MEBDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MEBDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

MEBDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Eğitim Bir Sen'in ziyareti sırasında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, yönetici atama yönetmeliğinin aciliyetinin farkında olduğunu, ilk önce bu konuda bilgi aldığını belirterek, yönetmeliğin en kısa sürede çıkması için gayret edeceğini kaydetti.

 

Ziyarette Tekin’e, Eğitim-Bir-Sen yayınlarından oluşan bir set takdim eden Ahmet Özer, acilen yapılması gereken konulara ilişkin önerilerin yer aldığı bir rapor da sundu.

 

Rapordan bazı başlıklar şöyle:

 

Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

 

28.02.2013 tarihinde yayımlanan Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin uygulanmasına yönelik sorunlar var. Yönetmeliğe karşı sendika olarak dava açmış bulunmaktayız. Yönetmelik değişikliğinin acilen yapılmasında yarar vardır. Aksi takdirde Bakanlık tartışmaların odağında yer almaya devam edecektir.

 

Yönetmelikler Bir an Önce Yayınlanmalı

 

Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında Eylül 2011’de değişiklik yapıldı. Bu değişiklikte, alt düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacağına dair hükme yer verildi. Fakat hala gerekli alt düzenlemeler yapılamadı. Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi, 4+4+4 eğitim sistemi sonrası okulların ilkokul-ortaokul şeklinde ayrıştırılması, yönetici ve öğretmen normlarının yeniden oluşturulması gibi, gelişen süreçlere eş değer olarak mevzuat güncellemeleri bir türlü yapılamadı.

 

Taşradaki Üst Yöneticilerin Rotasyonu

 

İl milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin çalışma sürelerine bağlı yer değiştirmelerine (rotasyon) ilişkin düzenlemelerin hâlâ gerçekleştirilmemiş olması, ilgili personelin belirsizlikten dolayı çalışma performansının düşmesine ve müşterek çalışma ortamının tesis edilememesine sebep olmaktadır. Geçen yıl, 4+4+4 yeni eğitim sistemine geçiş dolayısıyla ötelenen üst yöneticilerin rotasyonunun yaz aylarında yapılması, rotasyonla yer değiştirecek eğitim çalışanları açısından da önemlidir. Sendika olarak, yönetmelik değişikliğinin bir an önce yapılmasını, sınav esaslı seçme kriterleri getirilmesini, ilk atamaların acilen yapılması için sürecin hızlandırılmasını ve daha sonra da rotasyonun uygulanmasını bekliyoruz.

 

Öğretmenlerin Yer Değiştirme ve Alan Değişikliği

 

Öğretmen normları güncellendikten sonra, önce il içi, daha sonra il dışı yer değişikliği yapılmalıdır. İl dışı yer değişikliğinden hemen sonra becayiş hakkı verilmeli, becayiş hakkı, hem iller arası yer değişikliği isteyen hem de özür durumu olan öğretmenlere birlikte verilmelidir.

 

Özür durumuna bağlı yer değişikliğinde il emri uygulaması getirilmelidir.

 

Alan Değişikliği Süreci

 

Tarih, coğrafya alanlarından mezun olup sınıf öğretmeni olarak atanan öğretmenlerin ortaokullarda sosyal bilgiler öğretmenliğine, liselerde tarih ve coğrafya öğretmenliğine; kimya, fizik ve biyoloji alanlarından mezun olan sınıf öğretmenlerinin ise ortaokullarda, fen ve teknoloji öğretmenliğine, liselerde ise kimya, fizik ve biyoloji öğretmenliğine alan değişikliği ile geçiş yapmalarına imkanı sağlanmalıdır. 2012 yılında alan değişikliği yapmış olan ancak yeni alanlarında verimli olamayacağına kanaat getirmişsınıf öğretmenlerine isteğe bağlı olarak alan değişikliği iptal hakkı verilmelidir.

 

Özür durumuna bağlı yer değişikliğinde hizmet süresi hesabında 30 Eylül tarihi esas alınmalıdır.

 

KPSS Kopya Mağdurları

 

2010 yılında yapılan KPSS’nin kopya şaibesi gerekçesi ile iptal edilmesi üzerine yeniden sınav yapılması ve atamaların 2010 Aralık ayına sarkması sonucu Ağustos ayında atamaları yapılması gerekirken Aralık ayında atanan öğretmenler, bu yıl 2013 Ağustos yer değiştirme döneminde 3 yıllık çalışma sürelerini dolduramadıklarından yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır. Bu nedenle, bir defaya mahsus olmak üzere KPSS’de kopya çekilmesi sonucu mağdur olan öğretmenlerin hizmet süresinin hesabında 30 Aralık 2013 tarihi esas alınarak bu durumda olan öğretmenlere 2013 Ağustos yer değiştirme döneminde yer değiştirme hakkı verilmelidir.

 

632 Sayılı KHK’dan Önce Kadrolu Öğretmenliğe Atananlar

 

04/06/2011 tarihli ve 27954 sayılı resmi Gazete’de yayımlanan 632 sayılı KHK hükümleri gereğince sözleşmeden kadroya geçen öğretmenlere tanınan tüm yasal haklar bu tarihten önce KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atanan öğretmenlere tanınmamıştır. Bu durum, çalışma barışını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenle, 632 sayılı KHK’dan önce KPSS puanı ile kadrolu öğretmenliğe atananlara, 632 sayılı KHK sonucu sözleşmeli iken kadroya geçirilen öğretmenler gibi, zorunlu tanınan tüm hakların verilmesi gerekmektedir.

 

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı

 

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı uzun zamandır yapılmamaktadır. Kurum İdari Kurulu’nda bu yönde ortak karar almamıza rağmen görevde yükselme sınavları ve unvan değişikliği sınavı hala yapılmadı. 2011 yılında unvan değişikliği sınav duyurusu yapıldı. Peşinden geri çekildi. Unvan değişikliği sınav süreci tekrar başlatılmalıdır. Ayrıca yardımcı hizmetler sınıfında olup genel idare hizmetleri sınıfına geçmek veya memur kadrosunda olup şef kadrolarına geçmek isteyenler için görevde yükselme sınavı gerçekleştirilmelidir. ebs

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.