Kadro alan taşerona Ocak'ta 1.097,29 TL Tediye ödenecek.

Kadro alan taşerona Ocak'ta 1.097,29 TL Tediye ödenecek.

Kadro alan taşerona Ocak'ta 1.097,29 TL Tediye ödenecek.

2 Nisan itibariyle taşerondan belediye şirketleri ve genel idarelerde kadroya geçişi gerçekleşen işçilerin ikramiye tutarları asgari ücret artışı ile değişmiş oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dördüncü ve son toplantısını yaptı. Yeni asgari ücret belli oldu. 2019'da uygulanacak asgari ücret net 2 bin 20 TL, brüt ücret 2 bin 558 TL oldu.

Asgari ücret artışı öncesi 2100 TL brüt ücret alan bir kamu işçisi, 650 TL tediye, 250,21 TL 'de toplu sözleşme ikramiyesi ödemesi olmak üzere toplamda 900 TL ödeme alacaktı.Fakat asgari ücret 20 bin 20 tl olunca tediye ödemeleri de artmış oldu.

Açıklanan asgari ücret rakamları taşerondan genel idarelerde kadroya geçen işçilerin alacakları ilave tediye miktarlarını da değiştirdi.

Yıllık olarak 52 günlük ilave tediye alan işçiler bu ödemeleri dört eşit taksitte alıyorlar.

İLK ÖDEME OCAK AYINDA
Kamu işçilerinin ilave tediye ödemelerinin ilki Ocak ayında gerçekleştiriliyor. Dün açıklanan 2.558 TL 'lik brüt yeni asgari ücret üzerinden ilave tediye miktarları da değişmiş oldu.


Asgari ücret üzerinden maaş alan taşerondan kadroya geçen sürekli işçiler Ocak ayında net 792,49 TL ilave tediye alacaklardır. Ayrıca Ocak ayında 5 günlük toplu sözleşme ikramiyesi de alacak olan işçilerin bu ücretleri de belli oldu. Yine asgari ücretten maaş alan işçiler Ocak ayında net 304,80 TL toplu sözleşme ikramiyesi alacaklar.


13 GÜNLÜK İLAVE TEDİYE+ 5 GÜNLÜK TİS İKRAMİYESİ
Yeni belirlenen asgari ücret rakamlarına göre asgari ücretten maaş alan bir işçinin Ocak ayına alacağı ikramiye miktarı ise 792,49 TL ilave tediye ve 304,80 TL toplu sözleşme ikramiyesi olmak üzere toplamda 1.097,29 TL e alacaklardır.

MAAŞI YÜKSEK OLANLAR NASIL HESAPLAYACAK?
Yukarıdaki hesaplama asgari ücretten maaş alan bir işçi için yapılmıştır. Maaşı asgari ücretten yüksek olan işçiler için ise hesaplama yöntemi şöyle gerçekleşecek.

Taşerondan kadroya geçen sürekli işçiler veya kamu işçileri aldıkları brüt maaşlarından 13 günlük ücretlerini hesaplayıp bundan SGK İşçi Primi %14, SGK İşçi İşsizlik Primi%1, Gelir Vergisi15,Damga Vergisi (Binde 7,59) kesinti yapılarak net ele geçen ikramiye tutarlarını elde edebileceklerdir.


İKRAMİYELER NE ZAMAN ÖDENECEK
2019 yılında Ocak ayında ödenecek olan ilave tediyelerin tam ödenme tarihi Cumhurbaşkanlığı kararı ile belli olacaktır. 2018 yılı ilave tediyelerinin ilk yarısı 26 Ocak 2018 tarihinde, ikinci yarısı ise 8 Haziran 2018 tarihinde ödenmişti.

BELEDİYELERDE ŞİRKET İŞÇİLERİNE FARKLI
Belediyelerde şirketlere geçişi yapılan işçilerin ikramiyesi ise Nisan ve Ekim aylarında 5'er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödeniyor.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNE GEÇEN İŞÇİLER FAYDALANAMIYOR
Taşeron şireketlerden yerel yönetimlerde Belediye şirketlerine geçen işçiler ise ilave tediye hakkından faydalanamıyorlar. Bu durum kadroya geçen işçiler arasında eşitsizlik oluşturduğu için başta DİSK olmak üzere sendikalar tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Aynı şartlarda ve aynı kanunla kadroya geçen işçilere ilave tediye ödemelerinde farklılık oluşmuştu. sgkrehberi.com

MEMURLARAHABER.COM ÖZEL HABER

Kadro Alan Taşerona iki Bakanlıktan ZAM! tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum