Korkulan oldu, dünya bu haberle titredi

Korkulan oldu, dünya bu haberle titredi

Sinsi corona virüs dünyayı sarstı! Korkulan oldu, dünya bu haberle titredi

Son dakika haberlere göre, corona virüs dünyaya diz çöktürmeye ve vaka sayısı 2 milyona yaklaşmaya devam ederken, bazı ülkelerin virüsü konrol altında tutabilme başarısı takdir ediliyor.

O ülkelerin başında gelen Güney Kore'de yapılan bir araştırmanın sonuçları dünya gündemine bomba gibi düştü. Bazı ülkeler sosyal mesafe ve sokağa çıkma yönetmeliklerini gevşetmeye hazırlanırken gelen bu son dakika haberi, virüsün ne kadar sinsi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. İşte son gelişmeler..

Güney Kore'de yeni tip corona virüse yakalanan, tedavi gördükten ve iyileştikten sonra taburcu edilen 51 kişinin tekrar Covid-19'a yakalandığı açıklanmıştı. Geçen hafta yapılan bu araştırmanın ardından Güney Koreli sağlık otoriteleri, ölümcül virüsün hücrelerde gizlenip tekrar aktif olduğunu düşündüklerini ifade etmişti. İngilizler ise, karantinadan çıkmadan önce 51 kişiye yapılan son testlerin doğru sonucu vermediğini ileri sürmüştü.

Çin'in 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra dünyaya yayılan yeni tip corona virüs ile mücadelede herkesin parmakla gösterdiği Güney Kore'de bilim insanlarını da şaşırtan bir gelişme yaşanmıştı.


Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansında yer alan habere göre; ülkede virüsün merkezi olan Daegu kentinde daha önce karantinaya alınan ve tedavileri tamamlandıktan sonra evlerine dönen 51 kişide tekrar corona virüs tespit edilmişti.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (KCDC) Genel Sekreteri Jung Eun-kyeong, hastalığa yakalanan bu kişilerin yeniden enfekte olmadığını, virüsün vücudun hücrelerinde gizlenerek yeniden aktif hale geldiğini düşündüklerini açıkladı.


Bilim insanları, bilinmeyen nedenlerden dolayı viral partiküllerin daha sonra yeniden etkinleştirilebileceğini söylüyor. Ancak hastaların virüsü tekrar bulaştırıp bulaştıramadıkları hala belirsiz.

İngiliz Daily Mail'e konu hakkında açıklama yapan bazı uzmanlar ise, bu hastaların karantinadan bırakılmadan önce yapılan son testlerinin sonucunun doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü.

East Anglia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Paul Hunter, "Bunların yeniden enfeksiyon kapmadığına katılıyorum. Ancak virüsün yeniden etkinleştidiğini de sanmıyorum.Bence en olası açıklama, negatif çıkan test sonuçlarının gerçeği yansıtmadığıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Profesör Hunter, geleneksel corona virüs testlerinin yüzde 20 ila 30 oranında yanlış sonuç verebileceğini de vurguladı

Profesör, Güney Koreli hastaların karantinadan çıkarılmadan önce yapılan testin, iyileştiklerini gösterse de aslında doğru sonuç vermediğini söylüyor.

Yetkililer tarafından yapılan yeni açıklama ise, dünya gündemine bomba gibi düştü. Güney Koreli yetkililer, yeni corona virüsü yendiği açıklanan en az 116 kişinin test sonuçlarının tekrar pozitif çıktığını bildirdi.


Korkutan haber, yetkililerin yakında katı önerileri hafifletmeye başlayacaklarını duyurmalarının hemen ardından geldi.

Güney Kore Pazartesi günü sadece 25 yeni vaka bildirdi, ancak virüsün 'yeniden aktif hale geldiği' hastalardaki artış, ülke enfeksiyonlu hasta sayısını bastırmaya çalışırken endişelerini artırdı.


Yetkililer hala virüsün nüksetme sebebini araştırıyor. Ancak Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (KCDC) müdürü Jeong Eun-kyeong, virüsün yeniden enfekte olmaktan ziyade yeniden aktif hale geldiğini söyledi.

Üst düzey bir yetkili Pazartesi günü Reuters'e verdiği demeçte, Güney Kore'nin ABD Cumhurbaşkanı Donald Trump'ın talebi üzerine Salı günü (bugün) ABD'ye 600 bin corona virüs test kiti göndermeyi planladığını açıklamıştı

Bu arada hükümet liderleri, Güney Korelileri sosyal toplantılara ilişkin yönergeler ve kısıtlamaları sürdürmeye devam etmeye çağırdı, ancak bu tür önlemlerin yakında hafifletilebileceğini ima etti.

Güney Kore, halkı en az 19 Nisan'a kadar katı sosyal mesafeler kurallarını takip etmeye çağırdı, ancak vakalar düştükçe ve havalar ısındıkça, giderek artan sayıda insan yönergeleri önemsememeye başladı.

Pazartesi günü afet yönetimi konulu bir toplantıda Başbakan Chung Sye-kyun, hükümetin yakında insanların evde kalmasını, her türden sosyal toplantıdan kaçınmasını ve sadece temel nedenlerden ötürü çıkmasını isteyen yönergeleri gevşetmeyi planladığını söyledi.

Başbakan, 'Bu haftanın ilerleyen günlerinde, yürüttüğümüz yoğun sosyal mesafe kampanyamızı gözden geçirmeyi ve rutin güvenlik önlemlerine geçip geçmeyeceğimizi tartışmayı planlıyoruz' açıklamasında bulundu.

Öte yandan KCDC Genel Müdürü Jeong Eun-kyeong, vakalara epidemiyolojik bir soruşturma yürütmek için corona virüsten en çok etkilenen bölge olan Daegu'ya bir araştırmacı ekibinin gönderildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.