KADROYA GİREMEYEN TAŞERONA UMUT...

KADROYA GİREMEYEN TAŞERONA UMUT...

KADROYA GİREMEYEN TAŞERONA UMUT...

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine olanak sağlayan Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) ardından 2 Ocak’ta başlayan başvurular hızla devam ediyor. Ancak 1 milyon işçi için adımlar atılırken, 50 bin KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) işçisinin dışarıda bırakılmasının yankıları da büyüyor. KHK kapsamındaki düzenlemeye dahil edilmeyen KİT işçileri, düzenlemede değişikliğe gidilmesini talep ediyor.

Kadro düzenlemesinde 50 bin işçinin devre dışı bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, şu açıklamada bulundu: “81 ildeki Türk-İş il temsilcilerini, bölge başkanlarını ve genel başkanlarını Ankara’ya çağırdık. Bütün taleplerimizi bakanlara ileteceğiz. Çünkü bu düzenleme ile asıl işler dışarıda kalırken, yardımcı işler kadroya girdi.” Geçen Pazar Başbakan Binali Yıldırım ile görüşerek söz konusu durumu aktardıklarını belirten Ergün Atalay, “KİT’lerde çalışan 50 bin taşeron işçinin feryadı duyulmalı. Daha önceki görüşmelerimizde bu personelin kadro kapsamına alınacağına dair ümidimiz artmıştı. Bu devam ediyor. Kadro bu 50 bin işçinin de hakkı ve elimizden geleni yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre Kadroya Geçecek Taşeronda Aranan Şartlar Nelerdir? Taşeronlardan sürekli işçi kadrolarına geçiş hakkından yararlanacak olanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki genel şartları taşıması gerekli. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Aranan Genel Şartlar:

TÜRK VATANDAŞI OLMAK, * KAMU HAKLARINDAN MAHRUM BULUNMAMAK, * TÜRK CEZA KANUNUNUN 53 ÜNCÜ MADDESİNDE BELİRTİLEN SÜRELER GEÇMİŞ OLSA BİLE

Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, -Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, -Zimmet, -İrtikâp, -Rüşvet, -Hırsızlık, -Dolandırıcılık, -Sahtecilik, -Güveni kötüye kullanma, -Hileli iflas, -İhaleye fesat karıştırma, -Edimin ifasına fesat karıştırma, -Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. *ASKERLİK DURUMU İTİBARİYLE;

a) Askerlikle ilgisi bulunmamak, b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, *53 ÜNCÜ MADDE HÜKÜMLERİ SAKLI KALMAK KAYDI İLE GÖREVİNİ DEVAMLI YAPMASINA ENGEL OLABİLECEK AKIL HASTALIĞI BULUNMAMAK. *GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE/VEYA ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPILMIŞ OLMAK Şartları aranmaktadır. Yukarıda sayılan şartlardan herhangi birisini taşımayan personelin kadroya geçişi mümkün olmamaktadır. Belirttiğimiz bu şartlar, kadroya geçişte 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun sıralamış olduğu Genel Şartlardır. Öncelikle bu şartlar taşınacak. Sonrasında ise özel şartlara bakılacak. Özel Şartlar Nedir?

657 sayılı DMK'ya ek olarak Resmi Gazetede yayımlanan tebliğe göre, aşağıda belirtilen özel şartları da taşımak gerekmektedir. Bu şartlar özetle şu şekilde;

*Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak, * Bu kapsamda çalıştırılmalarına ilişkin olarak idarelere karşı açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair idareye yazılı beyanda bulunmak, * En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü madde ile tanınan haklar karşılığında idarelerden herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini idareye yazılı olarak beyan etmek. Neticede, Kadroya geçecek taşeron, hem 657 de sayılan şartları taşımalı hem de tebliğdeki özel şartları taşımalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.