Geleceğin Meslekleri 3D Üretim Mühendisliği - Robotik Kodlama Sistem Teknisyenliği

Geleceğin Meslekleri 3D Üretim Mühendisliği - Robotik Kodlama Sistem Teknisyenliği

Geleceğin Meslekleri

“Geleceğin Meslekleri ve Mesleki Rehberlik” başlıklı yazım okuyucular tarafından büyük bir ilgi gördü. Bir okurum “Hocam, geleceğin mesleklerinin isimlerini yazmışsın. Çok para kazandıracak bu mesleklerin birçoğunu ilk defa duydum. Gelecek yazınızda bu meslekleri kısa tanıtsanız memnun olurum. Okuyucularınızın hepsini akademisyen, üniversite mezunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Benim gibi lise mezunu, sıradan vatandaş olanlar da var” diye yorum yapmış ve tevazu göstermiş. Kendisine teşekkür ederim.

Okuyucumun bu isteğini kırmayacağım elbette…

Okuyucumun isteği doğrultusunda, geleceğin mesleklerini hakkında kısa bilgilerin yer alacağı bir yazı dizisine başlayacağım.

Bu yazımda, 3D Üretim Mühendisliği ile Robot Sistem Teknisyenliği hakkında kısa bilgiler vereceğim.

1- 3D Üretim Mühendisliği:

3 boyutlu yazıcılar son yılların en çok dikkat çeken teknolojilerinden biridir. Bu alanda kurulan girişimler ise özellikle savunma sanayisi, havacılık, medikal, silah sanayi, eğitim ve otomotiv başta olmak üzere tekstil, sağlık, yemek gibi konularda önemli değişimleri vaat ediyor.

3D üretim mühendisliği, gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiselleştirilebilir bir hale getirecek. Siz de, gelecekte kendi ürünlerinizi, kendinize özel üretmeye hazır olun. Üstelik çok daha hızlı ve ekonomik olacak.

Üretim sürecinin çok hızlı ve ekonomik olması bu alandaki çalışmaların daha fazla artmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple, meslek sahipleri, bu piyasaya erken girmenin avantajını yaşayarak geleceğin en gözde mesleklerinden birini yapıyor olacaktır.

3D yazıcı ile neler yapılabilir?

Ürün geliştirme ve tasarımcılar: Yeni ürün tasarımı ve tasarımı yapılmış ürünleri gerçekleştirmek için kullanılır.
Kalıpçılar: Hammadde israfı olmadığı için ekonomiktir ayrıca prototip baskı yapmak için de kullanılır.
Mimarlar ve inşaat firmaları: Yeni bir projenin maketini ucuz ve hızlıca gerçekleştirmek için kullanılır. Ayrıca ender de olsa direkt olarak ev, kulübe vs. inşa etmek içinde kullanılır.
Yedek parça ve sanayi: Herhangi bir ürünün veya makinenin parça tasarımı.
Medikal uygulamalar: Medikal sektöründe birçok uygulaması olan 3 boyutlu yazıcılar, plastik alçı, kişiye özel protezler ve medikal modeller yapılır.
Oyuncak sektörü: Özelleştirilmiş oyuncak baskıları yapılır
Kişiye özel hediye tasarımı
Maket yapımı ve robot tasarımı
Kuyumcular için takı tasarımı
2- Robot Sistem Teknisyenliği:

Robotik sistem teknisyeni; robotlu üretime geçmeyi planlayan fabrikaların alt yapısını hazırlayan, gerekli robotlu sistemi seçen, elektrik, elektronik ve mekanik bağlantılarını yapan kişidir. Meslek elemanı ayrıca, bilgisayar yazılımını ve mekanik çizimleri yaparak işletmeye alır, kullandığı araç ve gereçlerin bakım onarım ve operatörlüğünü yapar.

Robotlar, gelecekte mal ve ürün teslimatında, evde ve iş yerlerinde servis elemanı gibi hizmet veren kişisel asistanlık görevinde bulunacak. Hastanelerde ameliyat edecek. Savaş alanlarında, durdurulamaz savaşçılar olacaktır.

İleri teknoloji ürünü robotların yavaş yavaş iş ve ev hayatımıza dâhil olmaya başladı. Günümüzden geleceğe bakınca, gelecekte robotlar ve robotları özel görevlere programlayacak teknisyenlerin öneminin artacaktır.

Robotik Sistem Teknisyeni Görevleri

Robotik sistem teknisyenlerinin görevleri;

İş planı yapmak,
Hedef projeyi ve çevresel şartları belirlemek,
Fonksiyon şeması çıkarmak,
Robot seçimi yapmak,
Sistemin elektrik, elektronik ve mekanik ünitelerini tasarlamak,
Mekanik, elektrik ve elektronik çizimlerini yapmak,
Robotu programlamak,
Robotu çalıştırarak gerekli ayarları ve düzenlemeleri yapmak,
İşletmedeki robotun görevlerini saptamak,
Robotun görevine uygun çalışma algoritmasını (yöntem, yordam)  çıkarmak,
Programı yazmak ve simülasyonunu yapmak,
Programı robota yüklemek ve test etmek,
Yazılım hatalarını tespit etmek ve gidermek,
Yazılımda gerekli güncellemeleri yapmak,
Robotun kurulum talimatını incelemek,
Robotun kurulacağı yeri tespit etmek,
Montajda uyulması gereken standartları tespit etmek,
Kullanılacak malzeme ve ekipmanları seçmek,
Elektrik elektronik bağlantılarını yapmak,
Gerekli emniyet tedbirlerini almak,
Robotu çalıştırarak test etmek,
Robotlu sistemin bakım kayıtlarını tutmak,
Robotlu sistemin bakımını yapmak, elektrik, elektronik ve mekanik arızalarını gidermek,
Robot sistemin çalışma verimliliğini izlemek, kayıtlarını tutmak ve sistemin sürekliliğini sağlamak şeklinde sıralanabilir.
Geleceğin mesleklerine hazırlanabilmek için önce dijital kültür oluşturmamız lazım. Dijital kültür oluşturabilmek için de önce zihinsel dönüşüm yapılması gereklidir. Bunu yapacak olanlar; biz eğitimciler ile sanayicilerdir. Ancak bu şekilde Türkiye’mizin ihtiyaç duyduğu algoritma üreten gençleri yetiştirebiliriz. Çağdaş uygarlık seviyesi üzerine ancak bu şekilde çıkabiliriz.

Şimdiki çocukların içinde harika olanların sayısı az değil. Mesela; Denizli’nin Serinhisar ilçesinde, Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Okay YANTUR ve Umut ORHAN, rehber öğretmenleri Emrah BOZKURT’un rehberliğinde, okulun atölyesinde yaklaşık 2 ay çalışarak uzaktan kumandalı eldiven, sesle kontrol edilebilen üç boyutlu (3D yazıcı) yazıcıyla biyonik el yaptılar. İş kazalarındaki uzuv kayıplarını en aza indirmek ve tehlikeli işlerde kullanılmak üzere, uzaktan kumandalı ses komutuna duyarlı 3 boyutlu robotik biyonik el tasarladılar. Geliştirdikleri bu proje TÜBİTAK 49. Liseler Arası Bilim Projeleri Yarışması’nda Ege Bölgesi birincisi seçildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.