İlave Tediyede Son Dakika: Taşeron İkramiyesinde Sevindiren Karar

İlave Tediyede Son Dakika: Taşeron İkramiyesinde Sevindiren Karar

İlave Tediyede Son Dakika: Taşeron İkramiyesinde Sevindiren Karar

İlave Tediyede önemli bir gelişme yaşandı. Taşeron işçileri sevindiren bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Bilindiği üzere kadrolu kamu işçileri , her yıl 52 günlük ilave tediye ödemesi alıyor. Her sene 13 'erlik taksitten toplamda 4 defa yapılan ikramiye ödemeleri ile ilgili son dakika haberi geldi. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ ALAMAMIŞTI

İlave tediye ödemelerine geçtiğimiz yıl belediye işçilerine şok gelmişti. Yargıtay ’ın belediye şirketlerini “özel hukuk tüzel kişiliği” yani özel şirket statüsünde kabul etmesi sonrası tediye yolu kapanmış ve belediye şirketleri bünyesindeki 4/D 'li işçiler ilave tediye ödemesi alamamıştı. Büyük tepki çeken durum sonrası son dakika haberi geldi. 

Gebze Belediyesi bünyesindeki belediye şirketi  ile ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu bir karar verdi. Bu karara göre belediye şirket işçileri için ilave tediye alabilmelerinin kapısını araladı. Bir belediye işçisini, ilave tediyeler için başvurusunu yaptıktan sonra inceleme yapan ve bu başvuruyu karara bağlayan KDK,  “696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerden merkezi kurumlarda çalışanlar ilave tediye alırken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye alamamasının ayrımcılığa yol açtığına ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu” yönünde karar kıldı.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararında, merkezi idarelerde işçi kadrosunda çalışanlar, ilave tediye alırken belediye şirketlerindeki işçilerin 6772 Sayılı Kanun kapsamında olmadıkları iddia edilerek ilave tediyelerinin ödenmediği tespitine yer verildi. KDK, başvuran işçinin, sermayesinin tamamı Gebze Belediyesi’ne ait bir şirkette çalıştığı göz önüne alındığında işçiye ilave tediyenin verilmesi gerektiği yönünde tavsiye kararı aldı.

KDK 'nın kararları kurumlara tavsiye niteliğindedir. Kurumlar bu kararı mutlak uygulamak zorunda değil. Ancak Gebze Belediyesi KDK 'nın kararına saygı duyarak ilave tediye ödemesi yaparsa emsal niteliğinde bir karar olabilir diğer belediye şirketlerindeki işçilerin de ilave tediye almalarının önü açılabilir.kamubülteni

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.