Kadrolu olan taşerona Zam Verilemeyecek

Kadrolu olan taşerona Zam Verilemeyecek

Kadrolu olan taşerona Zam Verilemeyecek

Kamuda görev yapan yaklaşık 200 bin işçi, toplu sözleşmelerinde enflasyon farkı verilmesi karara bağlandığından enflasyon farkı alırken, taşerondan kadroya geçen kamu işçileri, toplu sözleşmelerinde enflasyon farkı alabileceği düzenlemesi yer almadığından alamamakta.

Taşeron işçi iken belediye şirketlerine geçen işçilerden kritik açıklama: "2020’de de devletin yeniden bir çerçeve TİS yayınlamayacağının garantisi yok."

'Taşerondan geçiş yapan işçilerin yarısına yakını icralık'

İZENERJİ Genel-İş işyeri temsilcileri, krizin faturasının işçilere çıkarılmasına karşı yapacakları iş bırakma eylemini anlattı.

YARIM GÜN İŞ BIRAKACAKLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ’de örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube, eylül ayı sonunda ekonomideki kötü gidişin faturasının işçilere çıkarılmak istenmesine karşı yarım gün iş bırakacak. İşyeri temsilcileri, diğer sendikaları ve işçileri de yapacakları eyleme katılmaya çağırdı. Tasarruf çağrılarını ve ‘Aynı gemideyiz’ söylemlerini kabul etmeyen temsilciler, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yayımladığı ‘tasarruf genelgesi’ ile fazla mesailerin kesilmesine tepkili. Temsilciler, yaklaşan TİS görüşmelerinde enflasyondan kaynaklı kayıplarının giderilmesini istediklerini dile getirdi.

İZSU İşyeri Temsilcisi Ertuğrul Özdemir “Ancak işçiler işten çıkarılma, ücretsiz izne gönderilme, maaşlarını geç alma, sürekli zamlarla karşı karşıya. Bir de tasarruf bekliyorlar. İşçiler karınlarını doyuracak durumda değil, daha ne tasarruf yapsın. Aynı gemide değiliz çünkü biz sandaldayız, onlar yatlarda” dedi. İşçilerin üzerlerindeki “Kabul etmişliği” atması gerektiğini ifade eden Özdemir, “Faturanın bize çıkarılmaması için iş bırakacağız. Çabamız diğer işçilerin, esnafın ve köylülerin de ortaklaşa hareket etmesi. İş bırakmamız ilk çağrımız olacak. Sendikalı sendikasız, çocuğunun geleceğini düşünen herkesi eyleme katılmaya davet ediyoruz” dedi.

‘YÜZDE 4 ZAMMI, VERGİ KESİNTİSİYLE ALDILAR’

Taşeron şirketten İZENERJİ bünyesine geçen ilaçlama biriminin temsilcilerinden İsmail Uzun da dayatılan çerçeve sözleşmeden kaynaklı kayıplarının daha büyük olduğunu ifade etti. Önümüzdeki sözleşmeden İZENERJİ’nin TİS’inden faydalanmak için mücadelede yürüteceklerini de ifade eden

2020'DE TİS YAYINLANMAYACAĞININ GARANTİSİ YOK

Uzun şunları söyledi: “Biz bu ay vergi ayına girdik, devlet verdiği yüzde 4 zammı yüzde 5 olarak bizden geri alıyor. Eşit iş eşit hak ilkesine aykırı. 2020’de de devletin yeniden bir çerçeve TİS yayınlamayacağının garantisi yok. Büyükşehir fazla mesaileri kesti ki biz fazla mesailerle geçinen insanlarız. Mesailer olmazsa işçiler aç. Taşerondan geçiş yapan işçilerin yarısına yakını icralık. Yakın zamanda evimize götürebileceğimiz bir ekmeğimiz olacak mı emin değilim. İşçi bu süreçte birlik olmazsa bir başarı elde edemez. Birlikte sokağa çıkıp tepkimizi göstermemiz lazım. Bu bir iki sendikanın çabası ile olacak bir şey değil.”

‘EKONOMİK KRİZİ TİS'E YANSITTIRMAYACAĞIZ’

İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir genelgeyle fazla mesaileri kestiğini anlatan Yıldız, “Biz bütün arkadaşlarımızın kabul edeceği bir sözleşmeyi imzalayana kadar mücadele edeceğiz. Ekonomik krizi TİS’e yansıtmaya çalışan işverenimize geri adım attıracağız. Bütün işçileri mücadele alanlarında birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

‘İŞ BIRAKMA İLK EYLEM OLACAK, DEVAMI GELECEK’

Katı Atık Birimi İşyeri Temsilcisi Hasan Cengiz:
Daha önce kadroya geçiş sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi pilot ilmiş gibi bize feragatnameyi dayattı şimdi de kriz gündeme gelince fazla mesailerimizi kesti. Büyükşehir de bir nevi olarak faturayı kesmiş oldu. Zaten pazara gittiğimizde krizin etkilerini yaşıyoruz. Önceden yazın doğal gaz 12 lira gelirken şimdi 35 geliyor yazın. farkına vardırmadan zam yapıyorlar.

Kadroya geçen işçilerin Toplu İş Sözleşmesin Neler Getiriyordu?

Kadroya geçişi yapılan taşeron işçilere toplu iş sözleşmesi ile verilen ve 2018 yılı geçerli olan zam oranları açıklanan enflasyon rakamlarının gerisinde kaldı.

Sürekli işçi kadrosuna ve belediye şirketlerine geçen işçiler için Yüksek Hakem Kurulu kararıyla yürürlüğe giren Toplu İş Sözleşmesi hükümleri yayınlanmış ve 2020 yılına kadar olan ücret ve mali haklar bu TİS'de düzenlenmişti.

52 GÜNLÜK TEDİYE VE ENFLASYON KAYBI

Kadroya geçen işçiler için 52 günlük ilave tediye (belediyelerde çalışan işçilere) ödemesi başta olmak üzere enflasyon farkı düzenlemesinin mevcut olmaması nedeniyle işçiler sadece yılda 6'şar aylık dilimlerde yüzde4+4 şeklinde zam alıyorlar. Ücretlerde ve mali haklardaki kayıplar mevcut olan TİS'e göre giderilememektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.