GECE MESAİSİ 12 SAATE ÇIKTI

GECE MESAİSİ 12 SAATE ÇIKTI

GECE MESAİSİ 12 SAATE ÇIKTI

 Turizm, özel güvenlik ve sağlık işkolunda 12 saate kadar çalışmanın önünü açan yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. İşverenler talep edince, gece çalışması artık 12 saat olabilecek. Konuyu Vatan gazetesi yazarı Mert Nayır, bugünkü yazısında gündeme taşıdı. İşte o yazı:

Turizm, özel güvenlik ve sağlık işkolunda gece 7.5 saati aşan mesai yapılmasına olanak tanıyan yasanın yönetmelikleri, Resmi Gazete’de yayınlandı. Sektörler 24 saat çalışınca, işverenler de talep edince, gecikmeli de olsa gece çalışması artık 12 saat…

23 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı torba kanun ile İş Kanunu’nun gece çalışmalarını düzenleyen 69’uncu maddesinde değişikliğe gidilmişti. Gece çalışmalarını 7.5 saat ile sınırlayan düzenlemeye bir istisna getirilmiş, maddeye “Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” ifadesi eklenmişti.

Bu değişikliğin Meclis komisyonlarında görüşüldüğü sırada turizm, özel güvenlik ve sağlık sektörlerinde 7.5 saati aşan gece çalışmaları yapıldığı vurgulanmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince çok sayıda işyerine bu nedenle idari para cezası kesildiği belirtilmişti.

Değişiklik ile işçileri 7.5 saatten fazla çalıştıran işyerlerini para cezalarından kurtarmanın amaçlandığı gündeme gelmişti. İlgili maddenin gerekçesinde yer alan “Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda” ifadesi de bu değişikliğin asıl amacını gözler önüne sermişti.

Bu değişikliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, işçilerin geceleri 11 saate kadar çalıştırılmaları, 1 saatlik ara dinlenmesi ile birlikte gece vardiyalarının 12 saate kadar uzatılması yasal hale getirildi. Yasa değişikliği 2015 yılı Nisan ayında yürürlüğe girerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aradan 2 yıl geçtikten sonra ilgili yönetmeliklerde değişikliğe gitti. Böylece yönetmelik hükümleri de yasa ile uyumlu hale getirildi.

TAŞERONLAR DA KAPSAMDA

“Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği”nin 4’üncü maddesinde yapılan değişiklikle “Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir” dendi. Böylece turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işyerlerindeki taşeron şirketler de çalışan işçilerin de gece 12 saate kadar çalıştırılabilmeleri mümkün kılındı. Yine aynı yönetmeliğin 7’nci maddesinde ise “Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” denildi.

KADINLAR DA 12 SAAT ÇALIŞACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliği”nin 5’inci maddesinde yasa gereği yapılan değişikliğe göre “Kadın çalışanlar gece postalarında 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” şeklinde değiştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.