EYT sorunu 2020'de çözüme kavuşacak

EYT sorunu 2020'de çözüme kavuşacak

EYT sorunu 2020'de çözüme kavuşacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Bolu-Sakarya-Düzce EYT Derneği'nin düzenlediği sosyal güvenlik konferansında konuştu.

Bolu Yeni Nikah Salonu'ndaki konferansta Erdursun, şunları söyledi:

'EYT 2020'DE ÇÖZÜME KAVUŞACAKTIR'

"Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu'nun EYT ile ilgili çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan Erdursun, "EYT konusu 2020 yılında çözüme kavuşacaktır diye düşünüyorum. Yasa IMf baskısıyla çıkarılan bir yasaydı. Sistemde olan kişilerin emeklilik yaşını bir anda 13 yıl, 15 yıl, 17 yıl ötelemek 'Anayasa'ya uygun' denildi, ama bence vicdani değildi. Deprem döneminde bir anda yasa çıkarıldı, kimse ne olduğunu anlayamadı."

'ABO SİSTEMİ DEĞİŞMELİ'

 

Türkiye'de 4 çalışan 1 emeklinin maliyetini karşılıyor. Avrupa'da oran 1.7'dir. Aylık bağlama oranlarının değiştirilmesine çok itiraz ettik, ama sesimiz duyulmadı. Bu işin içine siyaset katılmadan bu iş çözülmeli. Çalıştıkça emekli maaşı düşüyor. Bu sistemin sürdürülebilir bir sistem olmadığını söylüyoruz. Bin liranın altında emekli maaşı alanlar vardı. Olur mu öyle şey dediler, ama sonra yasal düzenleme yapıp, bin liraya tamamlandı. 1 milyon 250 bin kişi... Ortalama emekli maaşı bin 600 lira. Asgari ücretin altında. "

'SORUN ÇÖZÜLMEZSE ÇALIŞAN EMEKLİ SAYISI ARTAR'

"Resmi rakamlara göre, 4.5 milyon işsiz var, 4.5 milyon emekli de çalışmaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra çalışıyorsa emekli değildir. Sistem böyle devam ederse çalışan emekli sayısı artacak. EYT sorununu, ABO sorununu çözerek, işsizlik sorununu çözmek gerekiyor."

'AİLE SİGORTASI ZORUNLULUK'

"EYT'lilerin sayısı çok fazla, hepsi emekli edilse maliyeti 750 milyar olacak, dendi. Türkiye'nin bütçesi zaten 900 milyar. 750 milyar maliyet nasıl olur? EYT'li sayısını öğrenmek istedik, rakamı bize vermediler. EYT sayısı 5 milyon 400 bin. Yasa çıksa dahi hepsinin hemen emekli olması mümkün değil. Avrupa'da 65 yaşa itiraz edilmiyor da Türkiye'de neden itiraz ediliyor. Çünkü aile sigortamız yok. ILO üyesiyiz ama uygulamıyoruz. Aile sigortası şu: Bir kişi emekli oldu. Ne kadar maaş alıyor? 800 lira. Asgari geçim ne kadar? 2 bin 400 lira. Farkı devlet veriyor. Devlet milyarlarca sosyal yardımda bulunuyor. Ama bir sistem yok. Dernekler vakıflar kuruluyor, para dağıtılıyor. Aile sigortası sistemi hayata geçirilmek zorunda."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.