İdarecilere Okulda Kitap Satma Dayatması Kabul Edilemez

İdarecilere Okulda Kitap Satma Dayatması Kabul Edilemez

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyikin "Kiliste İdarecilere Okulda Kitap Satma Dayatması Kabul Edilemez" başlıklı açıklama metnidir.

 
AKP hükümetinin okulları ticarethane, öğrenci ve velileri müşteri, öğretmenleri ise satış elemanı haline dönüştürme projesine,  Milli Eğitim’deki yandaş bürokratlardan yaratıcı katkılar sunuluyor.
 
Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, öğretmenlere zorla kitap sattırmaya çalışması da bunun çarpıcı örneklerinden birisini oluşturuyor. Kilis’ten aldığımız bilgilere göre, Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğü, merkeze bağlı on beşe yakın ilk ve ortaöğretim okuluna sözlü olarak gelip kendileri için ayrılan kitapları almalarını bildirmiştir. Okullarına ücretsiz dağıtılmak üzere ayrılmış kitapları almaya giden okul idarecileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gidip aldıkları kitaplar için fatura kesilmiş olduğunu fark etmişlerdir.
 
İl Milli Eğitim müdürü, gelen idarecilere, Fatih BEYHAN isimli şahsa ait ve BSR YAYIN Grubu tarafından basılan ve tanesine 7.5 TL fatura kesilen “Gençler İçin Safahat” kitabından okulları için en az 50 en fazla 150 adet almalarını söylemiş ve 10 Nisan tarihine kadar kitapların ederini verilen banka şubelerine yatırmalarını istemiştir.
 
Faturası kesilen tutarı nasıl temin edeceğini soran idarecilere ise “ya öğrencilere satılacak ya da okul aile birlikleri bu ücreti karşılaşacak” denilmiştir. Uygulamaya itiraz eden idarecilere, Kilis Valiliği’nin olurunu gösteren İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazısı gösterilmiştir. Valiliğin olur yazısının yer aldığı İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazısında Mehmet Akif Ersoy’un Safahat eserinin ismi geçmesine rağmen, okullara satılmaya çalışılan eserin Fatih Beyhan’a ait “Gençler İçin Safahat” kitabı olması da ayrıca bir etik sorun durumundadır.
 
Özetle, AKP hükümeti, 4+4+4 yasası ile eğitim alanındaki ihale sistemini ortadan kaldırarak, bu alanı yandaş sermayeye açarken, il ve ilçelerdeki milli eğitim bürokratları da istedikleri yayın grubunun bastığı kitapların öğrencilere ve okul aile birliklerine zorla satılması için okul idarecileri üzerinde baskı kuruyor.
 
Kabul edilebilir hiçbir yanı bulunmamanın ötesinde, yandaş bir bürokratın dahi tenezzül etmemesi gereken etik sorunları içeren uygulamaya derhal son verilmeli, satış baskısıyla okullara gönderilen kitaplar geri toplanmalıdır eğitim sen

MEMURLARA HABER.COM


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.