Korkudan O Mahalleye Adımını Dahi Atamıyor

Korkudan O Mahalleye Adımını Dahi Atamıyor

Korkudan O Mahalleye Adımını Dahi Atamıyor

Ramazan geldiği andan itibaren sokakları  çınlatan davul sesi, Türkiye’nin tek bir mahallesinde duyulamıyor. Çünkü  davulcuların o mahalleye girmeye ödleri kopuyor.

Yüzlerce yıldır davul çalınamayan tek mahalle olan Bursa’daki  Atıcılar Mahallesi’ne davulcuların adım atamamasının arkasındaki sebep  doğaüstü hikayelere dayanıyor. 

Rivayet o ki, mahallenin yakınında  türbesi bulunan Sultan Yıldırım Beyazıd’ın damadı da olan İslam bilgini  Emirsultan, sahurda çalınan davuldan rahatsız olmuş ve bu yüzden de  mahalleye giren davulcunun davulu patlamış, kimisi görünmez bir tokat  yemiş, kimisi aklını kaçırmış…

Bu anlatılardan korkan davulcular da  mahalleye girmeye korkar olmuş. 

Peki vazgeçmişler mi? Hayır. Davul  çalmıyorlar ama evlerin ziline basıp, “Pilava pilava” diye bağırarak  mahalle sakinlerini uyandırıyorlar

Ramazan davulcuları bu mahalleye girmeye korkuyor

Bursa’da Emirsultan hazretlerinin  türbesinin ve camisinin bulunduğu mahallede, yüzlerce yıldır Ramazan  ayında sahurda davul çalınmıyor.

Mahallede davul çalanların davulunun  patladığı, tokat yediği, aklını kaybettiği ve farklı hallere büründüğü  yönündeki rivayetlerden korkan davulcular, burada yaşayanları “Pilava  pilava” diye bağırıp zillerine basarak sahura kaldırıyor.

Davul çalınmamasının Hz. Peygamber’in  (SAS) soyundan gelen Emirsultan Hazretleri’ne saygının bir ifadesi  olduğunu belirten İzzet Turunç, “Emirsultan Hazretleri rahatsız oluyor,  onun için bu mahallede davul çalmıyoruz. Senelerden beri de kimse  çalmaz.

 

Rivayete göre 62 yıl önce davul çalan  bir kişinin, Emirsultan Hazretleri’nin rahatsız olması nedeniyle gece  aynı mahalledeki evinde yatmasına rağmen sabah yaklaşık 10 kilometre  uzaklıkta bulunan Atıcılar Mahallesi’ndeki mezarlıkta kalktığını  söylemesinden sonra Emirsultan’da sahur vakti davul çalınmıyor. Bu  konuda hakkında da çeşitli rivayetler var” diye konuştu. 

 Mahalle Muhtarı Yusuf Ziya Aydın ise,  “Emirsultan Mahallesi’nde yıllardır vatandaşların sahura kalkması için  davul çalınmıyor. Aileleri ‘Pilava pilava’ diye bağırıp, evlerinin  zillerine basarak uyandıran bir vatandaşımız var. İnsanlar gerçekten  pilava gelmiyorlar. Sadece gelenek olduğu için bu şekilde bağırılıyor. 

 Aileler Ramazan ayının öz  yemeklerinden olan ‘pilava pilava’ diyerek kaldırılıyor. TAMPER-196.jpgMahallemizde  görev yapan İzzet Tunç da davul çalmadan görevini yapıyor, kapı ve  zilleri çalarak vatandaşları uyandırıyor” dedi

Mahalle sakinleri İzzet Tunç’a elinde  gezdiği ve kapılara vurarak uyandırdığı bastonuna karşılık olarak havlu  yada fanila asarak, bahşiş verip onu onurlandırıyor.

İzzet Tunç ise  yaklaşık 45 yıldır bu mahallede görevini hiç yılmadan başarılı şekilde  yerine getiriyor. 

EMİRSULTAN HAZRETLERİ KİMDİR?

EMİRSULTAN HAZRETLERİ KİMDİR?

 Osmanlıların kuruluş devrinde yaşayan,  tefsir, hadis, kelam alimi ve mutasavvıf. İsmi, Muhammed bin Ali  el-Hüseyni el-Buhara olup, lakabı Şemsüddin’dir.

 770 (m. 1368) senesinde Buhara’da  doğdu. 833 (m. 1430) senesinde Bursa’da veba hastalığından vefat  etmiştir. Türbesi, Bursa’da kendi ismiyle anılan caminin yanındadır.

Türbesini ziyaret edenler, mübarek  ruhundan feyz almaktadırlar. Seyyid olup, soyu Hazreti Hüseyn’e  dayanır.Çeşitli ilimlerde söz sahibi olan Emir Sultan, dinin emirlerini  yerine getiren nadir insanlardandı. 

Alim ve ilim menbaı olan ve Buhara’da  yetişen Emir Sultan, ilim öğrenmek için Mekke ve Medine’ye gitti. Hac  vazifesini yerine getirdikten sonra, niyeti Medine’ye yerleşmekti. Ancak  orada gördüğü bir rüya üzerine, fikrini değiştirdi ve Bursa’ya  yerleşti

Ona, Buhara’da doğduğu için Muhammed  Buhari, Seyyid olduğu için “Emir Buhari”, Yıldırım Bayezid Han’ın damadı  olduktan sonra da “Emir Sultan” denilmiştir. 

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.