İşçiler 12 Ay Çalıştırılabilecek

İşçiler 12 Ay Çalıştırılabilecek

İşçiler 12 Ay Çalıştırılabilecek

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında 5 ay 29 gün çalışan 50 binden fazla işçinin problemlerinin çözülmesi için başbakan Ahmet Davutoğlu talimat verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla hazırlanacak yeni düzenleme de; 5 ay 29 gün çalışan 50 binden fazla işçi 12 ay çalışabilecek.

50 binden fazla çalışan işçinin kanayan yarası olan 6 aylık çalışma süresindeki problem; dün Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk'un da aralarında bulunduğu konfederasyon başkanlarının katıldığı toplantıda gündeme getirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, 30 Mayıs 2015 günü imzaladıkları sözleşmenin 9'ncu maddesin tabi 5 ay 29 gün çalışan geçici işçileri görüştüklerini söyledi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, konunun şeker fabrikaları, köy hizmetleri, il özel idareleri, demiryolları, Çay-Kur, tarım ve orman bakanlıkları gibi kamu kurumlarında 5620 sayılı kanuna tabi çalışanları kapsadığını belirterek; kanunun 2007'de yürürlüğe girdiğini 5 ay 29'den fazla çalışılamadığını ifade etti. Mesela demiryolları 24 saat 365 gün açık, ama işçi 5 ay 29 gün çalışıyor; işten çıkıyor, yerine taşeron işçisi alıyorlar. Biz o zamanki anlaşmada çalışma yapılır denilmesini koymuştuk. Ancak bugüne kadar bir çalışma yapılmamıştı. Başbakandan, üzerinden bir yıl geçen bu düzenlemenin gereğini yerine getirmesini talep ettik. Sayın Başbakan da talimat vererek konunun çözüleceğini söyledi diye belirtti.

Önümüzdeki günlerde yapılacak olan düzenlemenin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 50 bin kişiden fazla işçiyi kapsayacağı belirtiliyor. 5620 sayılı kanun kapsamında kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalışanların sayısının 50 binden fazla olduğunu belirten Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bazı şeker fabrikalarında 3 bin, Devlet Demiryolları'nda bin 900, Tarım Bakanlığı'nda bin, Çay-Kur'da 8 bin, Orman Bakanlığı bünyesinde 9 bin kişinin çalıştığını ifade etti.

5 ay 29 günlük sürenin alt sınır olarak kabul edilmesi istediklerini belirten Atalay, Kamu kurumlarının ne kadar süre işçiye ihtiyacı varsa, örneğin demiryollarının 8 ay ise 8 ay, 10 ay ise 10 ay, 12 ay ise 12 ay işçi ihtiyacı varsa, 5 ay 29 gün çalışan işçilerin kurumlarında o kadar süre çalışmalarını istedik dedi. Ya da Orman Bakanlığı 5 ay 29 gün çalıştırdığı işçi için yaz dönemi yangın mevsimi oluyor benim 2 ay daha ihtiyacım var derse, bu işçiler o 2 ay boyunca da çalıştırılacaklar. Böylece süre sınırı kalkacak. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.