Kas Çalışanların İdolü Olan Sığır

Kas Çalışanların İdolü Olan Sığır

Kas Çalışanların İdolü Olan Sığır

Belçika mavisi, Belçika orijinli bir tür olmakla beraber heykelimsi, yoğun kaslı görüntüsünden ötürü 'çift kaslı' olarak da biliniyor. Bu çift kaslı fenotipi kalıtsal bir durum. Kas hücrelerinin hacminin artışı yerine kas hücrelerinin sayısının artması sonucunda oluşuyor.

Belçika mavisi nasıl bir ırk?

Belçika mavisi adını türün tipik mavi-gri görüntüsünden almıştır. Ancak buna rağmen kılları siyahtan beyaza kadar farklılıklar barındırıyor. Belçika mavisi ırkı hem et hem de süt veriminin fazla olması sebebiyle yetişirilmiş ve melezleştirilmiş bir sığır ırıkdır. Melezleştirme öncesinde Belçika sığırlarında hedeflenen süt, verim sınırına ulaşamadığı için yalnızca et verimi tercih edilmiştir. 

Belçika mavisi özellikleri

Uysal, uyumlu ve sakin yapılı Belçika mavisi sığırları doğum sonrasında hızlı ve erken büyüme özelliği göstermektedir. Belçika mavisi ırkında erkeklerde ağırlık ortalama 1000, dişilerde ise 800 kg'dır. Belçika mavisi sığırları bakım gerektirdiği için zor koşullarda yetişmeleri çok zordur. Yap değolanmalarındaki yavaşlıktan ötürü kesimleri gecikmekte ve bu da bakım giderlerini artmasına sebebiyet vermektedir.

Belçika mavisinin tarihi

Belçika mavisi ilk olarak 1807 yılında bir çiftlik hayvanlar gözlemcisi olan George Culley tarafından tespit edilmiştir. Fransız Charolais ve Belçika'nın kuzeyinde İngiltere kökenli Shorthorn sığırlarının melezleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Belçika mavisi etçi ve sütçü melez ırk olarak adlandırılmıştır. 1800'lerdeki çalışmalar 1950'lerde sonuçlandırılmıştır. 1950 yılında Belçika mavisi boğa spermalarıyla suni tohumlama çalışmaları başlamıştır. Belçika boğa tohumuyla suni tohumlama yaptırırken ve veteriner hekim boğa sperması satın alırken ağırlık artış değerleri en yüksek boğalar seçilmelidir.

Kas gelişimi nasıl?

Belçika mavisinin 'myostatin' proteinini kodlayan geninde doğal mutasyonu vardır. Bu mutasyon yağ depolanmasını etkilemesinden ötürü bu tür sığırların etleri yağsız olmaktadır. Kesilmişm myostatin geni normal kapasitede çalışamadığı için Belçika mavisi sığırlarında hızlı bir kas gelişimi görülüyor. Bu gelişme anne hamileyken görülüyor ve yavru normalden iki kat daha çok kas hücresine sahip olarak doğuyor. Bununla birlikte yavrunun ağırlığı, normal bir sığırın yavrularının ağırlığından da daha fazla oluyor.

Türkiye'de var mı?

Belçika mavisi sığırlarının fiyatları TL olarak 1800 liradan başlamaktadır. Ağırlıklı olarak Belçika, Romanya, Polonya ve Litvanya gibi ülkelerde bu türe rastlamak mümkündür. Belçika mavisi sığır ırkının Türkiye'de satışı çeşitli satış noktaları üzerinden yapılıyor. Gerekli izinleri alınmış, aşıları yapılmış yetişkin sığırları veyahut buzağılarını da satın alabilmek mümkün.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.