Kadro Alan Taşeron İşçilerin Yıllık İzin Hesaplamaları

Kadro Alan Taşeron İşçilerin Yıllık İzin Hesaplamaları

Kadro alan taşeron işçilerin yıllık izin hesaplamaları

Kadro alan taşeron işçilerin özlük haklarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. 2019 yılının ilk ayında kadro alan taşeron işçilere ne kadar zam yapılacağı tartışma konusu oldu.

Kadro ile birlikte toplu sözleşme hükümlerine tabi olan taşeron işçiler, yılın ilk yarısı için yüzde 4 zam aldılar. Bazı işçilerin ücreti asgari ücretin altında kaldı. Bu nedenle, bu kapsamda kalan işçilere yüzde 4'ün üzerinde zam yapıldı. Böylece kadro alan taşeron işçilerin ücretlerinde yaşanan zam krizi bir ölçüde çözüme kavuşmuş oldu. 

İkinci olarak kadro alan taşeron işçilerin yıllık izinlerinde tartışma yaşanıyor. Bazı kurumlar ise konuyla ilgili olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na görüş sordu. Bakanlık ise bu yönde gelen sorular üzerine verdiği görüşte, yıllık izin için 1 Nisan 2018 tarihinin baz alınacağını bildirdi.

Öte yandan kullanılmayan yıllık izinlerin yanıp yanmayacağı da tartışma konusu oldu. Bu konuda da bakanlığın görüşü bulunmakta. Taşeron işçi iken kadroya geçişi gerçekleşen sürekli işçilerin imzalanan feragat ve sulh sözleşmesi ile kıdem ve yıllık izin haklarından feragat edilip edilmediği, işçilere ödenecek kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretlerinin hesabında alt işverenler yanında işe başlama tarihinin esas alınıp alınmayacağının, kullanılmayan yıllık izinlerin yanıp yanmadığının ve bu izinlerin devredilip devredilemeyeceği hususlarında Çalışma Bakanlığı 10.10.2018 tarihinde görüş bildirdi. Bakanlığın ilgili görüşünde şu görüşlere yer verildi:


İZİNLERİN KULLANDIRILMASI
Kadroya geçen işçilerin yıllık ücretli izinlerinin hesabında ise yine ilgili mevzuata değinen Bakanlık ilgili görüş yazısında, "...Sürekli işçi kadrosuna geçişten önce altı işverenler yanında çalıştırıldığı süreler dahil hizmet süresinin hesaba katılması gerektiği değerlendirilmektedir." diyerek izin hesabına alt işverende çalışılan sürelerinde dahil edileceğini belirtti.

Yıllık ücretli izinlerin işçi tarafından sürekli kullanılmak istememesi veya işveren tarafından kullandırılmaması Anayasa'nın ve Kanun'un emredici hükümlerine aykırı olduğu gibi, hayatın olağan akışına da uygun düşmeyeceği belirtildi. Yazıda, "Sonuç olarak yıllık ücretli izinlerin işçilere mutlaka kullandırılması gerekmektedir." denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.