İmamoğlu : Suriyeliler Artık Evlerine Gönderilmeli

İmamoğlu : Suriyeliler Artık Evlerine Gönderilmeli

İmamoğlu : Suriyeliler Artık Evlerine Gönderilmeli

İstanbul'un seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli'de 'Muhtarlar İle Buluşma' programında konuştu. Gündeme dair konular ve İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarının ele alındığı buluşmada önemli açıklamalarda bulunan İmamoğlu, İstanbul'daki mülteci sorununa ilişkin 'Mutlaka göçmenlerin kendi ülkelerine dönüşleri sağlanması gerekir. Tanımlı program ve takvim çerçevesinde yaşamlarının kendi ülkelerinde sağlanması gerekmektedir.' dedi. İmamoğlu'nun göçmen sorunu açıklamasına sosyal medyada büyük deste geldiği görüldü..

 
İBB'nin Seçilmiş Başkanı Ekrem İmamoğlu'nan çok önemli 'göçmen' açıklaması: Göçmenlerin mutlaka kendi ülkelerine dönüşleri sağlanmalı..

İmamoğlu, İstanbul Şişli'deİstanbul'da görev yapan muhtarlarla kahvaltıda buluştu.

İmamoğlu'na, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de eşlik etti. ‘‘Ben, muhtarlarımızı belediyenin mahalledeki temsilcisi olarak görüyorum'' diyen İmamoülu, ‘‘Bir mahallede ne yapıyorsak, muhtarlarla yapacağız. Ben, bir mahalleye gidiyorsam ilk önce muhtarın haberi olacak. Size, İBB'de siyasi ilçe başkanlarıyla talimat yollamayacağım. Hiç kimse, binlerce, on binlerce oy almış muhtara, siyasi korku yayarak, siyasi talimat vererek, sizin onurunuzu, gururunuzu kıramayacak. Partizanlığı, nasıl ki İBB'den söküp atacağız, şehrin damarlarından da söküp atacağız. Söz, yetki ve karar size ait olacak. Çünkü bu millet size oy verdi, aynen bana verdiği gibi. Sizin için muhtarlıklarınız ne kadar helalse, 31 Mart seçiminde de benim aldığım oylar anamın ak sütü gibi helaldir'' dedi.

'MUHTAR YOKSA SONUCA ULAŞILMAZ''

‘‘Muhtarları can kulağıyla dinlemeden, onlara gönül gözüyle bakmadan bir kenti yönetemezsiniz'' diyen İmamoğlu, şunları söyledi: ‘‘İşin içine muhtarları katmıyorsanız eğer, arzu ettiğiniz sonuçlara ulaşamazsınız. Çünkü muhtarlar, vatandaşla idare arasındaki can damarlarıdır, hayat kaynaklarıdır. Bizler en başından beri şunu söylüyoruz: İstanbul'u 16 milyonla birlikte yöneteceğiz. Bunu ancak sizlerle, muhtarlarımızla başarabiliriz. Muhtarlarımız, mahallenin sorunları ile çözüm mercileri arasında çok önemli bir köprü vazifesi görmekte. Yoksulu, işsizi, kadını, genci, yaşlısı, tüm mahalleliler yaşadıkları her türlü sorun için öncelikle muhtarlarımızın kapısını çalmakta. Bu sorunların çözümü aşamasında yaşadığınız sorunların da farkındayız. Yaptığınız görev son derece kıymetli. Mahallelinin sorunlarını çözebilmek için ilçe ve il düzeyinde, kimi zaman kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyorsunuz. Biz, bu durumu değiştireceğiz. Bürokratik, teknik ve sosyal alanda mahalle muhtarlarımızın karşılaştığı sorunların çözümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin bizzat yanında olacağız. Ben, muhtarlarımızı belediyenin mahalledeki temsilcisi olarak görüyorum. Bir mahallede ne yapıyorsak, muhtarlarla birlikte yapacağız. Birlikte karar alacağız, birlikte yöneteceğiz. Bizim yönetimimizde muhtarlarımız hak ettiği değeri, saygıyı görecek. Söz, yetki ve karar sahibi olacak.''

MAHALLE YÖNETİŞİM MÜDÜRLÜĞÜ

İlk iş olarak, muhtarların taleplerini, önerilerini doğrudan büyükşehir belediyesine ulaştırmalarını sağlayacak ‘Mahalle Yönetişim Müdürlüğü'nü kuracaklarını belirten İmamoğlu, ‘‘Mevcut müdürlük bu ihtiyacı karşılayacak düzeyde kurgulanmamış. Biz, sadece bürokratik işlemleri yerine getirecek bir müdürlük kurmayı düşünmüyoruz. Mahalle yönetişim müdürlüğü, muhtarlarımızı bütüncül yönetişim modelinin çok değerli bir parçası haline getirecek. ‘Mahalle Muhtarlık ve Çözüm Merkezleri' ile öncelikle muhtarlarımızın mekan, malzeme, teknik ekipman gibi sorunlarını ortadan kaldıracağız. İnternetiyle, suyuyla, telefonuyla, toplantı salonlarıyla her şeyini biz üstleneceğiz. Bu merkezler İBB, ilçe belediyesi ve muhtarlığın koordineli olarak hizmet vereceği birimler olacak. Vatandaşa etkin ve hızlı bir şekilde hizmeti sağlayacağız, ihtiyaç ve talepler için doğrudan iletişim kanalı oluşturacağız. Ortak aklı harekete geçireceğiz. Alternatif çözümler tartışılacak ve mahalle için en doğru çözümler bu masalarda belirlenip uygulamaya geçecek'' şeklinde konuştu.

