Kadroya Geçen Taşeron Maaşlarına Zam Geliyor

Kadroya Geçen Taşeron Maaşlarına Zam Geliyor

Kadroya Geçen Taşeron Maaşlarına Zam Geliyor

2 Nisan 2018 tarihinde taşeron şirketlerden kadroya geçişi gerçekleşen sürekli işçiler ve belediye şirket işçilerine yapılacak zam miktarı ile ilgili karışıklık oluştu. Asgari ücretin 1603 liradan 2020 liraya çıkarılması ile bu yıl kadroya geçişi yapılan işçilerin asgari ücret düzeyinde maaş alanların maaşı agari ücretin altında kalacak.

YÜZDE 4+4 ZAM ALIYORLAR

Kadroya geçen sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen işçiler 6'şar aylık dilimlerle Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre 2019 ve 2020 yılları için yüzde 4+4 şeklinde zam alacaklar. Bu durumda asgari ücretten maaş alan kadroya geçen işçilerin maaşları asgari ücretin altında olacak.

İKİ GÖRÜŞ YAZISI

Aile ve Çalışma Bakanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı görüş bildirdikleri yazılarında asgari ücret zammının yansıtılmayacağını belirtmişlerdir.

İŞ KANUNU 'ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÖDEME YAPILAMAZ'

Mevcut mevzuatımız açısından asgari ücretin altında çalışanlara bir ücret ödenememektedir. İş Kanununun 102. maddesinde, 'asgari ücretin altında bir ücret ödenemeyeceği 'ni açık bir şekilde belirtmiştir.Bu nedenle taşerondan kadroya geçişi yapılan işçilere asgari ücretin altında bir ödeme yapılma imkanı bulunmamaktadır.

Taşerondan sürekli işçi ve belediye şirket işçiliği kadrolarına geçen ve ücretleri YHK toplu iş sözleşmesi gereği yapılacak yüzde 4'lük zam ile yeni asgari ücretin altında kalan işçiler için en düşük maaş en az asgari ücret tutarına yani 2020 TL'ye yükseltilmesi gerekecektir.

İLAVE TEDİYEDE BU KONUYA ÖRNEKTİR

Taşeron şirketlerden genel idarelerde kadroya geçen taşeron işçiler için Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre yılda iki kere 5+5 şeklinde 10 günlük ikramiye verilmektedir. YHK toplu iş sözleşmesinde kadroya geçen sürekli işçilerin 52 günlük ilave tediye alacağına dair bir ifade yer almamıştır. Fakat toplu iş sözleşmesi hükümleri kanundan üstün değildir. 6772 sayılı Kanun gereği genel idarelere geçen sürekli işçiler ilave tediyelerini kanuni hakları gereği almaktadırlar.

6772 sayılı Kanunun 1’inci maddesindeki Devlet ve ona bağlı kurumların İş Kanunu kapsamına giren girmeyen tüm işyerlerindeki, İş Kanununun 1’inci maddesindeki tanıma göre işçi sayılan herkes ilâve tediyeden yararlanacaktır.

BAKANLIK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

sgkrehberi.com'un ekonomi kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kadro olan taşeron işçilerin ücretleri de asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Bazı kurumlarda konuyla ilgili çalışmalar başladı. Ücreti asgari ücretin altında kalan işçiler tespit edilmeye başlandı. Bu işçilerde yüzde 4'ün üzerinde zam yapılacak. Maaşı asgari ücretin üzerinde kalan işçilere ise yüzde 4 zam yapılacak.

YAKIN ZAMANDA GÖRÜŞ BİLDİRİLECEK

Konuyla ilgili olarak da Çalışma Bakanlığı bürokratları bir çalışma başlattı. Yakın zamanda kamu kurumlarına bir görüş bildirilmesi bekleniyor.

KRİTİK SORU ZAM MİKTARLARI EŞİT OLACAK MI?

Taşeron şirketlerden kadroya geçişi gerçekleşen işçiler için Bakanlığın yürüttüğü çalışma merakla bekleniyor. Maaşı asgari ücretin altına kalan işçiler için gerçekleştirilecek maaş artış miktari asgari ücretin üzerinde maaş alan ya da 2019 yılı Ocak ayı itibariyle 2020 TL'nin üzerinde maaş alan işçilere nasıl bir artış gerçekleşeceği ise bakanlığın yürürttüğü çalışma sonrası ortaya çıkacaktır.

NE OLMUŞTU?

Aile ve Çalışma Bakanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı sürekli işçi ve belediye şirket işçiliğine geçen çalışanlar için görüş yayınlayarak YHK kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerinin geçerli olduğunu ve zam miktarlarında toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre zam yapılması gerektiği belirtilmişti.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın yazısı ise şöyle;

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen görüş yazısında, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla, kadroya geçen taşeron personel işçicinin asgari ücretle ilişkisinin koptuğu bu nedenle sözkonusu personele 1 Ocak 2019'da sadece yüzde 4 zam uygulanacağı ve bu personelin mali ve sosyal haklarının 30 Haziran 2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum