İstifa edenler de işsizlik maaşı alabilecek

İstifa edenler de işsizlik maaşı alabilecek

İstifa edenler de işsizlik maaşı alabilecek

İşsizlik maaşında yapılan iyileştirmelerin ardından yeni düzenlemeler yapılıyor. İşsizlik maaşı alabilmek için 120 günlük prim ödeme şartı 30 güne inerken, kendi rızası ile işten ayrılanlar da maaş alabilecek.

1 Ocak 2016 itibariyle asgari ücretin 1.300 lira olmasının ardından gözler işsizlik maaşına çevrildi. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) son yapılan Genel Kurulu'nda işsizlik maaşına yönelik bazı düzenlemelere gidilmesi kararı alındığı öğrenildi. Bu kapsamda öncelikli olarak işsizlik maaşından yararlanma koşulları esnetilecek.

İŞKUR'un uzun süredir üzerinde durduğu çalışmaya göre işsizlik sigortasından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler yapılacağı belirtiliyor.

İşsizlik ödeneği miktarı sigortalının son 4 ay içindeki sigorta primine esas kazançları dikkate alınarak hesaplanmakta. İşsizlik maaşı almanın kolaylaştırılmasının yanı sıra yılbaşından itibaren 658-1.316 lira olan işsizlik maaşı ödeneği miktarının da kademeli olarak artırılması gündemde. Sosyal güvenlik uzmanları işsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak 1.500 liraya sonrasında ise 2 bin liraya kadar çıkarılabileceğini ifade ediyorlar.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken kişinin çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması gerekmekte. İşsizlik maaşı 10 ay boyunca ödeniyor, bu şartlarda da esneklikler sağlanacak.

İŞKUR’un 2015 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen 8. Genel Kurulunda sosyal taraf ve kamu temsilcilerden oluşan komisyonca belirlenen önerilerden oluşan 2015 yılı faaliyet raporunda konuyla ilgili değerlendirmelere yer verildi. Raporda konuyla ilgili olarak "İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı, ödenek süresi ve miktarı, prim ödeme süreleri ve ödenen primlerle doğru orantılı olarak artırılmalıdır. İşsizlik sigortası prim oranı tüm kesimlerde oransal olarak düşürülmelidir. İşsizlik ödeneği alanların işe dönüş süreleri kurumsal desteklerle kısaltılmalıdır" ifadeleri yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.