İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANI OLUR MU ?

İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANI OLUR MU ?

İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANI OLUR MU ?

 
İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANI OLUR MU ? 
61.Hükümetin programında yer alan İş ve Meslek Danışmanlığı Avrupa’da uygulanan ama Türkiye’ye daha yeni yeni hayatımıza giren bir sistem oldu. İlk uygulamalarda yaklaşık 3.900 üniversite mezunu işsiz İş ve Meslek Danışmanı olarak ÇSGB’ye bağlı İş-Kur İl Müdürlükleri’nde göreve başlayalı 13-14 ay oldu. 
 
Ardından gelinen süreçte Lisans mezunu işsiz gençlere bir fırsat olarak gündeme getirilen bu konu artık işsiz gençlerin paraları ve umutları ile oynanan bir hal almaya başladı. 
 
İş ve Meslek Danışmanı olmak için en az LİSANS mezunu olmanız yeterlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından akredite edilen Sakarya Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi ise bu sınavları yapmaya Türkiye’de yetkili kuruluşlardır. 
 
Sınavlar sonucunda alınan ‘’ İş ve Meslek Danışmanlığı ‘’ sertifikaları uluslar arası geçerliliğe sahiptir. Lakin bu belge için sınavlara giren adayların neredeyse tamamı kamuya atanmak hayatını kurtarmak ümidi ile bu sınavlara girmektedir. 
 
İş ve Meslek Danışmanlığı Atanamayan Öğretmenlerin, Atanamayan İİBF’lilerin, Atanamayan FEF’lilerin sarıldığı, bir çıkış yolu olarak gördüğü, en azından denemeye değer dediği bir noktaya gelmiştir. 
 
Her yıl Nisan ve Eylül ayında yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavının ücreti belgelendirme ücreti ile birlikte 440 TL’ dir. Tüm Türkiye sınav tarihlerinde Eskişehir ve Sakarya illerine akın etmekte sınavın formatı gereği en az 3 gece 4 gün bu illerde konaklamakta ve sınavın maliyeti yaklaşık 1.000 liralara ulaşmaktadır. 
 
2013 yılının Nisan ayında yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavına yaklaşık 14.000 aday girmiş olup Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alınan resmi rakamlara göre 5.180 aday sınavda başarılı olarak İş ve Meslek Danışmanı olmuştur. 
 
Bu kadar aday atama beklerken, Sakarya ve Eskişehir illerinde 2013 yılının Eylül ayında yapılan yeni İş ve Meslek Danışmanlığı sınavına yaklaşık 7.000 adayın girdiği ve 2.500’e yakın adayın sınavı kazandığı tahmin edilmektedir. 
 
Yani tabloya baktığımızda, cebinden yaklaşık 1.000 lira masraf yapan, hayalleri, umutlar ve gelecekleri birileri tarafından kullanılan ve hala atama bekleyen 7.500’e yakın İşsiz İş ve Meslek Danışmanı bulunmaktadır. 
 
Bu işsiz İş ve Meslek Danışmanlarının sorunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk Çelik tarafından en ince ayrıntısına kadar bilinmekle beraber kendisine iki kez mektup verilmiş olup, bir kez de uzun uzadıya yüz yüze görüşme ile sorunlar dile getirilmiştir. 
 
Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı sayın Fatma Şahin ile de yüz yüze görüşen İşsiz İş ve Meslek Danışmanları sorunlarını ve kendilerine göre çözüm noktasında neler yapılabiliri anlatan dosyalarını sayın Bakan Fatma Şahin’e sunmuşlardır. Aradan geçen zamana rağmen hala somut adımlar atılmamıştır.
 
Bizim burada anlatmak istediğimiz şudur. Öncelikle bu sınava giren ve bu belge için mücadele eden adayların tamamı kamuya istihdam edilebilmek için bu uğraşı ve zahmete katlanmaktadır. 
 
Yine İş ve Meslek Danışmanları yasaya göre özel istihdam bürolarında da görev alabilmektedir fakat o konu ile alakalı olarak da üç sıkıntı bulunmaktadır. Birincisi bu büroların bu şekilde personel çalıştırmasını zorunlu kılan kanun 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Yani kamuya ataması yapılmayan İşsiz İş ve Meslek Danışmanları, Özel İstihdam Bürolarında çalışmaya razı olsalar bile 2015 yılını beklemek zorunda kalacaklar. 
 
İkincisi Türkiye’de toplam 334 Özel İstihdam Bürosu varken hali hazırda işsiz iş ve meslek danışmanı sayısı yaklaşık 7.500’dür. Bu kadar danışmanın istihdam edilmesi imkansızdır. Neredeyse büro başına ortalama 23 danışman düşmektedir. 
 
Birde bu bürolar Türkiye’nin bir çok bölgesinde bulunmamaktadır. Örneği Karadeniz Bölgesi’nde sadece 2 ilde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yine aynı şekilde çok az sayıda ilde bulunmaktadır. 
 
Sonuç olarak sorunun çözümü noktasında sorundan haberdar olanlar, başta sayın Bakan olmak üzere, Bakan Yardımcıları, Genel Müdürler ve Bürokratlar bu sorun noktasında çözüm üretmek bir tarafa mağduriyetlerin artmasına da göz yummaktadırlar. Gidişat bu şekilde devam ederse 2014 yılının Mart ayından sonra İşsiz İş ve Meslek Danışmanı sayısı 10.000’li rakamları da aşacaktır. 
 
Peki bunun kime ne faydası olacaktır ? 
 
Sözün kısası Türkiye’nin nüfusu 76 Milyon 
İşsiz ve Atama Bekleyen İş ve Meslek Danışmanı Sayısı 7.500 ( Yaklaşık ) 
Halen Çalışan İş ve Meslek Danışmanı Sayısı 3.900 ( Yaklaşık ) 
 
Siteniz aracılığı ile Türkiye’ye hep beraber bir kez daha soralım 
‘’ Hiç İşsiz İş ve Meslek Danışmanı Olur Mu ? ‘’ diye… 
 
SAYGILARIMIZLA 
ATAMA BEKLEYEN İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum