Kaç Tane Oy Vereceğiz? 31 Mart 2019 Oy Pusulaları

Kaç Tane Oy Vereceğiz? 31 Mart 2019 Oy Pusulaları

Kaç Tane Oy Vereceğiz? 31 Mart 2019 Oy Pusulaları

57 milyon seçmen 2 gün sonra sandık başına giderek demokratik hakkını kullanacak. 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde vatandaşlar birinci vatandaşlık görevi olan oy verme işlemlerini yaparak mahalle, ilçe ve ildeki yönetici adaylarını oylayacaklar. Bazı vatandaşlar ise yaklaşan seçim öncesi ‘nasıl oy kullanılır?’ sorusuna yanıt vermeye başladı. Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler oyunuzun geçerli olması açısından son derece kritik.

2019_03_oy.jpg

Seçimlerde 1 milyondan fazla genç ilk defa oy kullanacak. Seçmen kağıtları hazırlanırken seçimin olduğu tarih itibari ile 18 yaşına girmiş olma şartı arandı. İlk defa oy kullanacak gençler için oy kullanma rehberi de kritik önem arz ediyor.

NASIL OY KULLANILIR?
Seçim merkezleri ekseriyetle okullarda kurulur. Doğu illerimiz için 07.00- 16.00, batı illerimizde 08.00- 17.00 saatleri arasında oy verme işlemleri başlar. Seçmen kağıdınızda yazan sandıkta oy kullanmanız gereklidir. İçeri girdikten sonra sizden kimliğiniz talep edilecek. Ardından üzerinde seçim pusulalarının olduğu kağıt ve mühür verilecek.

 

Bu kağıtlarda tercih ettiğiniz adaylara oy vurduktan sonra katlayıp zarfa koymanız gereklidir. Muhtarlar için verilen kağıtlardan seçtiğiniz muhtarın kağıdını zarfa atın. Ardından kabinden çıkarak seçim görevlisine bu zarfı teslim edin.

Teslim işleminin ardından sizden imza alınacak. Bu işlemi de bitirdikten sonra seçim merkezinden ayrılabilirsiniz.

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Oy vermek kadar geçerli oy vermek de önemlidir. Bu nedenle oyunuzun geçerli olması belirli şartları karşılıyor olması lazım.

GEÇERSİZ OY ÖRNEKLERİ;


Aynı anda iki farklı adaya oy vermek veya iki farklı partinin altına mühür vurmak oyunuzu iptal eder.

 

Aynı anda iki farklı ittifaka oy atmak oyunuzu iptal eder. (Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı bu seçimlerdeki ittifaklardır)

 

Bir ittifak adayına, bir de ittifak dışındaki bir parti adayına oy vermek oyunuzu iptal eder.

 

Tercih mühürü iki parti veya iki adayın ortasına gelecek biçimde olursa oyunuz iptal olur.

Bunlar dışında zarfta iki muhtar adayının pusulası olması da seçimi iptal eder. Ayrıca cep telefonu ile seçim kabinine girmek oy iptali ve ceza sebebidir. Yine oy kabininde fazla kalmanız durumunda sandık başkanı tarafından size sözlü uyarı yapılır. Bu uyarıya rağmen sandıkta kalanlar zorla çıkartılır.

Getirdiğiniz kimliklerde T.C. Kimlik Numarası olmak zorundadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.