Kadro alan taşeron işçilerin bir bölümü maaşlarında enasyondan kaynaklı 6.864 TL kayıp yaşadı.

Kadro alan taşeron işçilerin bir bölümü maaşlarında enasyondan kaynaklı 6.864 TL kayıp yaşadı.

Kadro alan taşeron işçilerin bir bölümü maaşlarında enasyondan kaynaklı 6.864 TL kayıp yaşadı.

Taşeron şirketlerden genel idarelerde sürekli işçi kadrosuna, belediylerde şirket işçiliğine geçen işçilerin zam oranları  toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre yapılıyor. Enasyon farkı alamayan işçiler maaşlarda büyük kayıplar yaşadı. Bu rakam yıllık 6.864 TL'ye çıkıyor(2018'de net 2.500 TL alan bir işçi için hesaplanmıştır.). En düşük maaşlar da kadroya geçince kamu işçileri gibi artış beklerken asgari ücret seviyesine düştü.

İşte detaylar

İşçilerin gerek genel idarelerde gerekse de belediye şirketlerinde zam oranları 6'şar aylık dönemlerde yüzde 4+4 olmak üzere yıllık yüzde 8 zam alıyorlar.

2 Nisan 2018'de taşeron şirketlerden geçen işçiler bu iki yıllık süreçte enasyon farkı da alamıyorlar. Çünkü YHK toplu iş sözleşmesi hükümlerinde böyle bir madde yer almadı. 696 sayılı KHK'da taşerondan geçen işçilerin mali ve özlük hakları konusunda YHK (Yüksek Hakem Kurulu)'ın toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabi oldukları belirtiliyor. (696 Sayılı KHK 111 ve 127. maddeleri) İşçi ve sendikalar her fırsatta bunu dile getirip genel idarelerde kamu işçileri için yapılan toplu iş sözleşmesine dahil edilmeleri, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin de beldiye işçiliği kadrosuna geçiş talepleri bir karşılık bulmadı.

Belediye şirketlerine geçen işçiler de YHK toplu iş sözleşmesinden nasibini aldı. Diğer belediye kadrolu işçileri gibi haklardan yararlanamayan işçiler toplu sözleşmeden de faydalanamadıkları gibi her gün işe giderken işten çıkarılma endişesi yaşıyorlar. Çünkü belediye kadrosu işçiliği yerine işçiler şirket işçiliğine geçirildiler. Hak-İş ve diğer sendikalar duruma tepki göstermiş ve düzeltilmesini istemişlerdi. ENFLASYON KAYBI 2 YILDA ARTTI Taşerondan geçen işçilerin sadece yüzde 4+4 zamlar almaları ile TÜİK tarafından açıklanan enasyon rakamları arasında iki yılda büyük bir fark oluştu.

2018 yılı enasyon rakamı yüzde 20,30 olurken 2019 yılı enasyonu da% 11,84 oldu. Bu artışların ikramiyeler ve ilave tediyeler üzerindeki etkisinin de hesaba katıldığı bir durumda iki yıllık süreçte taşerondan geçen işçilerin maaş kayıpları yaklaşık yüzde 20 civarında gerçekleşti.

Yüzde 20'lik kayıp şu an gerçekleşen rakam. Fakat bu rakam ilerleyen yıllarda taşerondan geçen işçiler için daha da maaş düşüklüğü anlamını taşıyor. Bunu bir örnekle hesaplayalım;

Kadro geçiş işlemleri yapıldığı 2018 yılı Nisan ayında net 2.500 TL alan bir işçi iki yıllık süreçte yüzde 4'lük zamlar ile

---*2019 yılı içerisinde 2.700 TL

---*2020 yılı Ocak ayında 2.916 TL maaş alacaktır. Zam oranı enasyon artışı ile paralel gerçekleşse idi şöyle olacaktı;

---*2019 yılı 3.025 TL

---*2020 yılı 3.388 TL olacaktı.

Örnek hesaplamamızda kabaca bir işçi için geçen bu iki yıllık süreçte 472 TL maaş kaybı oluşuyor. Bu rakam aylık miktar olup yılda 12 ile çarpıldığında karşımıza yıllık 5.664 TL gibi dev bir rakam çıkıyor. İlave tediye ve ikramiyelerdeki ortalama 1.200 TL'lik kayıpta eklendiğinde bir yılda işçiler 6.864 TL maaş kaybı yaşıyorlar. Yaklaşık 7.000 TL'lik bir kayıp oluşuyor.

---*Maaşlarını asgari ücretin yüzdelik fazlalarına (%30,40,50 vb.)göre alan işçilerde ise kayıp oranı daha da yükseliyor. Çünkü

İkramiye ve ilave tediye ödemeleri maaşlarına göre yapıldığı için bunlarda da fark oluşacaktı. Her gün için ilave tediyede yaklaşık 20 liralık bir fark oluşacak 52 gülük ilave tediye ve 10 günlük ikramiyelerde fark yaklaşık 1.200 TL daha fazla ikramiye alacaklardı.

Kadroya geçişle maaşlarda ve özlük haklarında iyileştirme bekleyen çalışanlar için en düşük maaşlar asgari ücret düzeyinde kaldı. İşçiler için en düşük maaşlar asgari ücretin yüzde 4 fazlası şeklinde uygulanıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.