Kamuda Taşeron Olarak Çalışan İşçilerin Kadroya Alınması İçin Kanun Teklifi Verildi.

Kamuda Taşeron Olarak Çalışan İşçilerin Kadroya Alınması İçin Kanun Teklifi Verildi.

Kamuda halen taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınması için kanun teklifi verildi. AV Mahmut Tanal tarafından verilen teklif

işte kanun metni:

 taşeronlarla ilgili kanun teklifinin tam metni ve gerekçeleri şu şekildedir.

Anayasanın 48. Maddesi Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti başlığı ile Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir denilmektedir. Bu kapsamda ülkemizde yaşayan herkesin çalışma ve sözleşme yapma hürriyetine sahip olduğu, temel hak ve hürriyetler içinde sosyal haklar arasında sayılarak, anayasal güvence altına alınmıştır.

Kamuda taşeron işçi olarak çalışan, kamu kurumlarında diğer memurlarla birlikte aynı şartlarda görev yapan taşeron işçilerin, memurlar ile çalıştığı koşullar, yerler aynı olmasına rağmen, devlet memurlarına tanınan güvencelerden yararlanamamaktadırlar.

Taşeron sistemi, üretimde veya hizmette iş gücü maliyetlerini düşürerek ucuz emek üzerinden rekabeti sağlamaktır. Taşeron firmalar daha çok işçi çalıştırarak daha az ücret ödeyerek yüksek kar elde etmektedir.

Aynı şartlarda ama özlük haklar farklı! Kamuda memurlar ile birlikte aynı şartlarda, aynı koşullarda, aynı ortamda çalışan taşeron işçilerin öncelikle işlerine son verilme korkusu yaşaması, soruşturulması ve yargılanmasının memurlara tanınan güvencelere sahip olmaması, çalışma ve ücret konusunda yaşadıkları adaletsizlik, Anayasanın 10. Maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır.

Bu hakkaniyetsizliğin giderilmesi amacıyla, kamuda görev yapan taşeron işçilerin kadroya alınması için bu kanun teklifinde bulunma zorunluluğu doğmuştur. Kanun teklifi yasalaşırsa şu şekilde olacak.

657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi. MADDE-1 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE- Kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yüzde ellisi ve daha fazlası devlete ait olan tüm kuruluşlarda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre, hizmet satın alınan işlerde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2017 yılı içerisinde 30 günden az olmamak şartı ile çalışanlardan 90 gün içinde çalıştıkları kuruma yazılı olarak başvuranlar Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınmak üzere, aynı kurumda ihdas edilecek işçi unvanlı sürekli işçi kadrolarına yeni bir toplu sözleşme imzalanıncaya kadar aynı ücret ve hakları devam etmek üzere atanırlar. Atama yapılan işçilere ve atama yapılan kadrolara ilişkin bilgiler 90 gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili bölümüne kurumlar itibari ile işlenir.

Çalışmakta iken, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce askerlik, doğum, ücretsiz izin gibi nedenlerle, sözleşmeleri askıya almanlar için birinci fıkrada belirtilen süreler bir yılı aşmamak üzere başvuru tarihinden itibaren başlar.

SON DAKİKA TAŞERONDA İLAVE TEDİYE ÖDENECEK İŞTE 8 EKİM 2018 HABERİ TIKLAYIN

MEMURLARA HABER.COM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum