İŞKUR'dan işsizlere 1623 TL maaş ve bedava sağlık desteği İşte şartlar ve başvuru

İŞKUR'dan işsizlere 1623 TL maaş ve bedava sağlık desteği İşte şartlar ve başvuru

İŞKUR'dan işsizlere 1623 TL maaş ve bedava sağlık desteği İşte şartlar ve başvuru

1 Ocak tarihi itibariyle asgari ücrete e diğer tüm maaşlara zam geldi. Bununla birlikte işsizlik maaşına da zam geldi. Yeni yılda gelen zam ile birlikte damga vergisi düşüldüğünde en düşük işsizlik maaşı 805 lira, en yüksek miktar ise 1623 lira olarak belirlendi. Buna göre 2018 yılında işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı işsizlik maaşı, en fazla 16 bin 232 lira olacak. Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar. Bir vatandaşın işsizlik maaşından faydalanması için işsiz kalmadan önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta priminin ödenmiş olması şartı aranıyor. Öte yandan işten atılan ve önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta primi yatmış olan bir kişinin, işsiz kalmadan önceki çalışma süresi hesaba katıldığında, 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. Sigorta primi en az 600 gün ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanır ve bu süre boyunca bu personel işsizlik maaşından faydalanır.

İşsizlik maaşı hesaplama yöntemleri ve işsizlik maaşı nasıl alınır ne kadar sorularının cevabı araştırılıyor. İŞKUR işsizlik maaşı 2018 yılında da rağbet görmeye devam ediyor. İşsizlik maaşı kaç ay veriliyor kimler alıyor?  Yeni yıla girilmesi ile maaşlara zamlar da geldi. Çalışma ve İş Kurumu tarafından işsiz kalan vatandaşlara verilen maaşlara da zam geldi. Peki işsizlik maaşı almanın yolları nelerdir? İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir? Başvuru nasıl yapılır?  Son 4 ayda maaşı değişmeyen ve her ay 3000 lira brüt ücret alan bir işçi, son 3 yılda 600-899 gün arasında prim ödemesi varsa 6 ay boyunca ayda 1190 lira işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Aynı primle asgari ücretliye ödenecek işsizlik maaşı 805 lira. 4000 lira brüt ücreti olup da son 3 yılda 1080 gün primi olan işsize ise 10 ay boyunca 1587 lira yani toplam 15 bin 878 lira ödeme yapılır. İşsizlik maaşını hak eden bir şekilde işten ayrılan işçiye, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla devletin kısmen destek olmak için verdiği ödemeye İşsizlik Maaşı veya İsşizlik Ödeneği denmektedir. Bir artısı da İşsizlik ödeneği alınan süre boyunca sigortanızın devam etmesi hastane, sağlık kuruluşlarından yararlanmanıza olanak sağlamasıdır. İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde en büyük etken sigorta primleri oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları (brüt maaşı) dikkate alınıyor. Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’lik kısmı (1623 lirayı) geçemiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

Bir vatandaşın işsizlik maaşından faydalanması için işsiz kalmadan önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta priminin ödenmiş olması şartı aranıyor. Öte yandan işten atılan ve önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta primi yatmış olan bir kişinin, işsiz kalmadan önceki çalışma süresi hsaba katıldığında, 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. Sigorta primi en az 600 gün ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanır ve bu süre boyunca bu personel işsizlik maaşından faydalanır.

BAŞVURU ŞEKLİ

Bir vatandaşın işsizlik maaşından faydalanması  için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) müracaat etmesi gerekmektedir. Bu süreyi geçirmemek hak ettiğiniz parayı tam olarak almanız anlamına gelmektedir. Bu 1 aylık sürenin geçirilmesi durumunda alacağınız para da düşecektir. İşsizlik maaşı alan bir vatandaş, devlet destekli sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun içinde vatandaşın İŞKUR resmi sayfasından başvuru yapması gerekmektedi. Öte yandan İŞKUR'un yanı sıra e- Devlet üzerinden de başvurular kabul ediliyor.

YÜZDE 80 SINIRI VAR

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde en büyük etken sigorta primleri oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları (brüt maaşı) dikkate alınıyor. Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’lik kısmı (1623 lirayı) geçemiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Çalışma ve İş Kurumu tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden vatandaşkarın, işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir.

HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Son 4 ayda maaşı değişmeyen ve her ay 3000 lira brüt ücret alan bir işçi, son 3 yılda 600-899 gün arasında prim ödemesi varsa 6 ay boyunca ayda 1190 lira işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Aynı primle asgari ücretliye ödenecek işsizlik maaşı 805 lira. 4000 lira brüt ücreti olup da son 3 yılda 1080 gün primi olan işsize ise 10 ay boyunca 1587 lira yani toplam 15 bin 878 lira ödeme yapılır.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşı için en yakın İŞKUR Müdürlüğü'ne şahsen veya internetten başvurabilirsiniz. Şahsen başvurularda kimlik belgesi ve işyeri tarafından verilen ayırma belgesi isteniyor.

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILIR?

İş akdinin feshedilmesinden sonra 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurmak gerekiyor. Bu süreyi geçirmek hak düşürmese de hak kaybına yol açıyor. Süresi içinde işsizlik maaşına başvurmayanların hakkı kaybolmuyor. Ancak gecikmeniz alacağınız maaşın süresini azaltıyor. Yani 10 ay maaş alması gereken bir işçi 2 ay sonra başvurursa 9 ay maaş alıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR?

İşsizlik maaşı alma sürenizi son 3 yıldaki çalışmalarınız belirliyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

İşsizlik maaşını hak eden bir şekilde işten ayrılan işçiye, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla devletin kısmen destek olmak için verdiği ödemeye İşsizlik Maaşı veya İsşizlik Ödeneği denmektedir. Bir artısı da İşsizlik ödeneği alınan süre boyunca sigortanızın devam etmesi hastane, sağlık kuruluşlarından yararlanmanıza olanak sağlamasıdır.

2018 MEMUR - PERSONEL ALIMLARINI TELEFONUNUZA SİTE SİTE DOLAŞMADAN DİREK BİLDİRİMLE GÖNDERİYORUZ TIKLAYIN İNDİRİN TÜRKİYEDE İLK OLAN UYGULAMAMIZLA İŞ İLANLARINI KAÇIRMAYIN

2018 KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK KPSS 2018 PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.