‘Koyun tilkisi’ dediler, sanat eseri çıkt

‘Koyun tilkisi’ dediler, sanat eseri çıkt

‘Koyun tilkisi’ dediler, sanat eseri çıkt

Sosyal medyada paylaşılan ve Vietnam’da yaşayan 'koyun tilkisi'ne ait olduğu iddia edilen fotoğrafın, ABD’li sanatçı Calyn McLeod'un bir eseri olduğu ortaya çıktı.

 

Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yürütülen bir araştırma sosyal medyada yalan haberlerin doğru haberlere göre altı kat daha hızlı yayıldığını ortaya koydu.

Sosyal medya üzerinden yayılan sahte haberlere bir yenisi daha eklendi. Facebook'ta ‘Susesi’ isimli bir sayfa tarafından paylaşılan fotoğrafın Vietnam’da yaşayan koyun tilkisine ait olduğu iddia edildi. Görsel, yaklaşık 400 beğeni ve bin paylaşım aldı.

Ancak doğrulama platformu teyit.org, fotoğrafın sanatçı Calyn McLeod’a ait bir eser olduğunu tespit etti.

Polimer kil ve akrilik boya kullanılarak yapılan 2014 tarihli eserin adı ise Cloud Antelope.

McLeod'un bu eseri, sanatçının kendi internet sitesi olan CMWyvern'de de görülebilir. Ayrıca sanatçı eserlerini Etsy üzerinden satışa sunuyor. 

Türkiye'de, sosyal medyada paylaşılan yalan haberlere her dönem rastlamak mümkün. Özellikle seçim dönemlerinde, siyasi gündem sahte fotoğraflarla dizayn edilmeye çalışılıyor. Bunun son örneği İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yaşandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun birçok fotoğrafına photoshop yapıldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.