Kadınlara Regl İzni - Çalışan Kadınlara Adet Dönemi İzni Geliyor

Kadınlara Regl İzni - Çalışan Kadınlara Adet Dönemi İzni Geliyor

Kadınlara Regl İzni - Çalışan Kadınlara Adet Dönemi İzni Geliyor

BirGün’ün haberine göre İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, katıldığı bir kokteylde yapmış olduğu konuşmada  İzmir Barosu’nda çalışan her kadına regl izni vermeye krar verdiğini duyurdu. Kayadelen yaptığı açıklamada: "Her alanda kadını güçlendirmeye, kadınları hayatın içerisinde var olmaya yönelik birçok iş yaptık. Bunu aynı zamanda bizimle birlikte çalışan çalışma arkadaşlarımız için de yapmamız gerektiği düşündük ve her kadın arkadaşımıza ayın kendi belirlediği gününde bir gün regl izni verme kararı aldık. Biz kadınlar olarak dünyayı var ediyoruz, dünyayı gerçekleştiriyoruz. O yüzden tüm kadın arkadaşlarımıza bu izin hayırlı olsun” dedi.

İzmir Barosu’nun Türkiye’de bir ilk olarak aldığı yönetim kurulu kararı ise şöyle:

"İzmir Barosu, 111 yıllık haklar ve özgürlükler mücadelesi tarihiyle, her zaman insan hakları ve hukukun savunulmasında öncü olmuştur. Doğa katliamlarına, hayvanlara yapılan eziyetlere, işkence ve kötü muameleye, çocuk istismarına, kadına yönelik şiddete karşı var gücüyle mücadele etmiştir.

Bu bilinçle göreve geldiğimiz günden beri İzmir'i özgürlüklerin başkenti yapmak için çalışıyoruz. İzmir Barosu olarak biliyoruz ki, bir şehri özgürleştirmenin en temel yollarından biri, kadınları özgürleştirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesisini sağlamaktır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların doğuştan sahip olduğu özelliklerini görmezden gelen politikaların bir kenara bırakılmasıyla ve kadını tüm varoluşuyla gözeten uygulamalarla gerçekleşecektir.


 
Şehrimizdeki ve ülkemizdeki kadınlara verdiğimiz sözü tutmak için her alanda çalışırken, baromuzda çalışan kadın arkadaşlarımızın haklarını da gözetiyoruz.
İzmir Barosu olarak, baromuz bünyesinde çalışan kadın arkadaşlarımıza ayda 1 gün, menstrüasyon (regl) izni verilmesine karar vermiş bulunuyoruz. Benzer kararların, kadının çalışma şartlarının iyileştirilmesindeki önemini bilerek tüm diğer kurumlarda da uygulama alanı bulmasını diliyoruz."

Bilindiği gibi Nike, 2007 senesinde kadın çalışanlar için regl izni uygulamasına başlamıştı. Bristol’da kurulan Coexist isimli firma da 2016 yılında  İngiltere’de kadın çalışanlara regl izni sunan sayılı şirketlerden biri olmuştu. İş gücünün büyük kısmını kadınların oluşturduğu firmanın yöneticilerinden Bex Baxter, Press Association’a yaptığı açıklamada, ‘Bir yönetici olarak çok fazla kadın çalışanın regl döneminde çektiği ağrıya tanık oldum. Bu yüzden izin istemek zorunda kalınca suçluluk duygusuna kapılıyorlar ve durumu dile getirmektense masalarında sessizce oturmayı tercih ediyorlar’ ifadesini kullanmıştı. Türkiye'de de bu konuya dikkat çeken ve konu ile ilgil karar alan ilk kurum İzmir Barosu oldu.

Regl nedir?

Regl döngüsü sağlıklı kadınlarda 21-28 gün arasında olmaktadır.Halk arasında  "Adet döngüsü" diye tanımlanan bu süreç ; tüm kadınları ilgilendiren ve düzenli olması genel sağılığı da alâkadar eden dişil çevrim zamanlarıdır. Adet, düzenli olduğu vakit yumurtlamanın düzenli olduğu düşünülür ve doğurganlık döneminde bebek sahibi olabilmek daha kolay görünmektedir. Genetik faktörler, hormonsal sebepler yahut başka rahatsızlıklardan dolayı bu zamanda farklılıklar olabilir. Bazı bayanlarda normal olarak döngü 40 günde bire kadar çıkabilmektedir. Her hangi bir nedene bağlı olmaksızın düzen bu şekilde sağlanmışsa bu döngü vücuda zarar vermeyecek ve rutini bu şekilde olacaktır.

Kadınlar genç kızlık dönemlerinde (ortalama 10-15 yaşlarında iken) rahim iç tarafında gelişmiş bir yumurta ile adet dönemine başlarlar. Döllenme olmadığı vakit rahim iç tarafında bulunan ve yapışan tabaka, damarlar aracılığı ile beslenir. Gelişimini tamamlayan yumurta hücresi yerini yeni gelecek olan dokuya teslim ederek dökülmeye başlar ve bu süreçte kadın bedeninden dışarı kan atılır. Atılan bu kan adet kanı olarak bilinir ve yerini yeni ayki döngüye bırakmak üzere vücutta görevini bitirerek son bulur. Bu periyot menstruasyon sürecidir ve menopoz dönemine kadar düzenli olması beklenir. Bazı kadınlar bu dönemi rahat geçirirken bazı kadınlar için bu dönem özellikle ilk iki gün şiddetli karın ağrısı ile geçebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.