MUHTARLIK ŞEHİR BİLGİ SİSTEMİ

‘‘Muhtarlarımızı günümüzün koşullarının gerektirdiği her türlü teknik donanıma kavuşturacağız'' diyen İmamoğlu, ‘‘Kuracağımız, ‘İBB Muhtarlık Şehir Bilgi Sistemi' ile muhtarlarımız, nüfus müdürlüklerinin, ilçe belediyelerinin, büyükşehir belediyesinin o mahalleyle ilgili bilgilerine, planlarına, projelerine, ister bilgisayarlarından, ister cep telefonlarından kolayca erişebilecek. Harita destekli bu sistem ile mahallenin neresinde ne oluyorsa, hangi kurum ne yapıyorsa muhtarlarımızın bilgisi olacak. İBB'ye talep ve şikayetleri doğrudan iletme imkanı sağlayacak bu uygulama ile yapılan başvurular resmi evrak olarak kabul edilecek, işleme alınacak. Anında ilgili birime iletilerek konular hızlıca çözüme kavuşturulacak. Muhtarlarımız, görev süreleri içerisinde üretilen tüm hizmetlerin bir parçası olacak'' ifadelerini kullandı.

MAHALLE KÜLTÜRÜ

‘‘Biliyorsunuz, her ne kadar son dönemlerde yapılan yüksek katlı yapılar zarar vermiş olsa da, bizim son derece kıymetli bir ‘mahalle kültürümüz' var'' saptamasında bulunan İmamoğlu, ‘‘Dayanışma ilişkilerimiz, komşuluk ilişkilerimiz var. Kuracağımız ‘Mahalle Evleri' ile biz, mahalle kültürünü yeniden canlandıracağız. Bu evlerde kına – nişan gibi etkinlikler yapılacak, mahallelinin sosyal ihtiyaçları karşılanacak. Bu evlerde, atölye çalışmaları, söyleşiler, tiyatro gösterileri gibi etkinlikler yapılacak, mahallelinin kültürel – sanatsal ihtiyaçları karşılanacak. Mahalle Evleri’nde çocuklar ve gençler için ücretsiz etüt ve kurs olanakları sağlanacak, mahallelinin eğitim ihtiyaçları karşılanacak. Etkin bir demokrasiyi mahallelerden başlayarak İstanbul'un tümünde yaygınlaştıracağız'' dedi

MÜLTECİ SORUNU

İmamoğlu'nun dikkat çektiği bir başka konu da mülteci sorunu oldu: ‘‘Sizlerin de bildiği gibi, mülteci sorunundan en çok etkilenen şehirlerin başında istanbul geliyor. İstanbul'da 1 milyon civarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan insan yaşıyor. Kayıtlı 547 bin Suriyeli göçmen var. Yani il nüfusunun yüzde 4'üne yaklaşan bir oran. Kentin bir bütün olarak bu sorundan etkilenmesinin yanı sıra mahalle ölçeğinde sizlerin, vatandaşın yaşadığı sorunları biliyoruz. Özellikle Esenyurt, Sultanbeyli, Esenler, Küçükçekmece, Bağcılar gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı birçok ilçede çatışmalar yaşanmaya başladığının farkındayız. Mahallelerimizin yaşam biçimi, sokak dokusu değişiyor. Kontrolsüz, plansız ve sürdürülebilir olmayan politikalar bizi bu noktaya getirdi. Savaştan, terörden kaçmış insanların yalnız ve çaresiz bırakılması elbette ki, kabul edilemez. Ancak bunun İstanbulluların huzur ve güvenliğine mal olmasını da kabul edemeyiz. Maalesef ki, İBB'nin bu konuyla ilgili ne bir sözü, ne de kalıcı bir eylemi olmuştur. Hızlıca İBB bünyesinde göçmenlik ve mülteciliğe ilişkin bir birim oluşturacağız. Öncelikle İstanbul'da yaşayan göçmenlerin nerede, nasıl, hangi koşullarda yaşadığına ilişkin ayrıntılı bir envanter çalışması yapacağız. Sorunları net olarak tespit edeceğiz. Özellikle çocuk ve kadın mültecilere ilişkin sağlık, beslenme, istismar, gayri insani barınma koşulları gibi sorunları devletin ilgili birimleri, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonu ile çözümleyecek önlemler alacağız. Konuyu kesinlikle ulusal ve uluslararası düzleme taşıyacağız. İBB olarak bunun öncüsü olacağız.''

Son tahlilde göçmenlerin mutlaka kendi memleketlerine dönüşünün sağlanması gerektiğini belirten İmamoğlu, Bölgemize bir an önce barış, huzur ve istikrarın gelmesi, göçmen ve mültecilerin de tanımlı bir program ve takvim çerçevesinde yaşamlarını kendi vatanlarında sağlamasının yolu çizilmelidir. İstanbul'da deprem gerçeği hepimizin bildiği, yaşadığı, endişelendiği bir gerçek. Ancak üretilen politikalar ne yazık ki bu gerçeği önleme, tedbir alma noktasında yetersiz kaldı. Aradan 20 yıl geçti hala afet anında ne yapacağımızı hiçbirimiz bilmiyoruz. Hızlıca acil durum eylem planını hazırlayacak ve İstanbul hazır mobil uygulamamızı hayata geçireceğiz. Hem kurumlar nerede hangi görevleri üstlenecekleri planlanmış olacak, hem de vatandaşlarımız deprem anında nerede toplanacaklarını, nerede konaklayacaklarını, hangi konuda kime ulaşacaklarını bilecek'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.