İşte ‘ortak yayın’ sonrası yayınlanan ilk İstanbul anketi

İşte ‘ortak yayın’ sonrası yayınlanan ilk İstanbul anketi

İşte ‘ortak yayın’ sonrası yayınlanan ilk İstanbul anketi

MAK Danışmanlık tarafından 33.000 kişi ile yaptırılan 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için kamuoyu araştırması yaptı. Telefon görüşmeleri aracılığı ile yapılan araştırmada 23 Haziran seçimlerinde hangi adaya oy vereceği de soruldu. Son seçim anketine göre Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın önünde.
Çağrı merkezi aracılığı ile yapılan görüşmelerde 31 Mart kota olarak belirlendi, 33 bin kişiye erişildi. Araştırmanın değerlendirmesinde “Ortaya çıkan veriler % 1.4 lük hata payı içinde değerlendirilerek oluşan verilerdir. Bu veri % 17 lik oy kullanmadım diyen seçmenin matematiksel dağılımı yüzdelik dengeyi bozacak durumda değildir.” yorumu yapıldı.

Seçmene 31 Mart seçimlerinde hangi adaya oy verdiği soruldu. Sonuçlar grafikteki gibi oldu:

MAK Danışmanlık, seçmenlere “23 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINDAN HANGİ ADAYA OY VERECEKSİNİZ?” sorusunu da yöneltti.

SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMENDE İMAMOĞLU ETKİSİ
Yapılan değerlendirmede, “31 Martta sandığa gitmeyen seçmende ciddi oranda %65 – %35 dengesiyle Ekrem İmamoğlu lehine bir fotoğraf oluştuğunu söyleyebiliriz.”
Araştırmanın devamında şunlar ifade edildi;

“Ancak konu sadece sandığa 31 Martta gitmeyen seçmenle sınırlı değil, muhtemel ki sandığa 31 Martta giden bazı seçmeninde bu dönemde mevsimsel nedenlerle sandığa gitmeyeceği gerçeğini yansıtmaktadır. Bu seçmeninde ağırlıklı İç Anadolu seçmeni olup bayramda gittiği illerden dönmeyen seçmen olduğu ifade edilebilir. Yani sandığa gitmeyen seçmende yer değişikliği görülmektedir. Dün sandığa gitmeyen bazı seçmenler bugün sandığa giderken, 31 Martta sandığa giden bazı seçmenlerde 23 Haziran da gitmeyebilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.