İşsiz kalan bir kişi 10 aya kadar 20 bin TL ödeme alabiliyor

İşsiz kalan bir kişi 10 aya kadar 20 bin TL ödeme alabiliyor

İşsiz kalan bir kişi 10 aya kadar 20 bin TL ödeme alabiliyor

İşsiz kalan vatandaşların hayatını idame edebilmesini sağlayan ücret 1015 TL ile 2031 TL arasında ödeniyor. İŞKUR aracılığı ile yapılan başvuruların birçoğu olumlu yanıt alıyor. 10 ay gerçekleşen ücretle, işsiz kalan kişiye 20 bin TL'yi aşan bir maaş olanağı sağlanıyor. Peki, işsizlik maaşı şartları neler? İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?

İşte 2020 işsizlik ödeneği ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİYOR?

İşsizlik maaşı için son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor. Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre; son 3 yıl içerisinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.

 

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN KAÇ GÜN PRİM İSTENİYOR?

Son 3 yılda en az 600 gün prim istenirken, son 120 günde de aynı işyerinde hizmet akdinizin sürmesi şartı var.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yükseği ise yüzde 80'i kadar oluyor. Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu yıl rakamlar bin 15 ile 2 bin 31 lira arasında uygulanıyor. Parayı almak için İŞKUR'a başvurmak gerekiyor.

 

30 GÜN İÇİNDE BAŞVURMAK GEREKİYOR

Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var. İşten ayrıldıktan sonra en geç 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru şartı bulunuyor. Bu süreyi ne kadar geçirirseniz alacağınız para o kadar azalacak.

Örneğin; 1 çalışan son 3 yılda 900 gün prim biriktirmişse, ona 8 ay maaş verilecek. Eğer 30 gün yerine 60 gün sonra başvurursa maaşı 7 aya düşecek. Burada bazı mücbir sebepler (hastalık, yakının vefatı gibi) kurumca geçerli sayılıyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ALIRKEN İŞ BULUNURSA ÖDENEK KESİLİR, YENİDEN İŞSİZ KALINIR İSE...

İşsizlik maaşı alırken iş bulunursa bu kez sistem değişiyor. İş bulan sigortalının işsizlik ödeneği kesiliyor. Bulduğu işten de çıkartılırsa bu kez kalan kısmı almaya devam ediyor.

İşsizlik ödeneği almak için söylediğimiz gibi haksız veya sebepsiz yere işten çıkmak ya da haklı fesih şartlarıyla kendisinin ayrılması gerekiyor. İşsizlik maaşının tamamını alan, yeniden şartları sağladığında işsizlik maaşından yararlanabiliyor.

 

İSTİFA EDENE İŞSİZLİK MAAŞI VAR MI?

İstifa edene normalde işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ancak bunun istisnası 'haklı fesih' durumudur. Maaşın ödenmemesi veya zamanında ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing (psikolojik baskı),iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırmak ve SGK'ya düşük ücretten bildirim haklı fesih kapsamına giriyor.

EMEKLİ OLAN İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ? EMEKLİLİĞİ GELEN ALIYOR MU?

Emeklilik nedeniyle yani 15 yıl 3600 gün şartı veya 25 yıl 4500 gün şartıyla işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamaz. Askere gidenlere de işsizlik maaşı ödenir.

 

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

Türkiye'de çalışanların güvencelerinden birisi de işsizlik maaşı. İşsizlik maaşı işten çıkarılan vatandaşlara devlet eliyle belli süre ile ödenen geri ödemesiz ödenektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.