Kadro Alan Taşeronun 2019'da Maaşları Düşüyor mu?

Kadro Alan Taşeronun 2019'da Maaşları Düşüyor mu?

Kadro Alan Taşeronun 2019'da Maaşları Düşüyor mu?

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’de önemli değişiklikler yapılarak taşeron şirketlerde çalışan işçilerin merkezi idareye ve yerel yönetimlerin belediye şirketlerine geçirilmesini ön gören düzenleme ile ilgili olarak işçilerin ücret açısından büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

'ÜCRETLER ASGARİ ÜCRET CİVARINA DÜŞECEK'

Kadroya geçişi yapılan işçiler için 6'şar aylık dilimlerde verilecek olan yüzde 4+4 zam ile ücretlerin fiilen asgari ücret civarına düşeceğine değinen Çerkezoğlu "YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre 375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki ücretlerine her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılmaktadır. Bu zamlar 2019 ve 2020 yılları için de aynı şekilde uygulanacaktır.

375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin 1 Ocak 2019 tarihindeki ücretlerine (2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücret üzerinden) yüzde 4 zam yapılacaktır. Böylece 375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin ücretleri fiilen asgari ücret civarına mahkum edilecektir." dedi.

'TAŞERONDA İKEN VERİLEN ÜCRET FARKI KADROYA GEÇTİKLERİ İÇİN VERİLMEYECEK'

Çerkezoğlu asgari ücretin yüzdelik fazlası ile ücret alan işçilerin durumunu da değerlendirerek "Merkezi idarelerde sürekli işçi kadrosuna geçen ve asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre (%30,%50 fazlası gibi) ücret alan işçiler ise bugün daha fazla bir hak kaybıyla yüz yüzedir. Taşeronda çalışırken yaptıkları iş ve görevler nedeniyle bağlı olduğu şartname gereği asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler, yeni asgari ücret üzerinden ücretleri güncellenmediği durumda ücretleri yasal asgari ücret seviyesine düşecektir. Bir başka ifadeyle işçilere merkezi idarelerde taşeronda iken verilen asgari ücret farkı bugün kadroya geçtikleri için verilmeyecektir." dedi.

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİNİN DURUMU

"Belediye şirketlerine geçişleri yapılan işçiler için ise ortada halen bir hizmet alımı ilişkisi devam etmesi ve tabi bulundukları kamu ihale mevzuatı hükümleri uyarınca asgari ücret farkının ödenmesi bir zorunluluktur.

Tüm bu uygulamalar yüzbinlerce işçinin esasında asgari ücrete mahkum edilmek istendiğini göstermektedir.

TOPLU SÖZLEŞME HAKKI VERİLSİN VE 4+4 UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLSİN

4+4 zam uygulamasından acilen vazgeçilmeli ve 2018’de merkezi idareye ve belediye şirketlerine geçirilen işçilerin özgür toplu iş sözleşmesi haklarını sağlayacak yasal düzenleme yapılmalıdır.

AYRIMSIZ TÜM İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET FARKI YANSITILSIN

Gerek sürekli işçi kadrosuna gerekse belediye şirketlerine geçişleri yapılan işçilerin ücretleri yeni asgari ücret üzerinden güncellenerek Ocak ayından itibaren ayrımsız tüm işçilere asgari ücret farkı yansıtılmalıdır.

Bu işçiler kamudaki eski sürekli işçilerle aynı ücretlere ve ücret zamlarına kavuşmalıdır. Merkezi idarelere sürekli işçi kadrosuna geçen tüm işçiler herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın 2019 yılı kamu toplu iş sözleşmeleri kapsamına alınmalıdır.

TÜM İŞÇİLER KAMU İŞÇİSİ OLARAK İSTİHDAM EDİLMELİ

Gerek merkezi idarelerde gerekse yerel yönetimlerde halen taşeronda çalışan tüm işçiler kamu işçisi olarak istihdam edilmelidir.

BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİNE İLAVE TEDİYE

Belediye şirketlerine geçirilen işçilere başta ilave tediye hakları derhal verilerek belediyelerde gerçek kamu işçisi kadrosu sağlanmalıdır." diyerek sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.