İyi Parti ,CHP, HDP 'nin verdiği EYT Yasası Yasalaşır m?

İyi Parti ,CHP, HDP 'nin verdiği EYT Yasası Yasalaşır m?

İyi Parti ,CHP, HDP 'nin verdiği EYT Yasası Yasalaşır m?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), son dönemde gündemden düşmüyor. Adeta her gün EYT'lilerle ilgili bir haber basında yer alıyor. Peki kısa adıyla EYT mağdurları nedir ve niye son dönemde gündeme gelmeye başladılar?
Öncelikle emeklilikte yaşa takılanların kimler olduğunu ve mağduriyetin nerden kaynaklandığı kısada bahsetmek gerekiyor.

Türkiye'de 1990'lı yıllar emeklilik açısından adeta altın çağını yaşadı. Bu dönemde emeklilikte yaş şartı yoktu. Primini ve sigorta süresini dolduran emekli olabiliyordu.

Bugünkü gibi yaşın dolması gerekmiyordu. Sosyal güvenlik reformu yapılmadan önceki dönemde emeklilik koşulları erkeklerde 25 yıl sigortalılık ve 5 bin prim gün, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık ve 5 bin prim gündü. Bu kriterleri yerine getiren vatandaşlar emekli ediliyordu.

Örneğin, bu şartları 35 yaşında yerine getiren kişiler aynı yaşta emekli olabiliyordu. Türkiye bir anda genç emeklilerin ülkesi haline geldi. 
Sosyal güvenlik sistemi bu durumu daha fazla kaldıramadı. Ve ANAP-DSP-MHP Koalisyon Hükümeti döneminde bir sosyal güvenlik reformu hazırlandı.

9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren reform ile, emekliliğe yaş şartı getirildi. Reform ile prim gün sayısı da kademeli olarak arttırıldı. 
İşte bu noktada 'emeklilikte yaşa takılanlar' ortaya çıktı.

1999 yılında hayata geçirilen reform, yasadan önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış milyonlarca vatandaşın emeklilik süresini uzattı. Bu da emeklilikte milyonlarca yaş mağdurunun ortaya çıkmasına neden oldu.

EYT mağduru olarak bugün 7 milyonun üzerine bir vatandaşın olduğu tahmin ediliyor. 


İşte bu yüzden, EYT mağdurlarına yönelik sık sık düzenleme yapılması gündeme geliyor. Ancak bu düzenlemeler daha çok muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin verdiği tekliflerden oluşuyor. Hükümet kanadı ise, bu yönde bir düzenleme yapılmasına sıcak bakmıyor.

Çünkü, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yapılacak bir düzenlemenin sosyal güvenlik sistemine dolaysıyla Türk ekonomisine büyük bir darbe vuracağı düşünülüyor.

Hatta geçtiğimiz yıl Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre, emeklilikte yaşa takılan 7 milyon vatandaşa erken emekli olma hakkı verilmesi halinde bunun maliyeti 400 milyar lirayı geçecek.

TÜRKİYE'NİN EN AKTİF EYT GRUBU TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

Bu da, sosyal güvenlik sisteminin ağır yara almasına neden olacak. 
Ancak, ekonomi yönetiminden gelen tüm itirazlara rağmen, muhalefet partilerine mensup milletvekillerinden konuyla ilgili ardı ardına yasa teklifi hazırlanmaya devam ediliyor.

AK Parti dışındaki tüm partilerden konuyla ilgili yasa teklifi verildi. Tekliflerin büyük yankı uyandırmasında MHP'li milletvekillerinin de aynı konuda teklif hazırlaması etkili oldu.

Çünkü, AK Parti 24 Haziran seçimlerinde Meclis'te çoğunluğu sağlayamadı.

Bu nedenle MHP'nin de muhalefet ile birlikte hareket etmesi halinde EYT tekliflerinin yasalaşması söz konusu olacak.

Bu nedenle milyonlarca EYT mağdurunun gözü Meclis'te. 1 Ekim'de Meclis'in açılması ile birlikte EYT mağdurlarına yönelik verilen teklifin gündeme gelmesi bekleniyor. Tekliflerin yasalaşıp yasalaşmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

TÜRKİYE'NİN EN AKTİF EYT GRUBU TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.