Kadroya Geçen Taşeronlar Maaşlarının Düşmesine Öfkeli!

Kadroya Geçen Taşeronlar Maaşlarının Düşmesine Öfkeli!

Kadroya Geçen Taşeronlar Maaşlarının Düşmesine Öfkeli!

Taşeron işçiler kadroya geçmelerine rağmen aynı sıkıntıları yaşamaya devam ettiklerini söylediler. Özellikle aldıkları maaşların yetersizliğinden yakınan taşeron işçiler kadro almadan önce daha yüksek maaş aldıklarını, şimdi ise bu durumun mağduriyetlerini daha da artırdığını belirttiler.

ANKARA- Hastanelerde kadroya geçirilen eski taşeron işçiler maaşlarından şikayetçi. İşçilerin anlatımına göre eskiden 2 bin 200 lira aldıkları maaş, şimdi 2 bin liraya düştü. Ayrıca şehir hastanelerinin açılmasıyla beraber ne olacakları da meçhul.

696 sayılı KHK ile kamuda çalışan binlerce işçinin kadroya geçirildiği açıkladı. Ancak işçilerin belirli hakları elinden alındı.

----İşçilerin sendika hakkı bulunmuyor ve çalıştıkları yerlerde imzalanan Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) yararlanamıyor.


----İşçi ücretleri, 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu'nun taşeron şirketler için karara bağladığı iki toplu iş sözleşmesine endekslendi.

----Yani işçilere altı ayda bir olmak üzere yılda toplam yüzde 4+4 zam yapılacak. Bu durum artan enflasyon karşısında işçileri mağdur etmeye devam ediyor.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLER SÖYLÜYOR
Ankara'daki bir hastanede çalışan işçiler kadroya geçmenin tek faydasının iş güvenceleri olduğunu ancak maddi açıdan mağdur edilmeye devam edildiklerini söylüyor. "Ben lisans mezunuyum, eskiden 2 bin 200 lira alıyordum. Şimdi maaşım 2 bine düştü" diyen işçi, taşeron şirketin 100 lira yol parası verdiğini, şimdi devletten onu da alamadıklarını ekliyor.

TEK GETİRİ 52 GÜNLÜK TEDİYE
İşçi şuana kadar kamuya geçmenin tek maddi getirisinin 52 günlük tediye yani ek ödeme olduğunu belirtiyor. Taşeronda 13 yıl çalıştığını kadroya geçerken buradaki kıdem tazminatından da vazgeçtiğini vurgulayan işçi, gelecekte ne olacaklarını bilmediklerine dikkat çekiyor: "Gittikçe şartlar iyileşecek deniyor ama ne olacak belli değil".

NE OLACAKLARI BELİRSİZ
İşçi Ankara'ya yapılan Etlik ve Bilkent şehir hastaneleri tamamlandıktan sonra kendi çalıştığı kurumların kapatılacağını hatırlatarak, bazı bilgi işlem personelinin bu hastanelerde çalıştırılacağını ancak diğer personelin durumunun belirsiz olduğunu ekliyor. İşçinin anlatımına göre şehir hastaneleri açılacağı için bazı hastane personellerine 3 tane işyeri seçimi yapmaları için belge doldur turulmuş ve işçiler evlerine yakın işyerlerini yazmış.

KANUN TEKLİFİ VERİLMİŞTİ
İşçilerin sorununun çözümü için kanun teklifi verilmişti. Eski sendikacı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında teklifi anlatmış, şunları söylemişti: "İşçiler geçirildikleri kamu idaresi ya da belediye şirketi hangi işkolundaysa o işkolunda yer alacak, sendikaya üye olabilecek, 2020 yılına kadar yeni toplu iş sözleşmesi yapılmasına getirilen engel de kaldırılmış olacak. Yerel yönetimlerde kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu toplu iş sözleşmesine tabi kılınmasına son verilecek. Belediye şirketlerine geçirilen işçiler, şirketlerin eski işçileri için imzalanan toplu iş sözleşmelerinden yararlanabilecek. Kadroya geçirilen işçiler, eski kadrolu işçiler arasında eşitlik sağlanacak".

Tamer Arda ERŞİN- Anayurt

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum