekler sağlamıştır ama bu EYT konusu siyasi bir istismar meselesi olmamalıdır. Yani biz iktidar partisiyiz bilmez miyiz insanlarımızın gönlü hoş olsun diye hele hele seçim var, seçim üzeri biz de buradan 3-5 puan kazanalım, ama sorumluluğumuz var. Sırtımızda yumurta küfesi var ve Türkiye'nin bu ekonomik şartları içerisinde bir şekilde karşılayamayacağı bir bedelin ödenmesine razı olmayız. EYT ile ilgili tutumumuz budur."

İYİ PARTİ'NİN EYT AÇIKLAMASI

TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti'nin, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümüne yönelik verdiği Meclis araştırma önergesi kabul edilmedi.

Meclis araştırma önergesinin öngörüşmesinde söz alan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, bu meselenin partiler üstü olduğunu, sağcısı, solcusu, dindarı, herhangi bir görüşten insanının olmadığını söyledi. 

Bunun bir mağduriyet sorunu olduğunu dile getiren Ergun, "Devletimiz adına siyaset kurumu, bu insanlarımızı mağdur etmiş, kanun geriye doğru yürümüştür. Onun için bunu hep birlikte çözelim, emeklilikte yaşa takılanları oy devşirme alanı görmeyelim, popülist yaklaşımlara kurban etmeyelim. AK Parti Grubuna sesleniyorum, bu komisyona 'evet' derseniz, vatandaştan en çok alkışı siz alacaksınız. Bu aynı zamanda Meclisimizin itibarına yönelik tarihi bir dönemeç." diye konuştu.

HDP'DEN EYT AÇIKLAMASI

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, emeklilikte yaşa takılanların keyfiyete bağlı şekilde yapılan düzenlemeyle haklarının gasbedildiğini savundu. 

Bu kişilerin ayrıcalık değil, haklarını, yıllarca yatırdıkları primlerini, alın terlerini istediklerini belirten İpekyüz, emeklilikte yaşa takılanların çocuklarının, ailelerinin mağdur olduğunu ifade etti. İpekyüz, bunun vicdani bir sorumluluk olduğunu dile getirdi.

 

CHP'NİN EYT AÇIKLAMASI

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "Emeklilikte yaşa takılanlar yok; AKP'nin emeklilikte yaşa taktığı kişiler var. Hakkı, hukuku çiğnenen insanlarımızın sayısı kimilerine göre 3 milyon, kimilerine göre daha fazla. Maç oynanırken birileri çıkıyor, 'penaltıyı ya da golü kaldırdık' diyor. Emeklilikte yaşa taktıklarının sorunlarını çözmek için bütün partilere görev düşüyor." dedi. 

MHP'DEN EYT AÇIKLAMASI: "İKTİDARLA UZLAŞMA SAĞLANMADAN HAREKET ETMEK DOĞRU DEĞİL" 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ülkenin önemli sosyal ve ekonomik sorunlarından biri haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar konusunun, uzun süredir kamuoyunu meşgul ettiğini söyledi. 

Bu konuyu bazı partilerin istismar ve polemik aracı haline getirildiği belirten Akçay, TBMM'de ilgisi olmayan komisyonlarda, Genel Kurulda, her ortamda bu konu gündeme getirilerek, kamuoyunda adeta bir kutuplaşma yaratılmak istendiğini ifade etti. 

Akçay, 24 Haziran 2018 milletvekili seçim beyannamesinde emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin giderilmesi taahhüdünde bulunduklarını anımsattı. Akçay, MHP milletvekillerinin bu mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifi verdiklerini, bunlardan birinin de kendisi olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"MHP olarak taahhüdümüzün ve kanun tekliflerimizin arkasındayız ve takipçisiyiz. Bununla birlikte emeklilikte yaşa takılanlar sorununun gittikçe artan şekilde polemik konusu yapılmasına araç olmayacağız. Sosyal ve ekonomik sorunların çözümü, beklentilerin karşılanması, ülke gerçeklerinden kopuk şekilde ele alınamaz. Sistematik ve ekonomik saldırıya karşı millet olarak kenetlenmemiz, sağduyu içinde hareket etmemiz önemli. Ülkemizin itibar ve saygınlığını hedef alan para oyunları karşısında devletimizi ekonomik olarak ayakta tutmak hepimizin en önemli sorumluluklarımızdan biri. Devlet bütçesine büyük yükler getirecek uygulamalardan bir süre kaçınmamız gerekiyor. Siyasi rant peşinde değiliz. Emeklilikte yaşa takılanlar sorunu için bütçe ve ekonomiden sorumlu iktidarla uzlaşma sağlanmadan hareket ederek yürümek doğru değil. MHP sorumlu, doğru bir politika izliyor. Bu soruna ilişkin taahhüdümüz ve tekliflerimizin takipçisi olmakla birlikte, çözüm için ekonomik şartların, mali imkanların dikkate alınarak, bütçenin yönetimiyle görevli olan iktidarla uzlaşma sağlanması zorunluluk ve sorumlu siyasetin gereğidir. "

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.