Kol saati ve yüzük nedeniyle KPSS sınav iptaline Danıştay "dur" dedi

Kol saati ve yüzük nedeniyle KPSS sınav iptaline Danıştay "dur" dedi

Kol saati ve yüzük nedeniyle KPSS sınav iptaline Danıştay "dur" dedi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) 4 Kasım  2018'de gerçekleştirilen KPSS'ye giren Veysel Gündoğan'ın kol saati ve yüzük  taktığı gerekçesiyle sınavı geçersiz sayıldı.  Gündoğan'ın avukatı Suzan Sert, kararın iptali istemiyle ÖSYM hakkında  Ankara 2. İdare Mahkemesine başvuruda bulundu.  Sert, müvekkilinin sınav psikolojisiyle saatin kolunda olduğunu  unuttuğunu, hakkının ihlal edildiğini ve kararın hukuka aykırı olduğunu ileri  sürerek kararın iptal edilmesini talep etti.

 Davalı ÖSYM ise davacının sınava yasak olmasına rağmen kol saati ve  yüzükle girdiğinin tespit edildiği için davanın reddine karar verilmesini istedi.  Savunmaları değerlendiren Ankara 2. İdare Mahkemesi kararın  gerekçesinde, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren adayların ve sınav  görevlilerinin binalarına giriş koşullarına ilişkin yönetmeliğin 10. maddesini  hatırlattı.

Mevzuat hükümleri uyarınca, sınava ilişkin güvenlik önlemlerini alma  hususunda idarenin takdir yetkisine sahip olduğu belirtilen kararda, bu yetkinin  nihai amacının sınava katılanların eşit şartlarda yarışmalarını sağlamak ve  kimsenin hak ettiği nottan fazlasını almasına izin vermemek olduğu aktarıldı.

"Ölçülülük ilkesi ile bağdaşmamaktadır"

  

Kararda, sınava katılanların bilgi ve emeklerinin dışında kopya  çekmesini engellemek, bu amaca götürecek yol ve yöntemler ile aksine davranışın  tespit edildiği hallerde uygulanacak hukuki yaptırımların ölçülü olması gerektiği  kaydedildi.

Kararda, şunlara yer verildi:"Mevzuatla yasaklanan objelerden herhangi birinin aday tarafından  sınav salonuna sokulmamasını sağlamak idarenin yükümlülüğü olup, bina kapısında  yapılan üst aramasından itibaren sınavın başlamasına kadar sınav gözlemcileri  tarafından bu konuda gerekli uyarıların yapılması zorunludur. Bu şartlar altında  çağdaş teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak genelde kamera ile izlenen ve en  az iki sınav gözlemcisinin bulunduğu bir sınıfta, kopya çekme eyleminin olup  olmadığının somut olarak tespiti mümkündür. Kopya çekildiği yönünde bir belirleme  yapılmadan, sadece yasaklanan belirli objelerin sınav salonuna sokulduğunun   tespiti üzerine sınavın geçersiz sayılması, ölçülülük ilkesi ile  bağdaşmamaktadır."

"İşlemde hukuka uyarlık görülmemiştir"

Kararda, davacının üzerine bulunan kol saatinin elektronik, bilgisayar  özelliği ve kopya çekmeye yarayacak bir özelliğinin bulunduğuna dair herhangi bir  tespitin olmadığının anlaşıldığı vurgulandı. Sınava ilişkin olarak kol saatinden fayda sağlamasının mümkün olmadığı  aktarılan kararda, şunlar kaydedildi: "Davacının üzerinde kol saati bulunmuş olmasının, sınavının objektif  şekilde değerlendirilmesini engelleyecek bir durum oluşturmadığı görülmektedir.  Bilgi depolama, yansıtma gibi teknolojik veya kopya saklama gibi bir özelliği  bulunduğu yönünde herhangi bir saptama bulunmayan kol saati ve yüzük ile girmiş  olması dışında, kopya çektiğine veya sınav sonucunun objektif olarak  değerlendirilmesini engelleyecek şekilde hal ve hareketler içerisinde olduğuna  ilişkin tespit bulunmayan davacının sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin  işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir."

 "Davanın kabulü bakımından etkili sonuç doğurdu"

   ÖSYM avukatı, kararın temyizi için Danıştay'a itirazda bulundu.  Dosyayı inceleyen Danıştay 12. Dairesi, kararın usul ve hukuka uygun  olduğunu, bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediği değerlendirmesinde  bulunarak, temyiz isteminin reddine, mahkeme kararının ise onanmasına karar  verdi.  Veysel Gündoğan'ın avukatı Suzan Sert,  yaptığı  açıklamada, müvekkilinin kol saati ve yüzükle sınava girdiği gerekçesiyle  sınavının geçersiz sayıldığını hatırlattı.  Geçersiz sayılan sınav için hukuki süreç başlattıklarını aktaran Sert,  şunları kaydetti: "İdari işlemin iptali için Ankara 2. İdare Mahkemesine dava açtık. Bu  davada idari işlemin 5 unsuruna değindik. Yetki, şekil, sebep, konu ve maksat  unsurlarının herhangi birinin sakat olması durumunda idari işlemin de sakat  olacağını özellikle belirttik. Sınava giren kişinin sınava giriş esnasında  emniyet görevlilerince aranması, iki gözetmen ve kameranın bulunması ve kopya  çekilmemesi davanın kabulü bakımından etkili sonuç doğurdu. Bu nedenle dava  lehimize sonuçlandı."

Onanma kararının ardından sınav sonucu açıklandı

 Danıştay'ın lehlerinde onama kararı verdiğini aktaran Sert, "Kararın  onanmasıyla müvekkilimin sınav sonucu açıklandı ve tercih hakkı doğdu. Bu süreçte  atanmama durumu söz konusu olduğu için tazminat hakkı da saklı kaldı. Danıştay'ın  da onadığı bu karar emsal niteliği taşımaktadır. Lehimize verilen bu karar  milyonları ilgilendirmektedir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.