Kadrolu 4/D KHK'lı Taşeron İşçilere Enflasyon ve Asgari Ücret Zammı Yapılacak Mı?

Kadrolu 4/D KHK'lı Taşeron İşçilere Enflasyon ve Asgari Ücret Zammı Yapılacak Mı?

Kadrolu 4/D KHK'lı Taşeron İşçilere Enflasyon ve Asgari Ücret Zammı Yapılacak Mı?

En büyük taşeron sorunu enflasyon farkı ve asgari ücret zammı...

Cumhurbaşkanlığı sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Vedat alim başkanlığında Beştepe'de meydana getirilen Cumhurbaşkanlığı sosyal Politikalar Kurulu toplantısına, kurul üyeleri ve sendika temsilcileri de katılmış ve bir toplantı gerçekleştirilmişti.

TAŞERONLARIN ÜÇ BÜYÜK SORUNU İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Söz konusu toplantıda KIT'ler olmak üzere taşeron işçilere yönelik sorunlar, kıdem tazminatı meselesi, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik alınacak tedbirler, sendikalardan istifa mevzuları görüşülmüştü. Kamuda çalışan ortalama 200 bin işçinin 2019-2020 döneminde alacağı ücret zammının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili ikinci toplantı geçtiğimiz hafta yapıldı.


 
Peki kadro alan taşeron işçilere enflasyon veya asgari ücret zammı yapılacak mı? İşte detaylar...

TÜRK İŞ'İN ZAM TALEBİ

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 döneminde alacağı ücret zammının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili ikinci toplantı yapıldı. Türk İş Başkanı Ergün Atalay tarafından zam teklifi hakkında bir açıklama yapıldı.

Atalay söz konusu açıklamalarında "3 bin 500'ün altında ücret alanlara 60 TL, ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 4 enflasyon teklif edildi. Biz de sayın Bakan'a teşekkür ettik" ifadelerine yer verdi. 

Bunun yanı sıra Ergün Atalay yaptığı açıklamalarının devamında "Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yanı yok" ifadelerini kullandı.

 
Ergün Atalay söz konusu açıklamalarında taşeron işçi iken KHK ile kadroya geçen işçilerin toplu sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesi için yaklaşık yüzbinlerce işçinin imza verdiğini ifade ederek TİS görüşmelerinde bu konunun da gündeme geleceği belirtildi.

Yapılan açıklamada 4D'li işçiler için 2020'nin bekletilmemesi gerektiğine yer verildi.

TAŞERONA ZAM YAPILACAK MI?

Belediyelerde çalışan bin 311 işçi, yeni sözleşmeye göre yüzde 37 zam, ayrıca bazı sosyal hak ve yardımlar elde etti. Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, kentteki bir düğün salonunda düzenlenen imza töreninde konuşma yaptı. Gül konuşmasında toplu iş sözleşmesiyle en düşük işçi yevmiyesinin 88 liradan 99 liraya yükseldiğini ifade etti.

Konu ile ilgili olarak Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül açıklamalarında "Bu sözleşmeyle evli personelimiz aile yardımı almaya başlayacak. İkramiyede yüzde 420 oranında artış yaptık. Çocuk yardımlarında yüzde 174, yemek ve yakacak yardımlarını yüzde 40, dini bayramlarda yaptığımız yardımda yüzde 87, öğrenim yardımlarında yüzde 91 artış sağladık. Daha önce sözleşmede olmayan mama, bez ve sünnet yardımı gibi kalemleri de ekledik." ifadelerine yer verdi.


 
Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü.

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN HEMEN ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİREBİLİRSİNİZ

TÜM PERSONEL - MEMUR- KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.