Gıda Mühendis ve Teknikerleri MAĞDUR!

Gıda Mühendis ve Teknikerleri MAĞDUR!

Gıda Mühendis ve Teknikerleri MAĞDUR!

Teknolojinin gelişmesi ile günümüz ülkesinde gıda hileleri artış göstermiş buna bağlı olarak da insan sağlığını hiçe sayan gıda teröristlerinin sayısı da hızla artmıştır. Bu gıda terörü gurubu; adı sanı bilinmeyen gıda firmalarından tutunda marka yapmış ünlü gıda firmalarına kadar geniş bir alana dağılmaktadır. Nitekim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı teşhir çalışmalarında da bu görülmektedir.
Bu gıda terörü ve teröristlerine dur diyebilecek uzman kişilerin yetiştirilmesi amacıyla oluşturulmuş Gıda Mühendisliği ve Teknikerliği meslek dalları her yıl Bin’in üzerinde mezun vermektedir. Şu anda sayıları Onbin’in üzerinde olan bu meslek grubu arkadaşlarımız gerek kamu gerekse özel sektörde etkin ve yetkin bir şekilde istihdam edilmesi gerekirken Bakanlıkça önemsenmemiş ve ikinci plana itilmiştir.
Bakanlık bünyesinde gıda denetimlerinde rol alan ve sayıları 800 civarında olan Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin gıda denetimi etkinliğinde yeter sayısının çok çok altında olduğu bilinmektedir. Binlerce Gıda Mühendisi ve Teknikeri işsiz konumda bulunması ve Kpss puan bazında yüksek ortalamaya sahip olmasına rağmen bakanlıkça istihdam sayısı iki yıl toplamında 250 kişiyi geçmemektedir. Buna karşılık Bakanlık diğer meslek gruplarından iki yıl toplamında 3000’in üzerinde kişiyi istihdam etmektedir. Gıda denetimlerindeki yeter sayısına ulaşabilmek içinse diğer meslek gruplarına bir veya iki haftalık eğitimler verdirilerek denetçi pozisyonuna getirilmektedir.  www.memurlarahaber.com
Bir diğer husus özel sektörde yaşanan sıkıntılardır. Bu anlamda Bakanlığın tanımış olduğu imtiyazlar sayesinde Sorumlu Yönetici olarak Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin yanı sıra birçok meslek grubunun da bu firmalarda Sorumlu Yönetici olması Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin iş sahasını bütünüyle daraltmaktadır.
Kamuda çalışan bir Gıda Mühendisinin çalışma şartları ve koşulları ile özel sektörde çalışan bir Gıda Mühendisinin çalışma şartları ve koşulları arasında uçurumlar bulunmaktadır. Özel sektörde çalışan bir Gıda Mühendisi 800 ila 1500 tl aralığında çok düşük maaşlar almakta, haftanın 6 günü 07:00-19:00 saatleri gibi çok uzun ve yorucu çalışma koşullarına razı bırakılmaktadır. Bunun yanı sıra işverenin gözünde diplomalı işçi gibi görünen Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri kendi sorumluluğu dışındaki birçok işte çalıştırılmaktadır. Örneğin bir yemek firmasında işveren, Gıda Mühendisinden yerine göre; aşçı, muhasebeci, şoför, paketlemeci, servis elemanı, sekreter gibi konumlarda vazife almasını istemektedir. Bir diğer önemli hususta Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri özel sektörde işverene tabii oldukları için işverenin yaptığı uygunsuzluklar karşısında olaya müdahil olamamasıdır.
Meslektaşlarımızın diliyle sorunlarımız:
Sinan Bey (Gıda Mühendisi):
Gıda sektöründe 5 yıldan beri görev yapıyorum.iş bazında karşılaşılan sorunların en başında tabikide denetimsizlik geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığından veya SGK kurumundan kimse gıda mühendisi mevkii olarak sormuyor bile. hal böyle olunca iş veren asgari ücretten ücret gösteriyor ve gıda mühendisi ile sözleşme yapma veya gıda mühendisleri odası ile her yıl yapılması gereken vizeletmeye gerek duymuyor. böylece kimse mühendis olarak görmüyor yeri gelince işçi yeri gelincede mühendis oluyoruz.
 
Mehtap Hanım (Gıda Mühendisi):
Gida muhendislerinin bircok problemi var. Çok yogun tempoda ve cok uzun süre calisilmasi ve bunun karsiliginda verilen cok komik ucretler var.Gida muhendisinin cokta bir onemi yok isveren icin fikirlerimize pek deger verilmiyor.Arkadaslarimiz tecrube kazanmak amacli bircok seyi alttan alıyorlar yıllarca. Gıda Mühendisleri Odasının belirledigi bir taban ucret var ancak bunun cok altinda calismaya mecbur birakilan arkadaslarimiz var.Gida muhendisligi adi altinda isimizle ilgili olmayan bir sürü is yaptiriliyor.Bunlar sadece birkaci...  www.memurlarahaber.com
Seyhan Hanım (Gıda Mühendisi):
Sorunlarımızı saymak gerekirse; Uzun çalışma saatleri, göstermelik maaş bordroları, yasalara karşı sorumlu olmamıza rağmen üretimde söz sahibi olamama ve karar verememe. Buna karşın yapılan bir denetimde özellikle resmi makamlarca numune alınıp analiz yapılmışsa ve uygunsuz çıkmışsa ve olay savcılığa intikal etmişse direk yasalarla karşı karşıyasınızdır.
 
Hicran Hanım (Gıda Teknikeri):
Sorunlarımız: Memurluk sınavlarına her seferinde bir umutla girip,kadro açılmadığını görüp hüsrana uğramaktan bıktım. Özel sektörde asgari ücretle 12 saat üretimde çalışıp, ustabaşılar kadar bile söz hakkımız olmaması. Sorumlu yönetciliği kaldırarak elimizdeki tek imza yetkisini de alarak mesleğimizi iyice ayaklar altına almaları. Hemşirelik gibi hastalar üzerinde uygulamalı olarak eğitim alınması gereken bi mesleğe 2+2 uzaktan eğitim sitemiyle lisans tamamlama yolunu açıp,biz teknikerlere neden mühendis olabilme hakkı vermedikleri.
 
Begüm Hanım (Gıda Teknikeri): En büyük sorunumuz iş bulamamak malesef ki iş bulduğumuzda da bizim bu işin eğitimini aldığımızı görmezden geliyorlar. Vasıfsız elemanlarla bir tutup ücreti ve çalışma şartlarımızda büyük kısıtlamalar yapılıyor.Ben gıda teknikeriyim fakat çalıştığım firmalarda gıda mühendislerinin de aynı durumda olduğunu gördüm.Şimdi hal böyleyken insanda o mezun olduğundaki çalışma isteğini o heyecanı kırıyorlar.Ve bu durumda bile işini yapmaya çalışanlara dahi iş yok. ozel.jpg
 
Özetlemek gerekirse Gıda Mühendisleri ve Teknikerleri ne kamuda nede özel sektörde istihdam alanı bulabilmekte nede bu alanlarda kendilerine yetkinlik verilmektedir. Bu nedenle sayıları Onbin’in üzerinde olan mağdur durumda bulunan Gıda Mühendisi ve Teknikerlerinin bu mağduriyetlerinin bir an önce görülüp çözüme kavuşturulmasını diliyoruz.
Koray FERRİN (Gıda Mühendisi) MEMURLARAHABER.COM

BUNUN GİBİ ÖZEL HABERLERİMİZİ KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.